doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki • 20 dag karkówki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 kostka smalcu – 200g • sól, pieprz, czerwony Delikat Knorr’a, 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć przyprawami. Dodać czosnek(...)przeciśnięty przeez praskę. Dokładnie natrzeć nim i przyprawami kawałki mięsa. 2. Między kawałki mięsa włożyć plastry cebuli. Przykryć. Odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. 3. Tuż przed pieczeniem do naczynia wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 180 st. C. 4. Po tym czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było
W mojej kuchniporcjeCzas przygotowania: 50 minutSkładniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 2 małe papryczki chili 1 cebula 3 łyżeczki świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów 2 łyżki sosu sojowego sól(...)wodą lub olejem rękoma formujemy pulpety, obtaczamy je następnie w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec
Kulinarne przygody GatitySkładniki: smalec 1/4 kostki, mięso gulaszowe z indyka 1,30 kg, cebula 2 sztuki, czosnek 2 ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg, grzyby suszone 3 łyżki/zmielone, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 1 litr na gorącym smalcu zrumienić pokrojone na kostki mięso gulaszowe z indyka dodać
W Mojej Kuchni Lubięgrzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso
królestwo garówpróbujcie może i Wam przypadną do gustu :-) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz smalec lub olej do smażenia 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach. Masę przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). 2. Ziemniaki
kruche babeczkiduża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy
Pelusiowa Kuchniaduża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy
Pelusiowa Kuchniagrubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą
Miód i pieprzgrubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą
Miód i pieprzprzecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 2 młode marchewki 200 gram kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebulą 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu Pęczek kopru 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 5 ziaren(...)pieprzu 1 łyżka octu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu
Bajeczna Kuchniadrobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska 500 g, szyja indycza 500 g, skrzydło indycze 400 g, wołowina z kością – 500 g. 100 ml rosołu 50 g smalcu z gęsi 60 g cebuli 60 g papryki czerwonej 60 g papryki żółtej 60 g papryki zielonej 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska
Ola la LCHFWystarczy nam jeden garnek i podstawowe składniki. Wszystko kroimy, wrzucamy do gara i cudo gotowe. PS. zdjęcie przed dodaniem sosu ;) Składniki: 2 łyżki tłuszczu (olej, oliwa, smalec, co kto chce) 2 cebule 200 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki ostrej
W kuchni bez szafekpatelni - szybko i smacznie Czas przygotowywania: 10 minut Czas smażenia: około 30 minut Ilość porcji: 6 Składniki: • 6 białych surowych kiełbas • 4 duże cebule • 50 ml oleju lub smalec • szczypta soli i pieprzu oraz szczypiorek do dekoracji
AniaGotuje.plkiszonej kapusty..Nie dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę
Ugotujmy Cośpasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne • 2 łyżki octu balsamicznego • sól, pieprz Wykonanie: • Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć
To co kocham