słodkie - 12682 przepisów (strona:371/846)

Babka ziemniaczana 182

godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt:    Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki. Można też dodać słodką śmietankę. Smacznego

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 176

ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe kuleczki.    Do gotującego

Maminek kulinarny
Jajka w sosie musztardowym 147

minut. Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy.  Mieszamy i podgrzewamy. Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu musztardowego.    Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę. Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 137

Poprawimy sobie nastrój. Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki. Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki. Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany, szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.    Masa twarogowa do wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 145

Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 183

bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie  się wymieszały i przeszły smakami. Pora na przyprawienie bigosu cukrem i ewentualnie solą.  Bigos musi być słodko-kwaśny. Dolewamy olej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Wstawiamy na 60 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmujemy

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 149

rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulę i czosnek. Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych  kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka

Maminek kulinarny
Mięsa pieczone 242

Mięso wkładamy do solanki, przykrywamy i odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając.    Po trzech dobach mięso wyciągamy, płuczemy zimną wodą a następnie skrapiamy olejem, posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia. Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Zmniejszamy

Maminek kulinarny
Golonka w warzywach 150

kilka ząbków czosnku -kilka listków laurowych -kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego -szczypta ziaren kolendry -3 litry zimnej wody    Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy. Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem. W skład warzyw wejdą: -4 marchewki -2 cebule -kilka ząbków czosnku -kilka suszonych pomidorów    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki, pomidory w kostkę

Maminek kulinarny
Kurczak peklowany pieczony 196

godziny. Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.     Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką. Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy go na blaszce z rusztem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 60 minut

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 268

Szybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany  -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia    Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.    Ser tarkujemy

Maminek kulinarny
Wątróbka grillowana 152

prawdziwa rozkosz. Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie. Skład marynaty na 1 kg wątróbki: -1/2 szklanki oleju -łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -płaska łyżeczka soli -pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnku Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.    Wątróbkę czyścimy, płuczemy i odsączamy.    Zalewamy marynatą

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 120

Wrzucamy porcjami do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut.     Możemy je podać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną,    ze skwarkami i szczypiorkiem,    polane roztopionym masłem    a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem. Dobrze

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 243

dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona    Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę. Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek

Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 160

Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów. Składniki: -30 dkg małych pieczarek -1 cebula -łyżka posiekanego koperku -1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem. Pieczarki obieramy ze skórek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.    Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania