truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek budyń waniliowy 60 g ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto
KreatywnePinySame pyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220 g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny- uważaj by skórka była zdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników 5. Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem z cytryny, skórką z cytryny. Ubić do całkowitego połączenia się składników 6. Masę przełożyć do brytfanny Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni
KreatywnePinykulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru 2 łyżeczki sody 100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne) 100 g wiórków kokosowych krem: 100 g masła kokosowego(...)cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i przesianą mąkę. Całość wykładamy na blachę (można tak jak ja wyłożyć pergaminem lub po prostu wysmarować ją masłem. Pieczemy około godziny w temp
greenscarfwymieszać, skropić olejem i gotowe. składniki: 2 duże pomidory 2 średnie czerwone cebule 4 średnie kiszone ogórki 5 duzych podłużnych rzodkiewek 100 g sera sałatkowego a`la feta olej słonecznikowy Cebule obrać i pokroić w pół plastry lub piórka. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Ser rozkruszyć. Rzodkiewki(...)pokroić w plasterki. Delikatnie skropić olejem słonecznikowym i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Sałatka podana w misce z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujebułek: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 2000) 2 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżki zarodków pszennych 300 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki słonecznika 2 łyżki słonecznika do posypania bułek przed pieczeniem Zaczyn 20g świeżych drożdży 1 łyżka melasy trzcinowej 100 ml letniej wody 1 łyżka mąki pszennej Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć(...)suchej patelni. Mąki wymieszać z zarodkami pszennymi. Dodać zaczyn, wodę. Wymieszać składniki łyżką, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto, wgniatając w nie uprażone ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać olej słonecznikowy. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem
Pełny talerzSałatka z makrelą Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 0,5 dużej marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody listonic_name = "Jem zdrowo: Sałatka z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 garści rukoli 0,5 dużej(...)marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę i ser, polewamy sosem koperkowym
CoolinarniePLimbiru w proszku ½ łyżeczki kolendry w proszku 2 łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki kminku w proszku 1 łyżka kurkumy w proszku ½ łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Ryby opłukać i wysuszyć(...)ręczniku papierowym. Zmieszać imbir, kolendrę, chili, kurkumę i sól z dwoma łyżkami wody. Przygotowaną pastą natrzeć ryby i skropić olejem słonecznikowym. Każdą z ryb dokładnie zawinąć liśćmi bananowca i zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadaniem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut. W trakcie grillowania raz obrócić. W międzyczasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Sos podawać z grillowaną rybą
naRuszciesumieniem:). Składniki: 2 opakowania galaretek truskawkowych (bez żelatyny, np. Cykoria) owoce (świeże lub z puszki) 1 mały budyń waniliowy ulubione mleko pokruszone płatki kukurydziane i/lub prażone płatki owsiane śmietanka słonecznikowa kilka łyżek syropu z buraków cukrowych/daktyli, itp. opcjonalnie: 2-3 łyżki inki czekoladowej prażone płatki migdałowe Przygotuj galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Na dnie dużego i szerokiego szklanego naczynia ułóż(...)owoce i zalej galaretką. Ugotuj budyń. Gdy galaretka stężeje, wlej warstwę wystudzonego budyniu. Posyp cienką warstwą płatków kukurydzianych i/lub owsianych. Następnie zblenduj śmietankę słonecznikową z syropem (i inką) i wlej na wierzch deseru. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Dwa obowiązkowe tytuły dla miłośników talentu Meryl Streep
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: ziarna słonecznika (42%), woda, olej słonecznikowy, sok cytrynowy, sól morska. Producent – Zwergenwiese GMBH – Niemcy. Dystrybutor – Bio Planet S.A. Cena: od 11 do 14 zł. Masa netto: 180 g. Bardzo smaczna pasta do chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami
Qlinarnie i Qlinarnieowsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% listonic_name = "Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic(...)owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek
CoolinarniePLboczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone w oleju - WARZYWA papryka grillowana w oleju słonecznikowym papryka pieczona paski w oleju słonecznikowym oliwki zielone w zalewie naturalnej kapary w zalewie naturalnej - HERBATA - KAWA - ZDROWA ŻYWNOŚĆ Bio musli Adama Czekoladowe ciasto Adama Bio dżem truskawkowy Adama
Zdrowie na języku :Pklasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie o tym. Jeżeli preferujecie mięsne dodatki bez problemu można
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej słonecznikowy, suszony czosnek niedźwiedzi i 2 ząbki polskiego czosnku. Jedyne co musicie zrobić to podgrzać olej i dodać powyższe składniki. W ten sposób dzięki podgrzaniu oleju składniki szybciej się przegryzą i olej może być
Kuchnia PROzdrowotnaodkładamy do małej miski2/ Kroimy cukinie w półksiężyce a cebulę czerwoną w pióra, marchew trzemy na tarcę na dużych oczkach.Ser trzemy na małych oczkach do małe miski3/ Rozgrzewamy olej słonecznikowy na woku i wrzucamy warzywa i dokładnie przesmażamy soląc je i dodając pieprzu.4/ Gdy warzywa już są prawie gotowe dodajemy wcześniej ugotowany makaron, newellę oraz olej z orzecha włoskiego
Kuchnia PROzdrowotnaskórka z niej otarta600 g jogurtu greckiego500 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki sody oczyszczonej600 – 700 g dowolnych owocówMąkę z sodą przesiać i odstawić.W dużej misce połączyć olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny używając np. rózgi kuchennej. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto będzie gęste i będzie wyglądało
UgotujmyTo.pl