słodkie - 12682 przepisów (strona:379/846)

Chleb oliwny z botwinką 279

zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego. Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej

Basia w kuchni
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 286

pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole. SKŁADNIKI :na  ok 25 szt (przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny

Basia w kuchni
Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu 278

mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły

Basia w kuchni
Biały sos do potrawki - zawsze wychodzi :) 482

stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka  3 łyżki większe

Basia w kuchni
Kolorowe jabłka w karmelu 183

Kolejną moją propozycją na dzień dziecka będą kolorowe jabłka w karmelu. Można w domu z dziećmi przygotować kolorowe patyczki, wstążeczki, będzie kolorowo i słodko z witaminami. Przygotowanie karmelu jest w zasadzie proste, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Nigdy nie mieszaj gotującego się karmelu. Nie rozmawiaj przez telefon, gdy obtaczasz jabłko karmelem :)))  Jeżeli używasz barwika ubierz rękawiczki bo potem będziesz

Basia w kuchni
Lazania z truskawką, miętą i serkiem mascarpone oraz nuta cukru różanego 254

zrobiłam z trzech płatów  - posypuje świeżą miętą oraz cukrem różanym     Bardzo proste a cieszy nasze kubki smakowe i nasze oko :)  Świetnie danie na lato słodkie a zarazem odświeżające Smacznego

Basia w kuchni
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 258

można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone  w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia

Basia w kuchni
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 199

Chleb jest zarówno pełen smaku i zarazem lekki. Przepis można nieco zmodyfikować zmieniając ziarna lub przed namoczeniem uprażyć je co nada im nowego charakteru. Słód jęczmienny nada mu lekkiego słodkiego posmaku, chrupiącej skórki oraz ciemniejszego koloru.  Smacznego chrupania

Basia w kuchni
Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem 167

ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak  i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam ten dżem na początku, aby kilka słoików znów mieć na zimę. SKŁADNIKI: 1 i 1/4wiśni

Basia w kuchni
Domowa lemoniada z arbuza z miętą 238

cytryny. Jeżeli chce, aby był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej. - dodaję mięte i gotowe do picia Pyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję mocno schłodzony, jeżeli arbuz jest mało słodki można dodać łyżeczkę miodu Smacznego orzeźwienia

Basia w kuchni
Pieczony camembert z płatkami migdałów oraz świeżymi jeżynami. 174

coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny  kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy) ser camembert 1 szt  płatki

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 194

czerwona 1 szt  czosnek 3 ząbki cebulka 3 szt małe  dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu) rozmaryn 2 gałązki  tymianek 4 gałązki  sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą (wedle uznania) oliwę 2-3  łyżki olej 2 łyżki do posmażenia  Skład to jest moja propozycja jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać

Basia w kuchni
Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły 384

jabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie) - tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem - do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe

Basia w kuchni
Makaronowe risotto z cukinią oraz pomidorkami cherry 197

Uwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się

Basia w kuchni
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 284

zrobić sałatkę. Już nigdy nie wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym majonezem.......pycha!!! SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę 2-3 marchwie średniej wielkości  4 ziemniaki

Basia w kuchni