słodkie - 12682 przepisów (strona:394/846)

Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla 165

jest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i słony. A dodatkowo możemy go podawać dzieciom. Większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce (w takim wypadku należy pominąć masło). A masło dodać do podgrzanego sosu. Składniki

naRuszcie
Czekoladowe ciasteczka owsiane z pistacjami 242

Ciasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych deserów. Są słodkie i nie mają dużo kalorii, a jedzenie ich sprawia mi zawsze ogromną przyjemność. Przygotowanie ich jest również bardzo proste, a ja uwielbiam proste, szybkie i smaczne :D. Składniki: 350 g płatków owsianych 30 g kakao 200 g masła (roztopione) 3 łyżeczki koniaku 50 g cukru trzcinowego 3 łyżki miodu

Niezły Młynek
Bajgle tureckie - simit 306

Zrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka zimowe 321

ciasteczka zimowe. Te ciasteczka to świetny zamiennik batoników. Idealne na tą porę roku. Można je jeść w towarzystwie kakao lub mleka. ratują nam życie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego;)  Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych, 50 g kokosu, 1/2 łyżeczki proszku

Anioły w kuchni
Gulasz Wołowy alla strogonof 286

wołowina 800 g - cebula 2 szt - pieczarki 250 g - papryka czerwona 250 g - smalec 30 g - łyżka papryki słodkiej - łyżka soli - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 50 g ogórków kiszonych - 2 ząbki czosnku, liść laurowy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ja kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni

Pasje Jolki
Tartaletki makaronowe 224

tartaletek): 1 mała cebula około 70 g makaronu „Czarniecki” świderek 1 gruby plasterek boczku 1/2 małej czerwonej papryki 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 100 g słodkiej śmietanki 18% 5 pomidorków koktajlowych plasterek masła sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulkę drobno pokroić i przyrumienić na maśle. Paprykę umyć, osuszyć

Oryginalny smak
Sałatka z sosem tamaryndowym 330

Kolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki

Oryginalny smak
Chleb z bulgurem i daktylami 155

razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj . 375 ml wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej Piątnica 420 g mąki chlebowej typ 650 125 g mąki żytniej

Moje domowe kucharzenie
BURITO 876

dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą

Z Majeczką w kuchni
KREMÓWKA KOKOSÓWKA 471

przepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe

Z Majeczką w kuchni
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 222

wkładamy udka, kiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami. Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem.  Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego

Z Majeczką w kuchni
ROGALIKI Z DŻEMEM 197

PREZENT  KTÓRY KAŻDA GOSPODYNI POWINNA MIEĆ U SIEBIE W DOMU.  *Zapraszam na profil Tupperware na Fb: https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil?fref=ts *TEST DŻEMU TRUSKAWKOWO- RABARBAROWEGO OWOCOWA ROZKOSZ: Kiedy otrzymaliśmy słodka paczuszkę od firmy  na pierwszy okrzyk chłopaków- moich synków poszedł dżem truskawkowo- rabarbarowy , juz wiedzielismy, idealny do rogalików. Przeciez taki robimy swój i jest przepyszny.. Ale nie dało

Z Majeczką w kuchni
PLACUSZKI WANILIOWE 181

kształcie serca :)    Składniki: 3/4 kg mąki 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 szklanki mleka 2 jajka olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do deserów i dań słodkich Kamis Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki, dodajemy mleko, cukry. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy łyżką na rozgrzana patelnię duże placki wielkości jak naleśnikowe. smażymy na złoto.Dopiero z przestudzonych placuszków wycinam

Z Majeczką w kuchni
TARTA Z GRANATEM 168

Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę. Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru jajko sól morska młynek Kamis masa: 24 dag serka mascarpone 250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 2 granaty Wykonanie: Masło

Z Majeczką w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 175

życie !   Składniki: 500g mięsa na gulasz ja użyłam szynki 300 g ziemniaków 1 cukinia puszka pomidorów 2 cebule czerwone 1,5 szkl bulionu warzywnego 1 papryka 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól morska Kamis młynek pieprz mielony Kamis ognista mieszanka przypraw Kamis olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Podsmażamy. Dodajemy bulion. Dokładamy pokrojone

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania