kociołek do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Gulyás (gujasz) to pasterz, który wypasał bydło – gulya. Pasterze wypasający bydło, od wiosny do jesieni, przyrządzali danie składające się z pokrojonego mięsa i cebuli. Gdy na Węgry dotarła papryka, dołączyła ona do składników dania. Danie gotowano w kociołku ustawionym nad ogniskiem – bograczu. I tak powstało danie, przygotowywane przez pasterzy, w kociołku - bográcsgulyás. Jeżeli danie(...)gulasz. W bograczu nie ma oliwy, masła klarowanego, wymyślnych dodatków. Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :) 1 kg mięsa wołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól, 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja), 2 pomidory
królestwo garówtradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć(...)Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać
Tradycyjna KuchniaSkładniki: schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku(...)foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki ostrej papryki wędzonej od Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Placki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy(...)małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy
Bajeczna Kuchniamięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka(...)patelnię dodać 1 łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić na grube plasterki - 3-4 milimetry grubości
Ze smakiem bez glutenuMożna oczywiście zrobić w wersji wegetariańskiej, ale my zrobiliśmy takie i wyszło pyszne. Składniki na ok 12 kotletów: - 0,5kg ziemniaków - 250g boczku - 5 pieczarek - mała cebula - 3 jajka - pieprz, sól do smaku - smalec lub olej kokosowy - mąka i bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ugotować osolone ziemniaki, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Boczek pokroić na drobne skwareczki, podsmażyć na tłuszczu
Tanio szybko zdrowolistek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną kostkę marchewkę, por i przyprawy
Gotowanie jest łatwekotlet jest delikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać. Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden
Kulinarne życiewędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta
królestwo garówSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki czosnek, 6 większe pieczarki, 1 litr woda, 1 łyżeczka kucharek, - do smaku kucharek w płynie, 2 łyżki śmietana na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki
W Mojej Kuchni Lubiębułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy na odrobinie smalcu , na złoty kolor , doprawiając solą do smaku . Jak już zmiękną i się zrumienią dodajemy słodką , mieloną paprykę i podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do ostygnięcia
Ogrodnik w podróżyznają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie(...)być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy
Smakowy Rajowoce ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml dobrego bulionu, 50 ml kwasu z ogorków kiszonych, sól, cukier, 3 – 4 łyżki tłuszczu (olej, tłuszcz gęsi, smalec), 2 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Wlać bulion, dodać przyprawy, przykryć i dusić
królestwo garówkapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się
Zasmakuj Kuchniczerwone 2 papryki żółte 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki 1 pietruszka korzeń 2 cebule 1 kg pomidorów paprykowych parka kiełbasy 30 dag. boczku wędzonego 1 łyżka smalcu/oliwy WYKONANIE: cebulę i kiełbasę pokroić w półkrążki, pozostałe warzywa w słupki, boczek i pomidory w kostkę, rozgrzać smalec, podsmażyć na złoty kolor kiełbasę i boczek, dodać cebulę. zeszklić, odłożyć, na tym samym
Kuchnia Beaty