słodkie - 12682 przepisów (strona:371/846)

Prawie Pavlova 221

Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy sernik na Dzień Taty 207

zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo. Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 199

lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi.  Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 370

zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć. Mmm... Mus kawowy Składniki: (na 4 porcje) 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 ml wrzątku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 191

Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć do lasu. Chcemy nazbierać malin - już zrobiliśmy rekonesans: są słodkie i pyszne, choć malutkie. Zobaczymy, ile znajdziemy, ale już mam kilka ciekawych pomysłów na ich zagospodarowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess z poziomkami. I zmiany na blogu 167

gorącą. Tym razem udało mi się nazbierać akurat na przygotowanie dwóch porcji słynnego Eton mess, z tym, że zamiast truskawek użyłam ich mniejszych kuzynów. Wyszło bajecznie! Delikatna, puszysta kremówka, słodkie, chrupiące beziki i poziomki, które naprawdę nie potrzebują przymiotników. Całość smakuje wspaniale, choć jest banalnie prosta w przygotowaniu. Nic nie przytłacza smaku poziomek, wręcz przeciwnie, są one tutaj wręcz wyeksponowane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce w cukrze 261

kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 224

sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję: jest ciężki i sycący, a jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo udane połączenie. W dodatku sernik wygląda wspaniale. Zamiast jeżyn można użyć jagód albo malin, też będzie smakował wyśmienicie. Co do twarogu, to użyłam gotowego, już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 214

lesie, narażając się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać raptem trzysta gram; poza tym nie były specjalnie zachwycające. Małe, troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne. Lody malinowo-rozmarynowe Składniki: (na 800 ml lodów) 300 g malin 200 ml mleka 3 gałązki rozmarynu 100 g cukru 3 żółtka 150 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 197

którą sobie przygotowałam, a taką gotową ze sklepu. Wiem za to, że moja spisała się doskonale. Muffiny wyszły miękkie i dość puszyste, a jednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 222

widziałam kiedyś na blogu Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 182

sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze, który świetnie smak kawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 197

poza tym jej różowy kolor dodał ciastu niewątpliwego uroku. Jedyną wadą tej szarlotki jest fakt, że troszkę się rozpada przy krojeniu - niemniej smak zdecydowanie to wynagradza. Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta (tylko dwie łyżki i jedna łyżeczka cukru); takie, w które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was. Szarlotka z kisielową pianką Składniki: (na formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 223

wykorzystaniem jeżynowego curdu, oczywiście. Makaroniki miały wyjść bardziej fioletowe, ale mieszanie barwników nie do końca mi wyszło. Niemniej, wyglądają i smakują pierwszorzędnie - mają falbankę, gładką powierzchnię, są okropnie słodkie i mocno migdałowe; czyli takie, jak makaroniki być powinny. Do tego lekko kwaskowate przełożenie z jeżynowego curdu, które nie tylko świetnie uzupełnia i równoważy słodycz ciasteczek, ale też wygląda wręcz bajecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 205

podgrzać, lekko odparować. Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył. Smacznego! Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią

Pożeraczka, czyli raz adobrze