słodkie - 12682 przepisów (strona:395/846)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 276

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał Składniki: 600 g rabarbaru (około 5 łodyg) 2 czubate szklanki mąki tortowej 150 ml mleka 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka Kruszonka

Oryginalny smak
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 312

łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów (po 400 g) 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu 3 łyżki suszonej słodkiej papryki 7 suszonych pomidorów (w oleju) szczypta cukru oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony kmin rzymski

Oryginalny smak
Śliwki pod migdałową kruszonką 233

ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to uczta dla podniebienia… Składniki na 5 kokilek o średnicy 9 cm: 11 duuużych śliwek 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki) duża szczypta cynamonu 1 łyżka maki ziemniaczanej Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 70 g masła 1 łyżka cukru 1,5 łyżki miodu drahimskiego 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki

Oryginalny smak
Czarny makaron z łososiem (tagliatelle al nero di seppia con salmone) 245

charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam Składniki na 4 porcje: 4 kawałki łososia bez ości (po 150 g) 250 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 100 g śmietany kremówki 100 g słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina biały pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem

Oryginalny smak
Raita z ogórkiem 302

Raita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki Różnią się jedynie przyprawami. Składniki: 1 jogurt naturalny (200 g) 1 średni ogórek szklarniowy 2 ząbki czosnku kawałeczek zielonej papryczki chilli

Oryginalny smak
Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą 205

polędwiczek drobiowych 1 czerwona papryka Marynata: 150 g jogurtu koziego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki chilli 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru sól Dodatkowo: 7 patyczków do szaszłyków raita ogórkowa Przygotowanie: Marynata: Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki

Oryginalny smak
Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym 394

połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad. Składniki na około 10 naleśników: Ciasto: 2 jajka niepełna szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła) około 1/3 szklanki wody mineralnej (gazowanej) szczypta soli

Oryginalny smak
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 185

muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/ Składniki (na 12 babeczek): 3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy 3 jajka

Oryginalny smak
Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli 248

porcji): 125 g łososia wędzonego na gorąco 125 g serka Apetina pesto i rukola 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka garść rukoli około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru biały pieprz sól Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, jeśli są ości usunąć. Przełożyć do blendera, dodać serek i zmiksować na gładką

Oryginalny smak
Filet z dorsza w papilotach 194

filety z dorsza (każdy po około 150g) 1/2 opakowania serka Apetina pomidory i bazylia 8 pomidorków koktajlowych 1 gałązka bazylii 1 ząbek czosnku kilka czarnych oliwek 2 łyżki słodkiej śmietany 18% sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki przełożyć serek, dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć filety

Oryginalny smak
Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu 293

łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina makaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek) 200 g śmietany kremówki 30 % 100 g słodkiej śmietanki 18 % sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego pieprzu i solą

Oryginalny smak
Naleśniki z mikrofalówki 308

Dzisiaj miałam ochotę na naleśniki, no i wyszły. Jak zawsze na słodko, z białym serem ;) No i co jest w tym wszystkim najlepsze? Zrobiłam je w mikrofalówce, a nie na patelni. A to wszystko dlatego, że nie zaopatrzyłam się w teflonową patelnię i jakoś muszę sobie radzić :) Ale jeszcze zostały mi 2kg więc dam radę :) Składniki na ciasto naleśnikowe

charlotte gotuje
Ciasto z mikrofalki 235

najwyższe fale). Masa serowa :  2 kostki sera po 250g 200 ml jogurtu naturalnego łyżka żelatyny słodzik (masę należy próbować, ponieważ to zależy od naszych upodobań,jak bardzo lubimy słodkie) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie kiedy żelatyna ma nam trochę przestygnąć zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik

charlotte gotuje
Drożdżowe rogaliki 166

upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja 5 szkl mąki Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem

charlotte gotuje
Bajaderka 212

Bajaderka to zapewne smak dzieciństwa wielu z Was, więc jedząc te ciasto sprawimy, że słodkie lata dzieciństwa  przypomną nam się w jednej chwili :) Przepis znalazłam na jednej ze stron internetowych, ale coś mi w tym przepisie brakowało i trochę go urozmaiciłam. A poza tym myślałam że bajaderkę robi się nie wiadomo ile czasu, a tak na prawdę

charlotte gotuje