śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka muszkatołowa sól, pieprz 4 gałązki rozmaryn 4 łyżki olej słonecznikowy 1 łyżeczka czarny uprażony sezam 3 pomidorki koktajlowe Wykonanie: Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić
Kulinarny karnet Christopheraoleje tłoczone mechanicznie na zimno dostałam wprost od producenta. Wytłoczone w sobotę, w czwartek były już u mnie. To się nazywa - "świeżość produktu " :) Są to olej rzepakowy, słonecznikowy i z pestek dyni, zamknięte w ciemnych, estetycznych butelkach. Bezpiecznie zapakowane na czas transportu. Każdy z nich przed użyciem w potrawie spróbowałam osobiście. Po otwarciu butelki z olejem należy przechowywać(...)niż 30 *C. Nie jest filtrowany mechanicznie ani chemicznie stąd naturalny osad na dnie butelki. Nadaje się do smażenia, ale również do potraw na zimno- śledzi, sałatek, dressingów. Olej słonecznikowy neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie skóry. Poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie mózgu, a dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg oddechowych i chorobach kobiecych
Proste PotrawySzukam ostatnio przepisów na smaczne smarowidła kanapkowe. Na masło/pastę słonecznikową natrafiłam w przepisie na słonecznikowe ciasteczka i od razu pomyślałam, że skoro pastę tahini robi się tak prosto, to tak samo pewnie to masło. Zrobiłam, dodałam dla wzbogacenia jeszcze parę składników i wyszło pysznie! Składniki: * kilka łyżek ziaren słonecznika (sł) * łyżka ziaren lnu (siemienia(...)które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:) Robiłam tak: 1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą
Zdrowa Kuchnia Sowyramach współpracy zwróciła się do mnie firma ZIELONY NURT z pytaniem o przetestowanie oleju słonecznikowego . Z chęcią się zgodziłam, bo często robię sałatki do obiadu więc olej na pewno się przyda. Olej z Pestek Słonecznika Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje(...)bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry. Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać
Magiczne Życie Martyciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej(...)będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. W następnej kolejności wlewamy olej słonecznikowy - w tym momencie piana trochę zmniejszy swoją objętość. Na końcu partiami wsypujemy przesiane mąki, które delikatnie musimy za pomocą szpatułki lub łyżki musimy wmieszać w masę jajeczno -olejową. Masę
Blondynka Gotujedomowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań. Niżej podam przykładowe proporcje, które można modyfikować i dostosować do własnego gustu. 500 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek) 4-5 ząbków czosnku Opcjonalnie: 1 listek laurowy Sposób 1: Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem. Całość zakręcić i odstawić(...)doprowadzić oleju do wrzenia.) Po ostygnięciu przelać do butelki. (Można przecedzić.) Przechowywać w lodówce. Dzięki podgrzewaniu olej od razu nadaje się do użycia. Tym razem użyłam oleju słonecznikowego Olejowy
Di gotujeSkładniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy(...)ciasto z czerwonej fasoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
moj przepis nałyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę(...)łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
moj przepis naciepłej wody 125 ml ciepłego mleka (u mnie mleko sojowe) 1 jajko 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować(...)mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka (u mnie mleko sojowe) 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 - 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione
moj przepis nadodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej – typ 2000) 10 gr świeżych drożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy(...)dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej - typ 2000) 10 gr świeżych drożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem pestki dyni (do dekoracji)'; document.write
moj przepis namacie podane i na gramy i na szklanki :). Składniki na tortownicę 28 cm: 3 jajka (u mnie małe) 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanki) 90 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub z winogron (równowartość pół szklanki) 60-120 gr cukru waniliowego lub zwykłego (równowartość 1/2 szklanki) (ja użyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie) 375 gr mąki pszennej(...)truskawkami Maślankowe ciasto z truskawkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 jajka (u mnie małe) 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanka) 90 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub z winogron (równowartość pół szklanki) 60-120 gr cukru waniliowego lub zwykłego (równowartość 1/2 szklanki) (ja użyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie) 375 gr mąki pszennej
moj przepis nasurowo. Jest tak delikatna, że nie miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki
MamaOskarkaobiadu i nie tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia
MamaOskarkałyżeczki pieprzu 2 jajka 3 zielone cebulki mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonej kolendry kilka listków mięty 6 dkg bułki tartej 4 łyżki sezamu olej słonecznikowy do smażenia Sos: 2 łyżeczki tahini 200 gr jogurtu naturalnego zielona cebulka szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Jak przygotować wegetariańskiego falafela . Falafel : do blendera włożyć ciecierzycę, dodać przeciśnięty przez praskę(...)falafel z ciecierzycy. Falafel z sosem jogurtowym Użyłam ciecierzycy z puszki ale możecie także sami ugotować ciecierzycę. Musicie jednak pamiętać aby ją uprzednio namoczyć. Do smażenia używam zazwyczaj oleju słonecznikowego. Tak też było i tym razem. Olej rzepakowy ma bardzo intensywny zapach i ja osobiście za nim nie przepadam. Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet
mecookskurkumy Przepis tutaj - 1 łyżka oregano - 1 łyżka ziół prowansalskich - 1 łyżka słodkiej papryki - szczypta pieprzu cayenne - 3 liście laurowe - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - świeża bazylia Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w kosteczke. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cebule i chwilę dusimy. W tym czasie(...)lekko rozgotowywac. Soczewice płuczemy na sitku, dodajemy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, do czasu aż soczewica będzie miękka. Przed podaniem , po przestudzeniu, polewamy olejem słonecznikowym tłocznym na zimno oraz dodajemy listki świeżej bazyli
Szkrab Je Sam