słodkie - 12682 przepisów (strona:393/846)

Nadziane bułki drożdżowe z serem 185

drożdży 1/4 szklanki oleju  szczypta soli Farsz: 1 duża cebula 1/4 czerwonej papryki 10 średniej wielkości pieczarek 100g szynki garść kukurydzy z puszki olej do podsmażenia przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany + ser do posypania  Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek. 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier

Szefowa kuchni
Muffinki jabłkowe z chałwową kruszonką 139

dzisiejszych wypiekach mam nowego faworyta jeśli chodzi o muffinki. :) Muffinki jabłkowe - zbite, wilgotne, bardzo słodkie. Całości dopełnia chałwowa kruszonka. Strzał w dziesiątkę! (ja robiłam muffinki z połowy porcji, w przepisie składniki na 12 foremek) Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Składniki mokre: 2 jajka 200ml

Szefowa kuchni
Świąteczne bułeczki z orzechami 291

pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które lubią bardzo słodkie bułeczki.  Z porcji wychodzi ok 34 bułeczek. Smacznego

Niezły Młynek
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 245

gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy

Mienta blog
Ciasto jogurtowe ze skorupką 244

Słodkie i podwójnie szybkie. Szybko się robi i szybko znika. Przygotowanie na imprezę andrzejkową. Klasyczne, proste, minimalistyczne. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego  2 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. brązowego cukru lub 1/2 szkl. stewii 1/2 szkl. oleju rzepakowego Ziarna wanilii Kilka kostek biała/gorzka czekolady (u mnie biała) Rodzynki (dowolna

Czarnawisienka
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 249

masła 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżka suszonej papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę i wlać około 1 litra świeżej. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu

Oryginalny smak
Andrzejki 2014 - cień wosku 185

grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na 30 minut. Posmarować jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni. Słodkie pierożki. Składniki 20 dag mąki 12 dag margaryny 4 dag drożdży 5 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cukru sól jajko do smarowania Nadzienie. 10 dag twarożku śmietankowego 1 łyżka śmietany

Kulinarny karnet Christophera
Wieprzowina po birmańsku 212

Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 2 małe

Tajskie smaki
Pierś kurczaka pieczona w boczku 211

niedzielny obiad. Przepis ma jeszcze tę zaletę, że przygotowanie go zajmuje bardzo mało czasu.     Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, słodka papryka Oliwa   Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje (polędwiczki potraktowałam jako oddzielne porcje – w sam raz dla dzieci). Pierś doprawiamy i wkładamy do lodówki na około

Sto kolorów kuchni
Kotleciki z kaszy jaglanej 428

gorąco polecam. Porcja na 12 kotlecików Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej  pęczek pietruszki 1 cebula  1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej  1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj w osolonej wodzie

Niezły Młynek
Jaglane bakalie w cukini z parowaru 147

wytwarza się para, co wydłuża proces gotowania. Troszkę śmierdzi octem, ale cóż, trzeba dobrze wywietrzyć i prawie nie czuć ;) Dziś na śniadanie kasza jaglana w cukinii, z kilkoma małymi, słodkimi dodatkami :) Mam nadzieję, że w takiej postaci zasmakuję wam tak samo jak mi :) Składniki :  4 łyżki kaszy jaglanej  1 małe jabłko  1 mała cukinia  2 łyżki

Parowar Faceta
SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY 485

najważniejsze przepis który zawsze się udaje, sernik jest puszysty i nigdy nie opada. Do tego pyszny, przyjemnie słodki, z bakaliami na wierzchu. Składniki: 1 kg Twarożku sernikowego Hanusia Mlekovita  6 jajek  1,5 szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  1 margaryna Dobrej Gospodyni Mlekovita 1 budyń waniliowy  2 łyżki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z Majeczką w kuchni
Przekąska jaglana 224

Jest lekkostrawna nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antybakteryjne, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne

pieprzny smaczek
Galaretka z mango 197

mango , którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i  czekolady . Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają za smakiem mango :-)), zapraszam do wypróbowania w swojej kuchni Post Galaretka z mango pojawił

Marta Gotuje
Nalewka imbirówka na piwie i miodzie - degustacja :) 159

piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została ostrością imbiru i słodowym smakiem Miłosława Koźlaka , który jest autorskim pomysłem męża w tym przepisie. Można

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania