Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej, 200 g żurawiny do mięs Develey, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1 łyżka miodu Wileńskich , 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina, sól, pieprz. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą
Aga w kuchnipieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego cukier puder do posypania Masa jabłkowa: 2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie możecie dodać więcej) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy
Mania Gotowaniapizzy :używam takiego ze słoików 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki) garść suszonych grzybów 2 cebule 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz mielona papryka słodka i ostra majeranek 2 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg
Walijskie Pichcenieleniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... J Cynamonki- Cinnamon rolls Składniki na 2 duże blachy bułeczek. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550. 250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową
Mia Cucina Sofietazłego... bo ten wyrzut adrenaliny z samego rana spowodował, że dzisiaj wszystko szło mi o wiele łatwiej i szybciej :D Śniadanko: Bardzo gęste, kremowe i pożywne płatki ryżowe, ze słodkimi pestkami granatu, które dosłownie "wybuchają" w ustach. Cudnie! Energia na cały poranek ^^ ~ Płatki ryżowe z siemieniem lnianym, serkiem twarogowym, granatem, pyłkiem kwiatowym i miodem ~ Składniki: 40g płatków ryżowych 10g mąki
Kuchenny Skrawek NiebaBułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione
Moniki Smakołykigotowy. Do tego smaczny i samodzielnie przygotowany - prezent idealny. Mowa o korzennym syropie do kawy i deserów - obowiązkowy must have jesieni i zimy. Ten korzenny aromat, nuta dyniowa, niezbyt słodki, idealnie komponujący się z kawą z bitą śmietaną czy z panna cottą. Musicie go wypróbować! :-) Przepis znalazłam u Cioccolato gatto . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćsurówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka 1/4 pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miski. Obraną cebulę siekamy razem z opłukaną i osuszoną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniajego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75. Keks orzechowy z białek Składniki: 6 białek 100g cukru 100g masła 100g + 1-2 łyżki mąki
Smakołyki Berenikicoś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach 250 ml przecieru pomidorowego 200g pieczarek cebula połówka piersi z kurczaka 120g mozzarelli natka pietruszki pieprz, sól, papryka słodka, masło pomidor Kaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą
Czerwona Porzeczkaodstresowania i wzmacniania rodzinnych więzi wybraliśmy późną porą 2 dobre filmy, ale nie mogliśmy zacząć oglądać bez czegoś słodkiego. Jako, że czas leci nieubłaganie (a wybranie produkcji godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo smaczne
Wypisz Wymalujmojej kuchni nadal pachnie wczorajszym wypiekiem. Więc jak tylko wstałam pomyślałam, że po prostu muszę dodać go do śniadania. Było pycha! Słodkie kokosanki idealnie połączył się z bananowo-cynamonową owsianką :) ~ Owsianka bananowo-cynamonowa z kokosanką , siemieniem lnianym, serek twarogowy, serkiem kakaowym i bananem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego banan łyżeczka cynamonu słodzidło + 150g serka twarogowego
Kuchenny Skrawek NiebaDziś zachęcam Was do zrobienia domowych batonów . Te moje są niezwykle proste w przygotowaniu i złożone tylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy. Składniki: * 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU ) * 80 g suszonej zurawiny * 100 g białej czekolady * 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego * 80 ml mleka zagęszczonego
kolorowotorcikowochwilę na Sycylijską Wyspę, gdzie czas płynie zupełnie i naczej ,a słońce świeci przez cały niemal rok. Właśnie teraz na Sycylii a przede wszystkim na Kalabrii dojrzewają wspaniałe i słodkie mandarynki. Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchni