słodkie - 12682 przepisów (strona:393/846)

Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 200

kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołu Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie

Pasje Jolki
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 356

Ciasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut. Nie są zbyt słodkie, ale tu nie o dawkę cukru chodzi, a o dawkę  energii. Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj: - 2 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek

Pasje Jolki
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 201

Placki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono. U mnie będzie czosnkowo! Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób: - 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte - 1 średnia

Pasje Jolki
SzaFran Spaghetii 187

już się zdecydowaliście to potrzebujemy dla 4 osób: - 350 g spaghetii - 2 łyżeczki niepełne szafranu - 5-6 łyżek wody - 140 g szynki gotowanej , pokrojonej w paski - 175 g śmietany słodkiej 12% lub tłuściejszej - 50 g startego parmezanu - sól, pieprz - 2 żółtka jajka Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody , solimy.Gdy się zagotuje wrzucamy makaron

Pasje Jolki
Piersi w sosie curry 219

idealne. Do zrobienia sosu szykujemy: - 20 g przyprawy curry żółtej - małą cebulkę i niewielki kawałek pora - liść laurowy - sól, pieprz, kolendra sucha - mały banan, mały ząbek czosnku - szklanka śmietany słodkiej 12% - szklanka wody lub wywaru  - olej do smażenia Przepis dla 2-3 osób. Jedną pierś podwójną czyścimy i przekrawamy połówki na pół. Wkładamy do zimnej osolonej wody

Pasje Jolki
Brioche, chlebek z Finezją 140

Jest to bardzo delikatny i puszysty chlebek. Można robić na słodko lub na słono.  Dziś my zrobimy na słono, jako dodatek do oliwy z oliwek, sosów lub marmolady. Taki umaczany smakuje najlepiej. Będziesz zachwycona/y. Do 80 g ciepłego mleka 3,2% (niecałe pół szklanki) dodajemy 1łyżkę miodu lub cukru, oraz 30 g drożdży .  Wszystko razem mieszamy. Teraz dodajemy

Pasje Jolki
PePeronata 157

cebulą jest właśnie dla Ciebie. Na gorąco i na zimno. Jako dodatek do mięs i nabiału, albo po prostu do pieczywa. Cebulka dodatkowo podkreśla smak papryki i daje słodki akcent. - trzy papryki - 2 średnie czerwone cebulę - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól - olej do smażenia Paprykę kroimy na pół  i czyścimy z gniazda nasiennego, dobrze myjemy i kroimy na kawałki

Pasje Jolki
Cynamonowa eksplozja zdrowia 186

wodą. Na 2-3 laski ok 1- 1,5 litra wody. Przykrywasz na 5-10 minut. Czekasz aż naciągnie i pijesz. Im dłużej jest w wodzie tym bardziej jest słodki. Taką miksturę pijesz bezpośrednio lub dodajesz do herbaty, czy kompotu. Gdy kończy się już napój, dolewasz wody gorącej i tak możesz powtarzać nawet do tygodnia z jedną laską cynamonu

Pasje Jolki
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 195

zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć

Pasje Jolki
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 401

się zważy i czas pracy minimalny. Przepis jest na duże ciasto lub tort.  Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz: - 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej - 1 czekolada gorzka 100 g - 2 czekolady mleczne 100 g Śmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Kiedy śmietana zawrze wyłącz gaz i wrzuć czekoladę.Dokładnie  wymieszaj

Pasje Jolki
Starożytny Egipt 133

Hotel był ogromny, pierwsze wrażenie wow! niestety,nazwy nie pamiętam. Tu odkryłam,że grapefruit nie jest wcale taki  gorzki, a bakłażana można podać na 1000 sposobów. Desery potwornie słodkie, a darmowe drinki, nie do picia, pewnie dlatego darmowe.Polecam mieć ze sobą swoje, mocniejsze trunki, które uchronią Was przed zemstą faraona, która jest bezlitosna.Nie polecam jedzenia w pokojach, gdyż maże

Pasje Jolki
Rostbef z patelni z pikantnymi alla frytkami 166

Szybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka ostra i słodka - sól  - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata - ocet owocowy i oliwa z oliwek - łyżka masła wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż

Pasje Jolki
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 195

SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ    na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz,sól do smaku, dwie bułki pszenne. Warzywa obierz, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie musi być pięknie, gdyż to wszystko na koniec zmiksujesz. Wlej niewielką ilość oleju

Pasje Jolki
Sernik prawie Wiedeński 198

mieszać z żytnią 2000) 3/4 kostki masła 1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu) 3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej, jeżeli chcemy zachować harmonię pomiędzy kruchym spodem, a słodką masą serową) 1 łyżeczka cukru z wanilią (najlepiej jednak kilka nasionek z prawdziwej wanilii) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne

Eat Shrimps
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 172

Przepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;). Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory. Zapraszam do wypróbowania. Od dzisiaj wszyscy

Eat Shrimps