słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:3/115)

Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 166

towarzyszy mu kwaskowaty odcień żurawiny; wewnątrz różowego owocowego farszu czeka na nas niespodzianka w postaci chrupiących migdałowych kawałków. Skład: daktyle*, rodzynki*, migdały*, żurawina 25%* (żurawina*, sok jabłkowy*, olej słonecznikowy*), wiśnia suszona*, błonnik jabłkowy*. Yummy Orzechowy Zdecydowanie różni się od poprzednich – oczywiście bazą nadal są słodkie daktyle, jednak, jak wskazuje nazwa, zawartość orzechów jest dość spora – stanowią one jedną trzecią składu(...)otwarciu opakowania (wytworzonego z surowców wtórnych  – bardzo fajne rozwiązanie) naszym oczom ukazują się cieniutkie prostokątne smakołyki o interesującym aromacie. Delikatne i chrupiące, o trzech wariantach smakowych: klasycznym, słonecznikowym i pomidorowym. Przyznam, że bardzo lubię takie przekąski, jak dotąd jednak nie miałam jeszcze okazji próbować takich w formie surowej.  Prezentują się bardzo apetycznie i stanowią niebanalny dodatek do wielu

Roślinna - blog wegański
164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej 163

Uwielbiam śledzie,  podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie(...)olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy.  Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy i z oliwek, były dobre aczkolwiek ciężko się wchłaniały. Olej słonecznikowy jest inny, delikatnie nawilża i w miarę szybko (jak na olej) wchłania

Jadło i czytadło
Makaron z topinamburem, gruszką i gorgonzolą 113

Topinambur to moje ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka(...)łyżki masła sól, pieprz pesto ziołowo-słonecznikowe: natka pietruszki kilka gałązek kolendry i bazylii 4-5 łyżek oleju słonecznikowego garść nasion słonecznika  dodatkowo: garść orzechów nerkowca Topinambura obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować na gładko. Gruszkę pokroić w kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną

Jadło i czytadło
.1234. podobny zestaw smaków + what i eat in a day 125

ciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie(...)KLIK<< ) ~30g mąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy

breakfast of dreams
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 116

placek owsiano-gryczany z chia i jabłkiem (w środku), podany z naturalną pastą słonecznikową i pastą z czarnej jagody ~ Ten placek jem już któryś dzień z rzędu...zmieniam tylko dodatki. Jest cudny! Prosty do zrobienia, wegański ♥ i bardzo sycący, a co najważniejsze zdrowy i pyszny :) Dzisiaj podałam go z pastą słonecznikowa , która bosko smakuje w połączeniu z pastą z czarnej(...)jagody . Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO  to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest

breakfast of dreams
Zdrowe chipsy - z batata, marchewki, buraka, miks warzywny :) 210

produktu): energia: 535 kcal białko: 3,5 g tłuszcz: 38 g węglowodany: 57 g sól: 0,6 g Chipsy marchewkowe  Składniki →  marchewka (74,5%), olej słonecznikowy (25,5%) Chipsy marchewkowe spotykałam zawsze w chipsach składających się z różnych warzyw, te same jadłam tylko w formie po prostu suszonej marchewki. Tutaj warzywo to poddano smażeniu na oleju słonecznikowym. Ogólny(...)kcal białko: 2,8 g tłuszcz: 25,5 g węglowodany: 48 g sól: 0,3 g Chipsy buraczane z solą morską Składniki →  burak ćwikłowy (61%), wysokooleinowy olej słonecznikowy, sól morska  Te chipsy są na prawdę bardzo dobre! Po składzie widać już, że dodanego tłuszczu jest zdecydowanie więcej niż w pierwszych dwóch wersjach tych przekąsek, stąd plasterki buraka

Zdrowie na języku :P
Surówka z rukoli 136

Surówka z rukoli Surówka z rukoli jest prosta szybka i przepyszna. Smak rukoli doskonale komponuje się z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla uwydatnienia tego połączenia użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno jaki dostałam od firmy "Zielony Nurt". Ten olej słonecznikowy pozyskiwany jest z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory(...)Stronę firmy "Zielony Nurt" znajdziecie tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania surówki z rukoli: 1 opakowanie rukoli, 6 suszonych pomidorów z oliwy, duża garść ziaren słonecznika, 3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Sposób przygotowania surówki z rukoli: Ziarna słonecznika prażę na suchej rozgrzanej patelni do czasu gdy lekko się przyrumienią. Rukolę płuczę i osuszam. Suszone pomidory kroję

Gotuj Się Kto Może
Jakie mleko kokosowe do koktajli kupić? 282

nowotwory, działanie przeczyszczające) guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), guma gellan (E418) mączka chleba świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się nie stanie, jeśli wypijemy mleko słodzone, ale ze względu na wszechobecność cukru i zamienników(...)słodzącą. Mleko kokosowe słodzone syropem z agawy bio Ecomil ok 12 zł/1l   Skład: woda, mleko kokosowe*(8,5%), syrop z agawy*(4,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska. *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych. 50 kcal/ 100 ml Mleko z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa i przyjemnej konsystencji, dość łatwo dostępne. Minusem jest słodki

Powiedz dietom nie
Raw batony pomarańcza i orzechy brazylijskie / jagody i chia - Made Good 148

batony pomarańcza i orzechy brazylijskie/ jagody i chia Bio organic Firma: Made Good Skład: Pomarańcza i orzechy: Rodzynki*, orzechy brazylijskie* 21%, żurawina*, olej kokosowy*, mąka z tapioki*, olej słonecznikowy*, sól morska, olejek pomarańczowy0,25% Jagody i chia: Migdały*, rodzynki*, kokos*, jagody*, (jagody*, koncentrat soku jabłkowego*, olej słonecznikowy*), nasiona chia*, ziarna sezamu*, maliny* mąka z tapioki*, olej słonecznikowy mix ( olej słonecznikowy

Candy Pandas
Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 191

coś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie(...)kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 191

coś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie(...)kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera

Roślinna - blog wegański
Ciasto Pszczółka Maja 510

Serdecznie gratuluję dwóm Paniom (Eli i Esterze), które wczoraj na FB podsunęły mi pomysł na nazwę tego ciasta. Myślę, że "Pszczółka Maja" pasuje znakomicie! Miodowy kruchy spód z praliną słonecznikową na wierzchu. Na słoneczniku lekka masa serowa z bitą śmietaną oraz pomarańczowa galaretka. B on appétit!     Składniki: (na blaszkę 30x25 cm)   Miodowy spód: 200 g mąki pszennej(...)łyżka płynnego miodu 1 duże jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g zimnego masła 1/4 szkl cukru   Pralina słonecznikowa: 200 g łuskanego słonecznika 1/2 szkl cukru 2 łyżki miodu 80 g masła Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 250 g śmietanki kremówki 36% 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki żelatyny

Nastoletnie Wypiekanie
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 137

TRUSKAWKA płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy  Po otwarciu opakowania czuć wyraźną, intensywną woń(...)występują w całości. Pyszne owocowe kulki  mogą osłodzić nam popołudniową przerwę :) JABŁKO I CYNAMON  płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie

Zdrowie na języku :P
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 141

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz(...)przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję Jeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję do miksowanej masy po łyżce wody lub oleju z pomidorów. Pastę słonecznikową przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Pasta słonecznikowa łatwo się psuje, więc jeśli planujesz przechowywać ją dłużej niż tydzień, należy ją zapasteryzować. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Domowe mleko słonecznikowe 167

odcedzić ziarna słonecznika, przełożyć do kielicha blendera kielichowego, dodać wodę (1 litr), daktyle i dokładnie zblendować. Tak przygotowane mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko słonecznikowe od powstałej pulpy. Mleko przelać do butelki. Szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników powstaje około1 litr mleka słonecznikowego i tylko 1 łyżka pulpy(...)Mleko należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez max. 2 dni. Mleko słonecznikowe ma beżowy kolor i się rozwarstwia. Trzeba je wstrząsnąć przed każdym użyciem. Może warzyć się w kawie. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Szybkie gotowanie

Gospodyni Miejska