słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:8/115)

Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 264

obłędnej polewie z białej czekolady, której nie oprze się żaden łasuch ;) Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 26 cm) puree z dyni 400g obranej dynii 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki oleju słonecznikowego Wielkopolskiego masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 250g serka mascarpone lub śmietankowego kanapkowego puree z dyni 1 szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu(...)pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa 2 białe czekolady 50 ml śmietanki kremówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  Dynię kroimy w drobną kostkę. Olej słonecznikowy Wielkopolski łączymy z cynamonem i wylewamy na pokrojoną dynię. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Studzimy

DefinicjaSmaku
Zrazy wołowe nadziane kaszą i grzybami 212

cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody  sól, pieprz Olej Wielkopolski Słonecznikowy do obsmażenia mięsa do podania pieczone buraki Przygotowywanie farszu  Na samym początku kaszę opłukać, odcedzić, zalać wodą (1 i 1/4 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu. Kaszę co jakiś(...)boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. Przygotowane zrazy należy bardzo dokładnie obtoczyć w mące. Do szerokiego garnka wlać Olej Wielkopolski Słonecznikowy (musi przykryć całe dno!). Rozgrzać olej, a następnie mięso przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec wlać 2 szklanki wody i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie

Ugotować
śledziowe filety na pyszny obiad... 195

sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem(...)obtaczać w mące na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję

W Mojej Kuchni Lubię
sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników... 155

jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy(...)mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga

W Mojej Kuchni Lubię
Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane batoniki z suszonymi owocami (Barrette di avena e frutta secca) 154

SKŁADNIKI  (10 sztuk) 130 g płatków owsianych 100 g miodu 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek 2 łyżki oleju słonecznikowego szczypta cynamonu **** INGREDIENTI (10 pezzi) 130 g di fiochi d'avena 100 g di miele 30 g di mandorle 30 g di noci 30 g di uva sultanina 2 cucchiai(...)semi di girasole un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE W garnuszku podgrzewamy miód z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Dodajemy płatki owsiane, szczyptę cynamonu, rodzynki, grubo pokrojone migdały oraz orzechy. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE In una pentola fate bollire il miele con 2 cucchiai di olio, aggiungete i fiochi d'avena, un pizzico di cannella

La grande e la piccola cuoca
weekendowe śniadanie pieczarkowo-jajeczne... 182

Składniki: pieczarki 50 dag, olej słonecznikowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, pepperoni żółta 1 mniejsza, kucharek 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", majonez 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułki pszenne - ile potrzeba, pomidor+cebula czerwona - ile potrzeba sam farsz pieczarkowy można przygotować wieczorem, rano wymieszać z żółtkami i majonezem = jajka ugotować na twardo i wystudzone obrać(...)łyżką ucierając wymieszać składniki, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką napełniać połówki jajek, pozostały farsz wykorzystać do posmarowania bułek bułki przekroić 3 porcje, posmarować z każdej strony olejem słonecznikowym i na patelni po pieczarkach podsmażyć na grzanki bułki posmarować farszem, dodać po plastrze pomidora z czerwoną cebulą i połówkami faszerownych jajek takie pyszne weekendowe śniadanie lubię z kawą zbożową

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański, zagęszczony produkt ryżowy (śmietanka) 8% tłuszczu 185

Skład: woda, napój ryżowy* 7% (syrop ryżowy*, skrobia ryżowa*, mąka ryżowa*), olej słonecznikowy* 7%, emulgator: lecytyna słonecznikowa; substancja zagęszczająca: guma ksantowa; sól morska; naturalny aromat. *Składniki ekologiczne. Firma: Natumi. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 200 ml. Smaczna alternatywa dla tradycyjnej śmietanki. Przed użyciem wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni. Produkt nie nadaje się

Qlinarnie i Qlinarnie
LETNIA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 184

PORCJI: 5-8 Składniki: mała sałata lodowa, mały pomidor, mała papryka żółta, opakowanie mini mozzarelli (150 g), po dużej garści posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos francuski winegret. #MyVictorinox Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, siekam. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję na ćwiartki. Pomidora i paprykę kroję w małą kostkę. Olej słonecznikowy mieszam z przyprawą do sosu

JejKuchnia
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 192

pieczenia Ilość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy(...)gęste dolewamy mleka. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Dodajemy na nią nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami (lub oleju słonecznikowego jeśli suszone pomidory nie są z oleju). Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory.  Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy aż zwiędnie. Na usmażonych naleśnikach układamy w paski

Kolizje Smaków
Sałatka makaronowa z pulpecikami mięsnymi 244

Składniki: – makaron Barilla Casarecce – 500g mięsa mielonego wołowego – pęczek rzodkiewek – pół brokuła – kiełki brokuła – 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego nierafinowanego – przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili pieprz cayenne, papryka czerwona – sok z 0,5 cytryny – 2 łyżki syropu klonowego – olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją(...)papryką czerwoną. Dokładnie wymieszać. Ulepić małe kulki i usmażyć na patelni z olejem rzepakowym. 4. Rzodkiewkę umyć i pokroić. 5. Przygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma, sól, pieprz. 6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła

Podwójnaporcja
3-SKŁADNIKOWA SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA 182

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: nieduża kapusta pekińska, 250 g pomidorków koktajlowych, nieduży ogórek zielony, garść ziaren słonecznika, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos sałatkowy włoski Prymat. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, siekam. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka w małą kostkę. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Sos sałatkowy Prymat mieszam(...)olejem słonecznikowym. Warzywa przekładam do miski, mieszam z sosem, posypuję słonecznikiem i szczypiorkiem

JejKuchnia
SAŁATKA A'LA CAPRESE 162

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g), łyżka oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Mozzarellę osączam z zalewy, kuleczki przekrawam na pół. Pomidora kroję w średniej wielkości kostkę. Bazylię myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki przekładam do miski, mieszam z olejem słonecznikowym

JejKuchnia
Zdrowy deser na śniadanie 154

niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka .  Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości cukru 5%, masło shea, gumę arabską (błonnik z akacji, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych, a produkty mogą spokojnie jeść alergicy

kruche babeczki
Krem orzechowo-czekoladowy - alce nero (biogo.pl) 150

posiada jej charakterystyczny smak? :)  Przeczytajcie co m. in. możecie znaleźć w sklepie biogo.pl ! bez certyfikatu Nazwa: Krem orzechowo-czekoladowy Firma: alce nero, dystrybutor: BioPlanet Skład: cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*, pasta z orzechów laskowych 15%*, kakao w proszku 9%*, odtłuszczone mleko w proszku*, tłuszcz kakaowy 1,1%*, emulgator: lecytyna słonecznikowa. *składniki ekologiczne Masa netto: 180g Wartości odżywcze: 100g/ 507 kcal

Candy Pandas
Raw Trufle - Govinda 159

suszone mango* ** Trufle ACAI: daktyle* **, mielone migdały ziemne*, morele*, migdały*, 3% sproszkowany owoc acai*, olejek pomarańczowy*, sproszkowane owoce malin* Trufle CHUFA: daktyle* **, mielone migdały ziemne (20%)*, suszone ananasy* **, olej słonecznikowy*, naturalny olejek cytrynowy* * z upraw ekologicznych **Sprawiedliwy Handel – FAIR TRADE Masa netto: 120 g Wartości odżywcze: Trufle DAKTYLOWO-KOKOSOWE: 100g/322 kcal, tłuszcz – 7,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)naporem intensywnych owoców. Olejku cytrynowego nie da się pominąć ale nie jest on tak intensywny jak wcześniejszy pomarańczowy i nie zdominował całej kostki. Tylko po co użyto oleju słonecznikowego? Wolałybyśmy aby znalazł się tutaj olej kokosowy. Podsumowanie: Wszystkie trufle zjemy z chęcią co do okruszka! Codziennie po dwie kuleczki/kosteczki będziemy dodawać sobie do śniadania bądź deseru, gdyż czujemy, że super

Candy Pandas