smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:62/127)

Żeberka w sosie 125

się redukuje i pozostaje odpowiednio gęsty :-) A tak z innej beczki, to jak tam Wasze plany urlopowe? SKŁADNIKI ok. 1 kg żeberek mięsnych 2 duże cebule kilka łyżek mąki pszennej 1 - 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 3 ziela angielski sól, pieprz woda Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje - w każdej powinna się znaleźć chociaż jedna kostka. Następnie każdy(...)przekładamy do garnka z grubym dnem (mięso możecie układać w dwóch warstwach, w niczym to nie przeszkadza). Na tłuszcz, który został po obsmażaniu mięsa, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, solimy i przez chwilę smażymy - powinna się stać błyszcząca i lekko zmięknąć; przekładamy ja na wierzch mięsa. Do garnka dodajemy listki, ziele, pieprz i dolewamy wodę - do połowy zawartości. Garnek przykrywamy

Czary - gary w kuchni
Gulasz z podrobów 106

przygotować swój gulasz w wersji paleo. 300 g Żołądków z kurczaka 300 g Serc z kurczaka 1 Średnia marchew 1 Duża cebula 1 Papryka zielona 2 Łodygi selera naciowego 2 Ząbki czosnku 2 Liście laurowe 1 tbsp Smalcu (u mnie z gęsi) 1 tsp Skrobii z tapioki lub maranty trzcinowatej (lub mąki pszennej jeśli nie Paleo) Sól i pieprz(...)minut aż będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy je z wody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez

Oslov.
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 191

ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew myjemy, obieramy, kroimy dowolnie w plasterki(...)pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą, a pozostały

Taste Of My Day
świeżonka 125

chciałem... powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni i tak uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy moc grzania i dodajemy cebulę... ...dusimy pod przykryciem...do miękkości mięsa i cebuli :) ...wykładamy na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką... Smacznego

chleba naszego
zrazy z karkówki... 165

Składniki: karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam(...)tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń z dzika 172

jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina  0,10 litra octu winnego(...)łyżka majeranku  2 szt. liści laurowych  4 ziarna ziela angielskiego  1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)  1/4 litra wody Sos: 3 cebule 2 łyżki masła 0,5 kostki rosołowej odrobinę śmietanki kremówki Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być

Świat Domowej Kuchni
domowy pasztet... 181

Składniki: kura wiejska z rosołu, rosół 2 szklanki, smalec 1/2 kostki, wątróbki indyka 35 dag, wątróbki kurczaka 35 dag, mielone wieprzowo-drobiowe 50 dag, cebula 2 sztuki, włoszczyzna z rosołu, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, bułka grahamka większa 1 sztuka, jajka 4 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek(...)bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury wbić jajka, przyprawy, kucharka, wlać rosół i blenderem

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowina z brukselką i kluseczkami 98

Składniki: 700 g wołowiny 3 łyżki smalcu 50 ml czerwonego półwytrawnego wina 3 średnie marchewki kilka brukselek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 l bulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem

Gaździnka warzy
Pieczone empanadas z wołowiną i serem 120

preferujecie tłustszą wersję, nie trzeba nic w nim zmieniać. Składniki (12szt - 4 porcje) -3 szkl. mąki pszennej -1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny -1 szkl. ciepłej wody -3 łyżki oleju rzepakowego -600g mielonej wołowiny -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 papryczki chilli -1/2 łyżeczki tabasco -1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczki soli -5 łyżek  sofrito albo passaty pomidorowej -50 g tartego żółtego sera Przygotowanie Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Z papryczek usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, przesmażyć minutę. Mięso mielone przełożyć

Zielona Kuchnia
gulasz z karkówki z pieczarkami, ogórkiem kiszonym... 102

Składniki: karkówka bez kości 1 kg, smalec 2 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieczarki 10 sztuk, ogórki kiszone 3 sztuki, woda 4 szklanki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, śmietana słodka 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Na smalcu

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy pasztet pieczony 33

marchew, pietruszka, seler, por 1 cebula 1 łyżka masła 1 czerstwa bułka 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: suszone grzyby, suszona żurawina, suszone śliwki, smalec   MOJA RADA: pyszny domowy pasztet(...)maszynce na gładką masę razem ze skórami i tłustymi kawałkami. Jeśli mięso jest zbyt chude można dołożyć do niego 2-3 łyżki smalcu, ponieważ pasztet może wyjść suchy *** *** Na końcu mielimy surową wątróbkę, podsmażoną cebulę i czerstwą bułkę *** *** Do masy mięsnej dodajemy pół szklanki bulionu (rosołu) w którym gotowaliśmy mięso, żółtka jaj i przyprawy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno

Blog z Apetytem
Rillettes wieprzowe 123

smaku sól, pieprz do smaku łyżka octu jabłkowego 200 ml białego wytrawnego wina 170 g smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić w garnku na małym ogniu, wlać 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso z boczkiem.  Dodać przyprawy i wlać wino.  Gotować na malutkim ogniu

Gaździnka warzy
Karkówka z korniszonami 130

cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli pieprz 1/3 szklanki octu winnego 1 łyżka musztardy 7 korniszonów 1 łyżeczka rozmarynu smalec 1 łyżka mąki krupczatki pieprz kolorowy Karkówkę kroję w grube plastry, przekładam do naczynia, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, dodaje czosnek sprasowany, ocet winny, musztardę, sól, pieprz, rozmaryn, całość dokładnie mieszam odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień

wesoła kuchnia
Żeberka w sosie z grzybów leśnych 221

warto wybrać mięsne i nietłuste żeberka. S KŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz czarny ok 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 400ml grzybów leśnych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietanki 30% smalec Żeberka pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno

https:KKuchniaMniam
Karkówka w sosie cebulowym 140

wszystkie przyprawy dobrze się przylepiły. Ząbek czosnku kroimy na plasterki i obkładamy nim mięso. Całość odstawiamy na jakieś 15 minut. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron. Karkówkę smażymy tak długo, aż w środku będzie dopieczona a cebula stanie się

My simple kitchen