słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:12/115)

PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 146

OLIWEK NAPÓJ JAGLANY  Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska.  NAPÓJ SOJOWY  Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja(...)substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba

Zdrowie na języku :P
.1232. czy coś może być lepsze niż masło z fistaszków? 167

oraz  malina ~ pasta z jagody czarnej leśnej ~ krem z prażonych orzechów laskowych  oraz  nerkowców ~ przecier jabłko-mango ~ pesto bazyliowo-nerkowcowe z orzechami pinii ~ naturalna pasta słonecznikowa  oraz   pasta słonecznikowa z bazylią ~ świeże daktyle   ♥ ZACHĘCAM WAS DO ODWIEDZENIA  ALFA-KOSZYK.PL ORAZ   FANPAGE NA FACEBOOKU

breakfast of dreams
Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 190

przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment i upiekę podobne krakersy(...)Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 250 g słonecznika 2 jajka (1 żółtko i 1 całe) 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii 3 łyżki erytrolu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około

FitKot
Gotowanie z wielkimi markami 185

smażenia i to tendencyjne "Smaż jak szef". Pomijając to że wygląda po opakowaniu jak płyn do płukania to jej skład mówi sam za siebie: Skład: oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy, całkowicie utwardzony rzepakowy, w zmiennych proporcjach) (82%), woda, sól (1,5%), emulgator [lecytyny (w tym  sojowe )], aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (karoteny), witaminy A i D Cały ten skład(...)jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), syrop karmelowy, zagęszczony sok z cebuli, maltodekstryna, papryka, pieprz, tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, tymianek, liść laurowy Wbrew pozorom takich wynalazków nie ma aż tak dużo na Polskim rynku. Gdybyśmy porównali to co się dzieje w Ameryce to nasza kuchnia i tradycja wraz

Kuchnia PROzdrowotna
Krem z pora 170

smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku pestki dyni do dekoracji Przygotowanie:   Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie

Bon appetit mon amie
Łagodne zielone curry z kurczakiem 238

łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku, 3 limonek, 100 gram pędów bambusa, pęczka natki świeżej kolendry, białego pieprzu. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, cho c wymaga użycia kilku składników charakterystycznych(...)nich oraz 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki sosu sojowego. Całość odstawiłem na 10 minut. Do garnka dodałem 2 łyżki oleju słonecznikowego i do zimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry

Wyprawy kulinarne
Kurczak z ananasem po chińsku 208

kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy(...)dodałem do mięsa. Całość zalałem siedmioma łyżkami sosu sojowego jasnego, dodałem dwie łyżki miodu, dokładnie wymieszałem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Na zimnego woka wylałem 2 łyżki oleju słonecznikowego, a następnie dodałem do niego 4 pokrojone wzdłuż na ćwiartki szalotki oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość umieściłem na dużym ogniu i smażyłem przez około minutę uważając

Wyprawy kulinarne
Surówka obiadowa z marchewką kapustą pekińską i koperkiem 131

warzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego  koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka dzielimy na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem, posypujemy solą(...)świeżo zmielonym pieprzem, polewamy olejem słonecznikowym i posypujemy pokrojonym drobno koperkiem

Piekielna Kuchnia Pati
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 129

Przepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania. Składniki (dla 2 osób): - 6 łodyg selera naciowego, - 1 cebula, - garść słonecznika, - sok z połowy cytryny, - woda, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Seler umyć(...)mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy. Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też spróbować

Co na wege obiad?
Makaron z tuńczykiem na zimno 159

Lubella - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1/2 puszki z kukurydzy - 3 łyżeczki kaparów - kilka czarnych oliwek - 4 suszone pomidor(z oliwy) - 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka) - olej słonecznikowy - sól - pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki(...)koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pierogi z soczewicą 156

również większą ilość na kilka dni.  Składniki na około 80 sztuk: Ciasto: 600 g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki soli 2 szklanki (400 ml) bardzo gorącej wody ¼ szklanki oleju słonecznikowego Farsz: 3 duże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 opakowanie (400g) czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku sól i pieprz do smaku Przygotowania oczywiście najlepiej

Roślinna - blog wegański
Tarta z buraków i tofu na spodzie z kaszy jaglanej 109

Potrzebne składniki:   1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki gryczanej  1 jajko 50 g oleju kokosowego sól 6 ugotowanych buraków 1 opakowanie tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 ząb ki czosnku   sok z 1/2 cytryny   garść pestek słonecz nika 1 łyżka oregano pieprz,  sól ziołowa Przygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy(...)naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę. Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry buraka, które wcześniej marynowaliśmy, posypujemy pokrojona w kostkę tofu, pieprzem

Łycha smaków
Pasta z buraków i tofu 141

Potrzebne składniki:   6 ugotowanych buraków 1/2 opakowania tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego sól ziołowa, pieprz 2 ząb ki czosnku   sok z 1/2 cytryny   cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp

Łycha smaków
Lekka przekąska sylwestrowa. Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. 144

Dopiero co zakończyliśmy nasze kulinarne świąteczne zmagania, a już czas rozglądać się za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszny ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. Jak dla mnie idealne rozwiązanie zarówno na szybką przekąskę sylwestrową, czy po prostu chrupanie w domowym zaciszu przy ulubionej książce ;) Spróbujcie. Korzystając z okazji zapraszam Was do udziału(...)łyżeczki suszonej bazylii. Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem, próbując. Dip przekładamy do naczynia. Odstawiamy na około 15 minut. Podajemy wraz ze snakami orkiszowo-słonecznikowymi. Jemy zanurzając chrupiące snaki w dipie.  Smacznego

Słodkie okruszki
Jeżynianki 163

poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży(...)poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej'; document.write

moj przepis na