Składniki: ∙ 10 kwiatów czarnego bzu ∙ 2/3 szklanki mąki pszennej ∙ 1 jajko ∙ woda (ja używam wody niegazowanej do naleśników, można ją zastąpić mlekiem lub wodą gazowaną) ∙ szczypta soli morskiej ∙ olej słonecznikowy do smażenia ∙ cukier lub cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Kwiaty bzu odstawiamy na jakiś czas, aby pozbyć się niechcianych lokatorów 2. Z mąki, jajka, wody i soli morskiej(...)przygotowujemy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe 3. Kwiaty bzu maczamy w cieście trzymając za łodyżkę, umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym 4. Gdy przysmażą się z jednej strony odcinamy wystające łodyżki i przewracamy je na drugą 5. Usmażone na złoto wykładamy na talerz i posypujemy cukrem lub cukrem pudrem Smacznego
Gocha gotuje!suchej kaszy jaglanej 20 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnie jajko garść rukoli mała czerwona cebula sól pieprz kolorowy słodka sproszkowana papryka mąka gryczana do obtoczenia olej słonecznikowy SAŁATKA: 2 solidne garście rukoli duża pomarańcza czerwona cebula kwiaty bratków sól łyżka oleju słonecznikowego łyżka octu balsamicznego WYKONANIE: KOTLETY: Kaszę jaglaną opłukać, osączyć, wrzucić do rozgrzanego rondelka i prażyć
Kuchenne zapiski Edytywiórki kokosowe, naturalne kakao, olej kokosowy, syrop daktylowy. 3. Krem warszawski śniadaniowy. Skład: manna kokosowa BIO (30%), orzechy laskowe nieprażone (29%), ksylitol i erytrytol, olej kokosowy BIO, lecytyna słonecznikowa (bez GMO), kakao, karob, olej słonecznikowy zimnotłoczony i sól himalajska. Wegański, bez glutenu i bez cukru. 4. Masło sezamowe słodzone syropem z agawy - Primavika. Skład: pasta sezamowa
Di gotujepieca od Frosty ! Ryba z pieca z sosem Bordelaise Składniki: Filety z mintaja 50% sos bordelaise 50% woda mąka pszenna masło 7% cebula olej słonecznikowy zioła - pietruszka, koperek sól skrobia ziemniaczana cukier papryka czosnek koncentrat soku cytrynowego drożdże pieprz kajeński pieprz czarny glukoza zioła - papryka, kurkuma Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut. Rybka rozpływa się(...)sosem nie. Chyba, że dla męża. Ryba z pieca z sosem brokułowym Składniki: filety z mintaja 50% sos brokułowy 50% brokuły 17% śmietana ser mąka pszenna masło woda olej słonecznikowy cebula sól drożdże kwasy: mlekowy, L-winowy, cytrynowy czosnek suszony Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut Uwielbiam brokuły i od razu wiedziałam, że ta rybka mi posmakuje. Fakt bałam
My World by Dagmara Rekmoim blogu pojawiły się od listopada 2016 r. to te, które wprowadziłam do swojego codziennego sposobu odżywiania. Teraz podaję Wam kolejny pomysł na smarowidło do kanapek: pastę słonecznikową. Miałam dwa podejścia na bloga z tą pastą (mimo, że pastę robiłam już kilka razy, za każdym razem co nieco w niej zmieniając). Za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć - pasta(...)robiłam :) Za drugim razem również problem był w zdjęciach - najnormalniej w świecie nie miałam czasu tych zdjęć zrobić, a pasta w między czasie została zjedzona. Ale oto jest! Pasta słonecznikowa, na którą przepis wzięłam od Marty Dymek z Jadłonomii. Robiłam ją wiele razy, aż w końcu, po kilku zmianach w składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika
Szczęśliwa kuchniamoim blogu pojawiły się od listopada 2016 r. to te, które wprowadziłam do swojego codziennego sposobu odżywiania. Teraz podaję Wam kolejny pomysł na smarowidło do kanapek: pastę słonecznikową. Miałam dwa podejścia na bloga z tą pastą (mimo, że pastę robiłam już kilka razy, za każdym razem co nieco w niej zmieniając). Za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć - pasta(...)robiłam :) Za drugim razem również problem był w zdjęciach - najnormalniej w świecie nie miałam czasu tych zdjęć zrobić, a pasta w między czasie została zjedzona. Ale oto jest! Pasta słonecznikowa, na którą przepis wzięłam od Marty Dymek z Jadłonomii. Robiłam ją wiele razy, aż w końcu, po kilku zmianach w składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnadal słodziutki. Można poczuć także jakby subtelną "suchość", chyba za sprawą proszku malinowego. Podsumowując, batonik był dobry. BORÓWKOWY migdały * daktyle * borówki 13,5% (borówki, koncentrat soku jabłkowego, olej słonecznikowy) * mąka ryżowa * koncentrat soku z borówek (3%) * syrop z agawy Zawartość owoców: 52,5% Po otwarciu wydobywa się naturalny, owocowy aromat. Borówki są wyczuwalne podczas jedzenia, a w strukturze(...)przeze mnie posmak, bez którego wydaje mi się, że smak byłby lepszy. Mimo to, ten wariant nadal wypada dobrze i smacznie. TRUSKAWKOWY daktyle * rodzynki sułtańskie (rodzynki sułtańskie, olej słonecznikowy) * migdały * truskawki liofilizowane (4,5%) * mąka ryżowa * proszek z czarnej porzeczki (koncentrat soku z czarnej porzeczki, mączka kukurydziana) * proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, mączka kukurydziana) * wanilia Zawartość owoców
Zdrowie na języku :Pponieważ się posklejają -w zależności od wielkości garnka maksymalnie 5 kulek. Kulki serowe przepis: Składniki Ser żółty – 500 g 1 duże jajko 1 papryczka chilli Bułka tarta Olej słonecznikowy do smażenia Sól, pieprz i bazylia Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy do miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kosteczkę(...)Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce tartej. W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby był bardzo gorący, wrzucamy kuleczki i smażymy, aż będą jasno brązowe. Pamiętaj, aby smażyć tylko kilka kulek naraz. Kulki serowe nabijamy na wykałaczki i gotowe. Smacznego! Sprawdź również
ale Pyszniejogurtem) sojowym. Ale rownie dobrze olej można zemulsjonować w rozgniecionym widelcem bananie. Oto kilka wariacji na temat pierwszego punktu: 4 łyżeczki białego twarożku + 2 łyżeczki oleju lnianego lub słonecznikowego. pół jogurtu + 2 łyżeczki oleju pół jogurtu sojowego + 2 łyżeczki oleju lnianego lub słonecznikowego 3 łyżeczki drobno zmielonych migdałow i ziaren lnu, zmieszanych z niewielką ilością wody
MODA NA BIOSkładniki (4 porcje): 4 kotlety schabowe (200 g) 2 posiekane papryczki chili 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki miodu akacjowego lub lipowego szczypta soli łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Kotlety schabowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułóż na blacie, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Olej słonecznikowy wlej
Menu Zdrowiacrunchy (ryż, syrop ryżowy , kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, soja, cukier , miód, przyprawy, sól, glukoza ) * rodzynki (rodzynki, olej z nasion bawełny) * orzechy laskowe 4% * żurawina 4% (żurawina, cukier , olej słonecznikowy) * orzechy pekan 2% * orzechy brazylijskie 2% Jest to miks chrupiących płatków ryżowych, kukurydzianych i najprawdopodobniej sojowych, jednak tych ostatnich nie mogą odróżnić, a w składzie soja jest wymieniona(...)węglowodany: 70 g w tym cukry : 28 g białko: 8,9 g IMBIR I CYTRYNA crunchy (ryż, syrop ryżowy , soja, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, cukier , olej słonecznikowy, imbir <1%, cytrynowy olejek <1%, glukoza ) Jedno trzeba przyznać - smak jest bardzo intrygujący. Ja nie widziałam jeszcze płatków o smaku imbiru i cytryny, więc podeszłam do nich z zaciekawieniem
Zdrowie na języku :Pdodatkiem oleju LNIANEGO tłoczonego na zimno. – Fithia z olejem Z PESTEK DYNI tłoczonym na zimno. – Fithia z olejem LNIANYM tłoczonym na zimno. – Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno. Składniki (2 porcje): Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno 2 kromki chałki 1 awokado 2 jajka 1 ząbek czosnku + do przyprawienia: sok z cytryny, szczypta soli, biały
Moja pasja smakurustykalny. Jak smakowo wyszły te produkty? O tym dowiecie się poniżej :) OBWARZANKI woda * skrobia kukurydziana (29%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * płatki z prosa * mąka lniana * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * mąka kukurydziana (2%) * łuski płesznika * sól morska * białko grochowe * dekstroza * drożdże * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy * baza na precle (regulator kwasowości: wodorotlenek sodu) W opakowaniu znajdują(...)tyle, abym wróciła do nich ponownie. CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe * dekstroza * drożdże * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy Ponownie w kartonie znajdują się dwa opakowania, a każde zawiera mały
Zdrowie na języku :Podznacza się wysoką jakością, doskonałym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jakie produkty otrzymałam do testów :) WAFLE O SMAKU SYROPU KLONOWEGO syrop pszeniczny * mąka pszenna * olej słonecznikowy * olej palmowy * olej kokosowy * syrop klonowy (10%) * syrop słodowy kukurydziany * mąka sojowa * sól morska * środek spulchniający: wodorowęglan amonu * emulgatory: lecytyna słonecznikowa * cynamon * karmel W paczce o wadze 170 g znajduje
Zdrowie na języku :Pnieco o nich omówić. Ciasteczka czekoladowe były w opakowaniu 150g. W 100g produktu znajduje się 2186 kJ i 523 kcal. SKŁAD: krem czekladowy 30% (cukier, olej słonecznikowy, czekolada 16% (cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator: E322 (z soi), aromat) kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu substancja zagęszczająca: E1412, emulgator E322(...)także 150g. W 100 g produktu znajduje się: 2170 kJ i 519 kcal. Czyli podobne wartości co smak czekoladowy. SKŁAD: krem o smaku cytrynowym 30% (cukier, olej słonecznikowy, substancja zagęszczająca: E1412, laktoza (z mleka), tłuszcz palmowy, miazga migdałowa, emulgator E322 (z soi), armaty (w tym naturalny aromat cytrynowy), barwnik E100) mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa
Gotuję Testuję