Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki miękkiego
SzczyptaSmaQSzybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i pikantny, czerwony pieprz. Pełny zestaw śniadaniowy: witaminy, nabiał, zdrowe, rozgrzewające węglowodany. Idealny zestaw na jesienne chłody. Koniecznie spróbujcie popcornu, znakomity sposób na szybką kaszę gryczaną bez długiego gotowania. Czas przygotowania: 15 minut Porcje
SzczyptaSmaQpomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać
SzczyptaSmaQUwagi: Puree z pieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym. Tu znajdziecie
SzczyptaSmaQPersymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu
SzczyptaSmaQnajbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam po dwie kulki ziemniaczanego puree posypanym koperkiem Smacznego
Basia w kuchniDziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą. SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g ) - cukier - sól - papryka słodka - papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: - schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony
Basia w kuchninaprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak rozpuszczone lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie. SKŁADNIKI NA ZUPĘ : - mleko 1,5l - laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy ) - białka 2szt - cukier puder 2 łyżki - żółtka 2szt - cukier 6 łyżeczek
Basia w kuchnipowstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami. Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa. SKŁADNIKI : - żeberka ok 1kg - sól morska
Basia w kuchniNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie
Basia w kuchnimąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej. Ja tym razem podałam ją z suszonymi pomidorami połączonymi z kurkami pod kołderka sera cheddar. SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób
Basia w kuchniwyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół kostki masła - śmietanę słodką 12% - 100ml - jajko rozmącone SPOSÓB WYKONANIA: - schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryka oraz natarłam czosnkiem. Włożyłam do lodówki na 2 godziny, aby schab przeszedł przyprawami
Basia w kuchniPierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana
Basia w kuchnikrem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować
Basia w kuchnioliwa ok 8 łyżek czosnek 2 duże ząbki oregano 2 gałązki tymianek 2 gałązki rozmaryn gałązkę kminek 1 łyżeczkę papryka ostra do smaku papryka słodka 1 łyżeczkę sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku mąka - odrobina do posypania mięsa woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać
Basia w kuchni