bezrysiowania Zapomniałam, pisząc o słodyczach, opisać pyszność jaką jest ukraińska chałwa słonecznikowa! W Polsce po dokładnym rozeznaniu stwierdzam, że nie można kupić innej chałwy poza sezamową za którą ja nie przepadam - jest dla mnie za gorzka i pozostawia dziwny posmak w ustach :-/. Za to chałwa słonecznikowa - na Ukrainie dostępna w każdym sklepie - jest przepyszna! Istnieje dość sporo jej wariacji. Najpopularniejsza(...)jest waniliowa ale równie popularne są: z orzeszkami ziemnymi, moja ulubiona - z rodzynkami, kakaowa - nie próbowałam. Przeszukałam dokładnie kiedyś cała Delimę, Carrefour, Tesco, i Leclerc w poszukiwaniu tej słonecznikowej - najpyszniejszej - i nie znalazłam ani kawałeczka. Ani pakowanej, ani na wagę. Wszędzie ta okropna sezamowa. Dlaczego? Nie wiem, ale denerwuje mnie to. Jakbyście spotkali ją to obowiązkowo kupcie i spróbujcie
sierotka maRysia w kuchniokazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto: 500g mąki , 200g masła , 2 jajka , 2 łyżki miodu , 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa słonecznikowa: 100g masła , 2,5 łyżki miodu , 1 szklanka cukru, 200g słonecznika łuskanego, Masa budyniowa: 1 szklanka mleka , 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru kryształu, 1 żółtko(...)ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę
Tradycyjna kuchnia Kasimargaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)Ugniatamy ciasto. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy. Tofu kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej tłuszczem brytfance lub papierze do pieczenia. Dbamy
Weganka gotujecieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej - kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka(...)Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki. Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy. Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem
Pan i Pani Smith w kuchniPyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Tego typu ciasta często goszczą na moim stole ;) Wymyśliłam go jakiś czas temu i mogę powiedzieć, że był to strzał w 10! Tylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 łyżki płynnego miodu 1/2 szkl. cukru pudru(...)łyżki mleka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1/2 szkl. cukru ( lub więcej) 1 łyżka cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g pestek słonecznika 1/4 szkl. cukru 50 g masła/ margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo
Nastoletnie Wypiekanieposiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy(...)Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika 1,5 szklanka mleka kokosowego 2 pełne łyżki mąki jaglanej 1/2 szklanki ksylitolu sok z 1/2 cytryny Namoczone ziarna słonecznika płuczę, wsypuję
W kuchni Karmel-itkidyni, rokitnika, wiesiołka, konopony, sezamowy, których w swojej kuchni jeszcze nie miałam :) W sumie, to chętnie spróbowałabym wszystkich :) Dzięki współpracy z Zielonym Nurtem nasza kuchenna szafka zapełniła się olejem słonecznikowym i siemieniem lnianym :) Tak, tak siemieniem, ponieważ sklep ma też Nam do zaoferowania szeroką gamę produktów sypkich , a także soków , przypraw, ziół oraz produktów bio :) Olej słonecznikowy Od razu napiszę(...)taki zwykły olej słonecznikowy, który można znaleźć niemalże na każdej półce sklepowej. Olej z pestek słonecznika Zielonego Nurtu odznacza się bogatszym, pełniejszym, aromatyczniejszym smakiem jak i zapachem. Aż chce się dodać go coraz więcej i więcej do potraw :) Siemię lniane brązowe "SZAFIR" Jest bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, błonnik pokarmowy (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy
Zdrowie na języku :PMasło orzechowe już jadłam, teraz przyszła kolej na słonecznikowe. Bazę stanowiła mieszanka ziaren od Ziarenkowa , dokładnie Cynamonowy Raj. Dodałam oleju słonecznikowego, ponieważ masło wychodziło zbyt suche. Pachniało pięknie, a to za sprawą przypraw korzennych zawartych w mieszance :) Masełko było na słodko, za sprawą miodku :) Pycha! Składniki: - 100 g mieszanki ziaren słonecznika (u mnie Cynamonowy Raj) - 1 łyżka miodu - 3 łyżki(...)oleju słonecznikowego ( Zielony Nurt ) - szczypta soli Wszystkie składniki zblendować do gładkiej masy bądź pozostawić kilka chrupiących cząstek, tak jak ja to zrobiłam :) Smacznego
Zdrowie na języku :PsezamowyOlej słonecznikowySos sojowySól himalajskaPrzygotowanie:1/ Kroimy liście kapusty włoskiej w drobna kostkę, solimy i odstawiamy na 20 min w misce.2/ Kroimy bardzo drobno czosnek, w między czasie rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni.3/ Do rozgrzanej patelni wrzucamy czosnek a chwilę potem słonecznik - solimy do smaku i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia4/ Ogórka kroimy w półksiężyce, pomidora w dużą kostkę - przekładamy(...)miski z kapustą5/ Dodajemy do miski uprażony słonecznik z czosnkiem z patelni i mieszamy. 6/ Dodajemy sos sojowy i olej słonecznikowy i ponownie mieszamy, gotowe!. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaśmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka muszkatołowa sól, pieprz 4 gałązki rozmaryn 4 łyżki olej słonecznikowy 1 łyżeczka czarny uprażony sezam 3 pomidorki koktajlowe Wykonanie: Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić
Kulinarny karnet Christopheraoleje tłoczone mechanicznie na zimno dostałam wprost od producenta. Wytłoczone w sobotę, w czwartek były już u mnie. To się nazywa - "świeżość produktu " :) Są to olej rzepakowy, słonecznikowy i z pestek dyni, zamknięte w ciemnych, estetycznych butelkach. Bezpiecznie zapakowane na czas transportu. Każdy z nich przed użyciem w potrawie spróbowałam osobiście. Po otwarciu butelki z olejem należy przechowywać(...)niż 30 *C. Nie jest filtrowany mechanicznie ani chemicznie stąd naturalny osad na dnie butelki. Nadaje się do smażenia, ale również do potraw na zimno- śledzi, sałatek, dressingów. Olej słonecznikowy neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie skóry. Poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie mózgu, a dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg oddechowych i chorobach kobiecych
Proste PotrawySzukam ostatnio przepisów na smaczne smarowidła kanapkowe. Na masło/pastę słonecznikową natrafiłam w przepisie na słonecznikowe ciasteczka i od razu pomyślałam, że skoro pastę tahini robi się tak prosto, to tak samo pewnie to masło. Zrobiłam, dodałam dla wzbogacenia jeszcze parę składników i wyszło pysznie! Składniki: * kilka łyżek ziaren słonecznika (sł) * łyżka ziaren lnu (siemienia(...)które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:) Robiłam tak: 1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą
Zdrowa Kuchnia Sowyramach współpracy zwróciła się do mnie firma ZIELONY NURT z pytaniem o przetestowanie oleju słonecznikowego . Z chęcią się zgodziłam, bo często robię sałatki do obiadu więc olej na pewno się przyda. Olej z Pestek Słonecznika Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje(...)bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry. Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać
Magiczne Życie Martyciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej(...)będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. W następnej kolejności wlewamy olej słonecznikowy - w tym momencie piana trochę zmniejszy swoją objętość. Na końcu partiami wsypujemy przesiane mąki, które delikatnie musimy za pomocą szpatułki lub łyżki musimy wmieszać w masę jajeczno -olejową. Masę
Blondynka Gotujedomowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań. Niżej podam przykładowe proporcje, które można modyfikować i dostosować do własnego gustu. 500 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek) 4-5 ząbków czosnku Opcjonalnie: 1 listek laurowy Sposób 1: Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem. Całość zakręcić i odstawić(...)doprowadzić oleju do wrzenia.) Po ostygnięciu przelać do butelki. (Można przecedzić.) Przechowywać w lodówce. Dzięki podgrzewaniu olej od razu nadaje się do użycia. Tym razem użyłam oleju słonecznikowego Olejowy
Di gotuje