Składniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy(...)ciasto z czerwonej fasoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
moj przepis nałyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę(...)łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
moj przepis naciepłej wody 125 ml ciepłego mleka (u mnie mleko sojowe) 1 jajko 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować(...)mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka (u mnie mleko sojowe) 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 - 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione
moj przepis nadodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej – typ 2000) 10 gr świeżych drożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy(...)dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej - typ 2000) 10 gr świeżych drożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem pestki dyni (do dekoracji)'; document.write
moj przepis namacie podane i na gramy i na szklanki :). Składniki na tortownicę 28 cm: 3 jajka (u mnie małe) 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanki) 90 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub z winogron (równowartość pół szklanki) 60-120 gr cukru waniliowego lub zwykłego (równowartość 1/2 szklanki) (ja użyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie) 375 gr mąki pszennej(...)truskawkami Maślankowe ciasto z truskawkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 jajka (u mnie małe) 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanka) 90 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub z winogron (równowartość pół szklanki) 60-120 gr cukru waniliowego lub zwykłego (równowartość 1/2 szklanki) (ja użyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie) 375 gr mąki pszennej
moj przepis nasurowo. Jest tak delikatna, że nie miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki
MamaOskarkaobiadu i nie tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia
MamaOskarkałyżeczki pieprzu 2 jajka 3 zielone cebulki mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonej kolendry kilka listków mięty 6 dkg bułki tartej 4 łyżki sezamu olej słonecznikowy do smażenia Sos: 2 łyżeczki tahini 200 gr jogurtu naturalnego zielona cebulka szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Jak przygotować wegetariańskiego falafela . Falafel : do blendera włożyć ciecierzycę, dodać przeciśnięty przez praskę(...)falafel z ciecierzycy. Falafel z sosem jogurtowym Użyłam ciecierzycy z puszki ale możecie także sami ugotować ciecierzycę. Musicie jednak pamiętać aby ją uprzednio namoczyć. Do smażenia używam zazwyczaj oleju słonecznikowego. Tak też było i tym razem. Olej rzepakowy ma bardzo intensywny zapach i ja osobiście za nim nie przepadam. Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet
mecookskurkumy Przepis tutaj - 1 łyżka oregano - 1 łyżka ziół prowansalskich - 1 łyżka słodkiej papryki - szczypta pieprzu cayenne - 3 liście laurowe - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - świeża bazylia Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w kosteczke. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cebule i chwilę dusimy. W tym czasie(...)lekko rozgotowywac. Soczewice płuczemy na sitku, dodajemy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, do czasu aż soczewica będzie miękka. Przed podaniem , po przestudzeniu, polewamy olejem słonecznikowym tłocznym na zimno oraz dodajemy listki świeżej bazyli
Szkrab Je SamHrabina. Ciasto ciemne: 2 jajka 6 żółtek 12 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 2 dkg kakao 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml oleju słonecznikowego Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 20 dkg cukru pudru 3 dkg mąki ziemniaczanej 15 dkg mąki pszennej 1 łyżka octu 75 ml oleju słonecznikowego Masa budyniowa: 500 ml mleka
mecooksCiastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od Polskie młyny CIASTO : 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Kulinarne Fantazje Marioliquesadilla • czerwona papryka 2 szt • fasola czerwona 100 g • piersi z kurczaka 2 szt • papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g • woda wrząca 150 ml • olej słonecznikowy 50 g • sól 2 szczypty Sposób przygotowania Umyte i wysuszone piersi kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, papryką
chefintheforestmieszanka oliwy i oleju? Blenderem nigdy nie robimy winegretu tylko i wyłącznie z oliwy z oliwek. Jej cząsteczki nie są tak samo zbudowane jak cząsteczki oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Cząsteczka oliwy to kilka różnych smaków, w tym smak gorzki. Blendery, których używamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet, jeśli(...)czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny albo octu z białego wina ząbek czosnku (ten użyty wcześniej do smarowania pieczywa) sól
Karo in the Kitchenkrem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny, tak to opisał mój tata, więc wszyscy domownicy będą zadowoleni(...)wodą, solą i ewentualnie olejem. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i odłożonym słonecznikiem. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. Smacznego! Artykuł Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfszklanki czarnych oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku pół małej cebuli Makaron orzo gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)kawałek cebuli ścieramy na tarce, na tych ostrach które ścierają wszystko na mus. Przekładamy startą cebulę do słoika. Dodajemy do niej sok z cytryny oraz skórkę, musztardę, miód, olej słonecznikowy i oliwę, sól i pieprz do smaku. Zakręcamy słoik dokładnie i dobrze wstrząsamy kilka razy, aby dressing się wymieszał i nabrał konsystencji emulsji. Wlewamy dressing do sałatki i dokładnie mieszamy
Smaczna Strona