smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:52/127)

Placki ziemniaczane z chili 124

Natka pietruszki ½ pęczka Jajko 1 szt. Cebula czerwona ½ szt. Mąka ziemniaczana ½   szklanki Sól i pieprz do smaku Jogurt naturalny (typu greckiego) Cukier trzcinowy Smalec lub olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili, natkę pietruszki drobno posiekać. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odsączyć. Następnie przełożyć do miski, wbić

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 204

wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 duże bułki pszenne 4 jajka(...)udka dokładnie myjemy i osuszamy. Łopatkę kroimy w grubą kostkę. Słoninę kroimy w duże kawałki.   Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i obsmażamy porcjami kawałki łopatki, aż lekko się podpieką. Upieczone przekładamy do dużego garnka. Na kolejnej łyżce smalcu obsmażamy udka kurczaka na złocisto i wkładamy do garnka z łopatką. Na tłuszczu z patelni chwilę obsmażamy kawałki słoniny

Smaczna Strona
Dzikie zrazy z sarny 202

sarny ewentualnie jelenia ok 10 g słoniny ( kilka cienkich paseczków) 3 łyżki musztardy Dijon czerstwa bułka 4 łyżki oliwy  1 łyżka miodu 1 cebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania  smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina  1 łyżka miodu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ziarna jałowca 3 liście(...)laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj ją do miseczki z bułką i oliwą, dodaj musztardę i wszystko rozmiażdż widelcem na gładka masę. Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep je. Rozklepane mięso posmaruj farszem wcześniej przygotowanym

Niezły Młynek
Mielone z kaczki 146

mięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć

królestwo garów
Spagetti z mięsem i fasolą czerwoną 178

pieprz zioła prowansalskie bazylia, oregano 1 liść laurowy 2 ziela angielskie spagetti Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na złoty kolor (na łyżeczce smalcu). dodajemy czosnek. Łopatkę mielimy na dużych oczkach. dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i opłukaną fasolę czerwoną. Zalewamy 1 szklanką wody. Gdy całość się zagotuje dodajemy sól i pieprz, liść laurowy

tojestpyszne.blogspot.com
Zupa- Flaki 141

flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę) 4 kostki wołowe np.knor Pieprz ,czerwona papryka,liść  laurowy,ziele angielskie,majeranek(...)seler *W miedzy czasie kroimy w drobna kostkę  cebule i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około  30 min Teraz  zagęszczamy zupę *Na gorąca  patelnie dajemy smalec i mąkę  ciągle mieszamy musimy spalić nasza  mąkę

Viola cooks with passion
zupa z kiszonej kapusty z kaszą i klopskikami... 107

Składniki: kapusta kiszona kwaśna 70 dag, woda do kapusty - ile potrzeba, smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania, woda 3,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kostki rosołowe 2 sztuki, papryka chili - do smaku, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, klopsiki - w opisie(...)wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki zupę podać z klopsikami, zupa nie jest mocno tłusta - zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest w naszym domu gotowana

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka w winie i miodzie z miętą i lubczykiem 148

żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu Żeberka umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć żeberka przysmażyć z obu stron, dodać posiekany czosnek i cebulę, po ok 2 min podlać winem, dodać miód i przyprawy do smaku. Dolać pół szkl wody lub rosołu

Gotowanie jest łatwe
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 151

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler 37722

pózno...są! Składniki -1 kg ziemniaków -2 cebule -2 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieprz do smaku -olej lub smalec do smażenia -sos czosnkowy  Roleski Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia, lekko docisnąć. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
z szynki soczyste mielone kotlety... 145

sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone dość grube

W Mojej Kuchni Lubię
Misa mocy 183

ostrej wędzonej papryki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 2 litry bulionu - ziele angielskie - listek laurowy - pieprz ziarnisty - smalec - pieprz  - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami bulionu, dodajemy sól

Apetyczna babeczka
wątróbki ze smażonymi na maśle jabłkami 79

wątróbki z jabłkami Składniki  Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy i kroimy(...)gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą  wrzucamy masło,  dodajemy cebulę (tylko ją szkląc) i kawałki jabłek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy smalec, a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki.  Pod koniec smażenia jabłka posypujemy majerankiem, a wątróbki lekko

Miód i pieprz
wątróbki z jabłkami 93

Wątróbki z jabłkami smażonymi na maśle Składniki  Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy(...)gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą  wrzucamy masło,  dodajemy cebulę (tylko ją szkląc) i kawałki jabłek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy smalec, a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki.  Pod koniec smażenia jabłka posypujemy majerankiem, a wątróbki lekko

Miód i pieprz
smaczna wątróbka z kozy... 156

Składniki: wątroba z kozy ok. 1 kg, mleko 1/2 litra do moczenia, mąka pszenna 1/2 szklanki, smalec 3 łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki średnie, woda 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, sól - do smaku z wątroby koziej powycinać żyłki, tłuszczyk, opłukać i w misce zalać mlekiem, zostawić na kilka(...)lodówce, wylać na durszlak, opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 cm plastry, obsypać mąką i na gorącym smalcu (mój domowy ze skwarkami) zrumienić z każdej strony wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę do wątróbki, wymieszać i podsmażać z 5 minut wlać wodę, dodać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i dusić z 15 minut bez przykrycia

W Mojej Kuchni Lubię