smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:35/127)

gulasz z łopatki z warzywami i garam masala... 178

Składniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw(...)płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki na gorącym smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, cebulę, czosnek wsypać pokrojoną w większą kostke łopatkę obsypaną mąką, pieprzem mielonym, garam masala i razem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając wlać wodę, przyprawę w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 258

cukier – szczyptasól, pieprz – do smakuWykonanie:Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy

Walijskie Pichcenie
Bigos z młodej kapusty 153

łyżki przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru

Ze smakiem i z pasją
Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku. 92

Zupa gulaszowa   Zupa gulaszowa. Składniki:     500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz   Przygotowanie:   Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.   Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj

kuron.com.pl
Moje ulubione leczo 41

lepsze pomidory, tym lepszy smak lecza. Oryginalne, prawdziwe węgierskie leczo to potrawa wege – nie zawiera kiełbasy czy kabanosów. Składa się z papryk, pomidorów i cebuli doprawionych papryką w proszku podsmażaną na smalcu. Ja dodatek kiełbasy bardzo lubię – nadaje posmaku wędzonki i danie jest bardziej sycące. Oczywiście kiełbasę można pominąć i uzyskać jarską kompozycję. W leczo mojej mamy jest(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli i cukru 400 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy (można pominąć lub zastąpić kabanosami) duża szczypta świeżo mielonego pieprzu tłuszcz do smażenia: smalec, klarowane masło lub olej Przygotowujemy składniki: cebule obieramy i kroimy w średnią kostkę, umyte papryki kroimy w paseczki (te długie warto przeciąć na pół), ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, pomidory kroimy

Poezja smaku
Placki ziemniaczane idealne 166

polu zrobiłam ! Będą nam potrzebne -1 kg ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia

Z Kuchni Do Kuchni
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 193

moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 1 łyżka domowego smalcu, 1 kopiasta łyżka mąki do smaku sól i pieprz chili w młynku Kotanyi Żeberka kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zwykły bigos 117

kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku. Białą kapustę szatkuję.  Po wykonaniu tych(...)czynności , nie potrzebujecie iść na siłownię ;) Mięso kroję również w kawałki. W przypadku bigosu nie warto bać się tłustych kawałków - wszystko ma wpływ na smak.  Cebulę kroję w piórka. Na dobrze rozgrzanym smalcu obsmażam mięso. Pamiętajcie, żeby mięso nie było prosto z lodówki. Taka czynność pozwala na zamknieciu w mięsie wszystkich potrzebnych soków i smaku. W garnku, na małym

Kuchnia Pełna Emocji
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 149

zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej słniny lub wędzonego boczku.Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka,majeranek,czosnek...Ile domów,tyle sposobów przyrządzania smalcu.Kanapki ze smalcem są bardzo modna przystawką i podaje się je nawet w bardzo eleganckich restauracjach,nie tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii(...)zarumienią.Skwarek nie można zbyt mocno dosmażać,ponieważ dosmażają się one jeszcze po zdjęciu smalcu z palnika.Na koniec dołożyć majeranek.Cały proces wytapiania smalcu trwa okolo 1 godziny,lub odpowienio dłużej przy większej ilości słoniny.Cebulę i jabłko można również dodać do zeszklonych skwarek i smażyc razem,lecz wtedy juz skwarki nie będą chrupiące.Przelać do kamiennego garnuszka lub szklanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 139

woda - 3-4 ząbki czosnku - mąka  - ziele angielskie - liść laurowy - owoce jałowca - pieprz cayenne - smalec (może być również inny dowolny tłuszcz) - sól Przygotowanie gulaszu: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Mięso oczyszczamy, płuczemy i kroimy w średnich rozmiarów kawałki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na tej samej patelni, co cebulę. Również

Życie zamknięte w smaku
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 173

aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta Składniki: 1 kg kaczki 100 g smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy) 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 jabłka sól, pieprz, suszona kolendra, kminek i majeranek.   Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć(...)lodówce przez całą noc. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę, wyciśnięty czosnek oraz jabłka. Kaczkę zaszyć przy pomocy igły i nitki a następnie związać nogi. Na wierzch wyłożyć smalec (50 g) lub pokroić masło

Ola la LCHF
policzki wieprzowe z kopytkami 229

dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz czerwony młotkowany(...)najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli kolorowy pieprz w całości Wszystkie

na gazie
Schab duszony w sosie cebulowym 191

schabowego. Schab duszony jest z dodatkiem cebuli, która potem zagęszcza sos. Takie duszone mięsko można podać z różnymi dodatkami, pasuje i do kaszy i do ziemniaków a także do różnych kluseczek. składniki: 800 g schabu 450 g cebuli ok 800 ml gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku olej lub smalec do podsmażenia mięsa Schab pokroić(...)plastry o grubości ok 1 cm. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę. Na odobinie oleju lub smalcu obsmażyć z obu stron plastry schabu. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać pokrojoną cebulę oraz 2 listki laurowe i majeranek. Całość dusić aż mięso bedzie miękkie. Gdy mięsko będzie już miękkie plastry schabu przełożyć na talerz

Monia miesza i gotuje
WĄTRÓBKA Z BROKUŁAMI POLANA BOCZKIEM 121

brokuły bardzo mnie miło zaskoczyło i teraz jest to „moje” pyszne danie:) SKŁADNIKI 150 g wątróbki ( ja miałam z królika) 180 g brokuły 1 mała cebula 60 g boczku smalec -opcjonalnie sól Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, gdy prawie się wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę a po chwili dodajemy wątróbkę

harrisa
Gołąbki - najlepsze 295

przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są  najlepsze;)   Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg karczku  8 cebul  8 woreczków ryżu  5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól(...)smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta  Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.  Gdy cebula i ryż będą już

Krakowskie smaki Ani