przez nas...od czasu, do czasu musimy, bo się udusimy ;) smak podrasowany przyprawą do wołowiny ( wyborna, nieziemsko aromatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego (gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku
R'n'G Kitchenbardzo za nią nie przepadam ,wolę kurzą.Danie smakuje delikatnie,kremowo.Pochodzi z kuchni kresowej. 30 dag.wątróbki 1/4 szkl.mleka 2 szkl.zimnego , przegotowanego mleka szczypta tymianku 1-2cebule 2 łyżki smalcu 1.5 łyżki mąki sól pieprz *********************************************** Wątróbkę czyścimy,płuczemy i moczymy w mleku ok.30 minut.Wyjąć,osuszyć,pokroić na paski , oprószyć tymiankiem.Cebulę obrać , pokroić w pół plasterki.Na rozgrzanym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać
PaleoSMAKduża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka
Ogrodnik w podróżyproszku. Można go zamrozić i dodawać do potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego
Pasje Jolkinatkę pietruszki - koperkiem. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w więkości marketów. Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku. Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu. W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania i ją zagęszczą. Źródło przepiu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska200g soczewicy zielonej (przed namoczeniem) Sos sojowy Pół cebuli Jajko Bułka tarta Smalec lub olej do smażenia Soczewice namoczyć (20 minut ) i ugotować (25-30 minut). Odcedzić. Po przestudzeniu dodać startą na małych oczkach cebulę i doprawić masę sosem sojowym. Dodać jajko i bułkę tartą( Tyle żeby masa dawała się uformować). Formować małe kotleciki i otaczać je w bułce tartej
cukrem pudrem posypaneSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, smalec 2 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 4 sztuki, fasolka szparagowa 1/2 opakowania/mrożona, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna(...)łyżki, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku łopatkę pokroić na większe kostki, obsypać mąką, przyprawą Harrisa, kucharkiem, czubricą, pieprzem, na gorącym smalcu zrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
W Mojej Kuchni LubięSmakowało... bardzo... A na spacer poszłyśmy po południu ;-) SKŁADNIKI ok. 300 g makaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka: ok. 150 g pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę. Smażymy przez 3 - 4 minuty po czym dodajemy czosnek i majeranek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przekładamy do odcedzonego makaronu
Czary - gary w kuchnipodna np.ze zrazikami i kluskami śląskimi , albo z kaczką pieczoną jest wprost wyśmienita. Polecam jako jarzynkę do dań.Smacznego. 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 2 łyżki mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu **************************************** Kapstę poszatkować i zalać wrzątkiem,zostawić na 5 minut,odlać i włżyć do garnka.Wla(...)tarce o dużych oczkach,p osolić i pocukrzyć.Gotujemy na małym ogniu aż stanie się miękka.Teraz dodać ocet i gotować 5 minut.Smalec roztopić na patelni ,cebulę posiekać i dodać do smalcu ,zeszklić.W sypać mąkę i zrobić zasmażkę , a następnie wlać do kapusty.Dodać pieprz.Dokładnie wymieszać.Smazymy jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu i gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sól, pieprz, kminek, papryka w proszku do smaku Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Na drugiej patelni podsmażyć na ostrym(...)czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec, ustawić czas 8 minut, temperaturę 100°C, prędkość 1. Do naczynia miksującego, dodać mięso, drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę
Cztery Fajeryząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sól, pieprz, kminek, papryka w proszku do smaku Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Na drugiej patelni podsmażyć na ostrym ogniu pokrojone w niedużą kostkę mięso. Kiedy mięso mocno się zrumieni przełożyć je do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory(...)czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec, ustawić czas 8 minut, temperaturę 100°C, prędkość 1. Do naczynia miksującego, dodać mięso, drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 młoda kapusta 2 cebule 3-4 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól, pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Cebulę posiekać. Skwarki rozpuścić w rondlu, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, … Czytaj dalej Kapusta na skwarkach
czarrna od kuchniwęgierska zupa, bardzo podobna jest go zupy gulaszowej. Różni ją tylko struktura mięsa. Jest równie smaczna i pożywna. Składniki 1 cebula 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu wieprzowego 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 pomidory malinowe 1,5 l bulionu(...)wołowego 3 strąki czerwonej papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu razem z mięsem mielonym. Przy pomocy szpatułki rozdrabniamy mięso. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, żeby smaki
R'n'G Kitchenmasz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów boczku 10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!