Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało
Basia w kuchnimojej miłości do Włoch ich kultury i jedzenia nieraz wspominałam. Kocham makarony a semolina jest królową w mojej kuchni. Dziś zrobiłam kolejną porcję Rzymskich klusek z parmezanem, słodkimi pomidorkami i pachnącą bazylią. Skradło to moje podniebienie :) Proste szybie a jakie cudowne w smaku. Nasze zmysły są najlepszym przewodnikiem po krainie jedzenia. Kluski dają wiele możliwości łączenia ze sobą smaków
Basia w kuchnibędą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:)) SKŁADNIKI : porcja
Basia w kuchnilitrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję - między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki - obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar - po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki - wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek
Basia w kuchnipieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie, aby stworzyć jak największą gamę smaku. Jedni lubią pasztet bardziej suchy a jedni taki co bardziej można rozsmarować ja jestem po środku
Basia w kuchnizawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego. Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej
Basia w kuchnipierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole. SKŁADNIKI :na ok 25 szt (przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny
Basia w kuchnimamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły
Basia w kuchnistole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka 3 łyżki większe
Basia w kuchniKolejną moją propozycją na dzień dziecka będą kolorowe jabłka w karmelu. Można w domu z dziećmi przygotować kolorowe patyczki, wstążeczki, będzie kolorowo i słodko z witaminami. Przygotowanie karmelu jest w zasadzie proste, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Nigdy nie mieszaj gotującego się karmelu. Nie rozmawiaj przez telefon, gdy obtaczasz jabłko karmelem :))) Jeżeli używasz barwika ubierz rękawiczki bo potem będziesz
Basia w kuchnizrobiłam z trzech płatów - posypuje świeżą miętą oraz cukrem różanym Bardzo proste a cieszy nasze kubki smakowe i nasze oko :) Świetnie danie na lato słodkie a zarazem odświeżające Smacznego
Basia w kuchnimożna na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia
Basia w kuchniChleb jest zarówno pełen smaku i zarazem lekki. Przepis można nieco zmodyfikować zmieniając ziarna lub przed namoczeniem uprażyć je co nada im nowego charakteru. Słód jęczmienny nada mu lekkiego słodkiego posmaku, chrupiącej skórki oraz ciemniejszego koloru. Smacznego chrupania
Basia w kuchniostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam ten dżem na początku, aby kilka słoików znów mieć na zimę. SKŁADNIKI: 1 i 1/4wiśni
Basia w kuchnicytryny. Jeżeli chce, aby był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej. - dodaję mięte i gotowe do picia Pyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję mocno schłodzony, jeżeli arbuz jest mało słodki można dodać łyżeczkę miodu Smacznego orzeźwienia
Basia w kuchni