Tarta z burakami, cebulą i fetą... Kruche, złociste ciasto. Nadzienie z buraków i cebuli. Posypane kosteczkami fety. O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego
Gospodyni Miejskaużyć 1 cebulowej i 1 borowikowej lub 1 cebulową i 1 gulaszową. Wierzch potrawy można również posypać startym, żółtym serem. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło
Gospodyni Miejskapieczenia może się różnić od podanego i wahać się od 40 do 70 minut, w zależności od kuchenki, rodzaju i stanu (świeże czy mrożone) owoce itp. Źródło przepisu: Słodkie inspiracje
Gospodyni Miejskamożna zagęścić łyżką mąki. Należy wówczas łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do zupy przed końcem gotowania (jeszcze przed dodaniem śmietany). Kwaśną śmietanę można zastąpić słodką śmietaną o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % lub śmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć). Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki, jabłka i kukurydzy... Soczyste wiórki jabłka i chrupiącej marchewki. Słodkie ziarna kukurydzy. A całość doprawiona chrzanem. Dodatek do obiadu z nutką pikanterii. Pycha! Składniki: 4 duże marchewki; 1 duże jabłko; 1/2 puszki kukurydzy konserwowej; 1 płaska łyżeczka chrzanu ze słoiczka; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Biały pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć
Gospodyni Miejskacienkie plasterki pieczarki. Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka. Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem. Źródło przepisu: Dwie Chochelki
Gospodyni MiejskaSałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem... Aromat ugotowanej kaszy gryczanej. Posmak wędzonego kurczaka. Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por. Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim. Pycha! Składnki: 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek); 300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka; 1/2 białej części pora; Puszka kukurydzy konserwowej; 3 jaja ugotowane na twardo; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki
Gospodyni MiejskaDrożdżowe ślimaczki z budyniem... Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe. A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami. Zakręcona pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g białego cukru; 100 g margaryny; 40 g świeżych drożdży; 2 jaja; 1 żółtko; 125 ml letniego mleka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); Szczypta soli. Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie
Gospodyni Miejskacałą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem. Masło w kremie można zastąpić margaryną. Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego. Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru. Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskalitr zupy. Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody. Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę. Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaUwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane. Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe
Gospodyni MiejskaCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady... Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe. Oblane białą czekoladą. Szybkie i proste w wykonaniu. Posmakuje niejednemu łasuchowi. Polecam! Składniki: 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach; 300 g mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 220 ml oleju; 2 łyżeczki cynamonu; 3 łyżki rodzynek; 2 łyżeczki
Gospodyni MiejskaNaleśniki z serem... Pyszne i słodkie ruloniki. Z nadzieniem z białego sera. Smacznego! Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka mleka; 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; 2 jaja; Szczypta soli; Olej do smażenia. Nadzienie: 750 g chudego białego sera; 7,5 łyżki białego cukru; 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g); 3 żółtka jaj; Kilka łyżek mleka - opcjonalnie. Sposób
Gospodyni MiejskaSurówka z selera z rodzynkami... Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera. A do tego słodkie, miękkie rodzynki. Skropione sokiem z cytryny. Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym. Oblepione majonezem ze śmietaną. Pyszna surówka do obiadu. Polecam! Składniki: 1 duży seler korzeniowy; 1/2 szklanki rodzynek; Sok wyciśnięty z całej cytryny; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku
Gospodyni Miejska