słodkie - 12682 przepisów (strona:370/846)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 155

Racuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach "pomocy" na bieżąco wyjadałem jeden po drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany zdarzy

Food Square
Polędwica wieprzowa w jogurcie 209

Pork tenderloin in yogurt Składniki. 50 dag polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka papryki słodkiej 10 dag sera ementalskiego 1 łyżka mąki 1 cebula 2 łyżki masła 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka Kucharka 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie. Umytą, osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki drożdżowe 154

potrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca.    Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak.    Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę

Maminek kulinarny
Babeczki o wielu smakach 168

Dziś coś słodkiego. Upieczemy babeczki o różnych smakach. Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą. Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 186

wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.   Wystudzone ziemniaki mielimy.    Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy

Maminek kulinarny
Tortellini 157

Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu. Niewiele nam potrzeba, bo tylko: -2 opakowania tortellini -1 groszek konserwowy -1 śmietana słodka 500 ml -20 dkg chudej wędliny -1 opakowanie tartego twardego sera żółtego -warzywko    Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Zlewamy

Maminek kulinarny
Barbecue 168

Nasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny mielony -imbir mielony -kminek mielony -kolendra -ziele angielskie -pieprz cytrynowy -sól morska (2 łyżki) -cukier (łyżka) -przyprawa warzywko (2 duże łyżki)     Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 124

napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.    Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C.     Gotowe.    Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 148

Korzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.    Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 159

różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony,  z rusztu,  lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz    Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 252

smaku. Mieszamy dokładnie składniki.    U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.    Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką. Tym samym posypujemy po wierzchu.    Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron.    Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków

Maminek kulinarny
Kopytka 177

kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.    Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5. Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Zagniatamy i uzyskujemy piękny, pomarańczowy kolor. Uwaga: Stolnicę posypujemy mąką ziemniaczaną, co bardzo ułatwia formowanie. Na białe ciasto nakładamy wałeczek ciasta marchewkowego, zwijamy w rulon i kroimy

Maminek kulinarny
Schab w śmietanie 158

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 258

godzin.    W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki.    Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką.    Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.    Przykrywamy żeberka

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 209

warzywko lub sól do smaku. Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż.    Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki. Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupa pachnie w całym domu. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania