smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:33/127)

Kotleciki z soczewicy zielonej 211

200g soczewicy zielonej (przed namoczeniem) Sos sojowy Pół cebuli Jajko Bułka tarta Smalec lub olej do smażenia Soczewice namoczyć (20 minut ) i ugotować (25-30 minut). Odcedzić. Po przestudzeniu dodać startą na małych oczkach cebulę i doprawić masę sosem sojowym. Dodać jajko i bułkę tartą( Tyle żeby masa dawała się uformować). Formować małe kotleciki i otaczać je w bułce tartej

cukrem pudrem posypane
pyszny gulasz z łopatki z czubricą zieloną, przyprawą harrisa, fasolką szparagową, warzywami... 203

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, smalec 2 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 4 sztuki, fasolka szparagowa 1/2 opakowania/mrożona, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna(...)łyżki, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku łopatkę pokroić na większe kostki, obsypać mąką, przyprawą Harrisa, kucharkiem, czubricą, pieprzem, na gorącym smalcu zrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą 157

Smakowało... bardzo... A na spacer poszłyśmy po południu ;-) SKŁADNIKI ok. 300 g makaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka: ok. 150 g pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę. Smażymy przez 3 - 4 minuty po czym dodajemy czosnek i majeranek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przekładamy do odcedzonego makaronu

Czary - gary w kuchni
MODRA KAPUSTA ZASMAŻANA 161

podna np.ze zrazikami i kluskami śląskimi , albo z kaczką pieczoną jest wprost wyśmienita. Polecam jako jarzynkę do dań.Smacznego. 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 2 łyżki mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu **************************************** Kapstę poszatkować i zalać wrzątkiem,zostawić na 5 minut,odlać i włżyć do garnka.Wla(...)tarce o dużych oczkach,p osolić i pocukrzyć.Gotujemy na małym ogniu aż stanie się miękka.Teraz dodać ocet i gotować 5 minut.Smalec roztopić na patelni ,cebulę posiekać i dodać do smalcu ,zeszklić.W sypać mąkę i zrobić zasmażkę , a następnie wlać do kapusty.Dodać pieprz.Dokładnie wymieszać.Smazymy jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 133

dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili)  2 ząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sól, pieprz, kminek, papryka w proszku do smaku Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Na drugiej patelni podsmażyć na ostrym(...)czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec, ustawić czas 8 minut, temperaturę 100°C, prędkość 1. Do naczynia miksującego, dodać mięso, drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę

Cztery Fajery
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 254

ząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sól, pieprz, kminek, papryka w proszku do smaku Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Na drugiej patelni podsmażyć na ostrym ogniu pokrojone w niedużą kostkę mięso. Kiedy mięso mocno się zrumieni przełożyć je do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory(...)czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec, ustawić czas 8 minut, temperaturę 100°C, prędkość 1. Do naczynia miksującego, dodać mięso, drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta na skwarkach 182

Składniki: 1 młoda kapusta 2 cebule 3-4 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól, pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Cebulę posiekać. Skwarki rozpuścić w rondlu, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, … Czytaj dalej Kapusta na skwarkach

czarrna od kuchni
Zupa czardasz 87

węgierska zupa, bardzo podobna jest go zupy gulaszowej. Różni ją tylko struktura mięsa. Jest równie smaczna i pożywna. Składniki 1 cebula 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu wieprzowego 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 pomidory malinowe 1,5 l bulionu(...)wołowego 3 strąki czerwonej papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu razem z mięsem mielonym. Przy pomocy szpatułki rozdrabniamy mięso. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, żeby smaki

R'n'G Kitchen
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 216

masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu   10 plastrów boczku   10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką 173

suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól, pieprz Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć(...)solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klasyczne leczo. 135

nadzieję, że moje dzieci poniosą tradycję dalej w klasycznej formie. Składniki: 1 kg papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej) 1/2 kg dojrzałych pomidorów 3 cebule 400 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szczypty pieprzu 3 szczypty chili sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Paprykę pokroić w paski, pomidory(...)kiełbasę w plasterki. Jeżeli używamy boczek, to posiekać go drobno. Każdy składnik (oprócz boczku) podzielić na trzy części. Na dno garnka wyłożyć boczek (lub smalec). Następnie ułożyć warstwy kiełbasy, papryki,  pomidorów i cebuli. Dodać łyżeczkę papryki w proszku, szczyptę pieprzu i chili. Posolić. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Wlać wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na średnim ogniu 25 - 30 minut

zadanie-gotowanie
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 171

prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i smażę, dopóki

W kuchni Karmel-itki
Zupa gulaszowa z kurkami 292

Kurki mogą być mrożone lub świeże. 1 kg szynki wieprzowej 3 papryki 300g kurek (mogą być mrożone) 2 duże cebule 2 marchewki 4 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek granulowany 2 łyżki smalcu(...)łyżki mąki  3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Szynkę, paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem

Szefowa kuchni
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 133

swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia(...)boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 156

świeżych drożdży  1,5 łyżki cukru  120 ml mleka  50 ml oleju  sól  2 jajka  1 łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego  1 łyżka pasty paprykowej  kilka(...)olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki