papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących go. Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość. Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku. Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu. Śledzie: Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennarozgrzewająco. Składniki na 1 osobę: puszka ciecierzycy , 2 duże ząbki czosnku , 100-150 ml gęstego soku pomidorowego , 1/2 łyżeczki tymianku , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , pieprz , sól , 1/2 łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki , 1 łyżka oliwy . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć ją przez 2-3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennastoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej, ale swoje. Nie wyobrażam sobie świąt beż wielkiej, błyszczącej choinki... Pamiętam, że w moim rodzinnym domy jednym ze zwyczajów były tzw. słodkie talerze. Mama zdobywała w jakiś magiczny sposób (bo to były lata kryzysu) wymyślne słodycze i układała je na paterach razem z cytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach
Codzienna kuchnia niecodziennaciekawą i budzącą zaufanie ofertę, że warto własnie do nich się udać. Byłam w pełni świadoma, że ich oferta finalnie jest droższa, ale przecież liczy się jakość, prawda? O słodka naiwności! Dlaczego nie skontaktowałam się od razu z Karoliną , która jest dla mnie (i nie tylko) ekspertem?? Jakie zaćmienie umysłowe mnie dopadło?? Nie wiem do dziś. Po zakupieniu
Codzienna kuchnia niecodziennadość długo. W końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam ;) Przejrzałam znajome i nieznajome blogi w poszukiwaniu inspiracji i dwa z nich zaciekawiły mnie szczególnie. Pierwszy to blog słodko-słonej , a drugi to blog jednego z moich ulubionych miłośników kuchni, czyli edicook . Popatrzyłam, pomyślałam i ruszyłam do kuchni. Tak właśnie powstało moje pierwsze fondue :) do doskonałości zapewne daleko
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku, sól , biały pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się
Codzienna kuchnia niecodziennawięc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś
Codzienna kuchnia niecodziennakawy z dodatkiem cynamonu. Kawa po wiedeńsku (4 porcje): 4 laski cynamonu , 8 goździków , 8 ziaren ziela angielskiego , 5 szklanek zimnej wody , 8 łyżek mielonej kawy , 1/2 szklanki słodkiej ubitej śmietanki , cynamon . Laski cynamonu, goździki i ziele angielskie wsypać do rondelka. Zalać zimną wodą, zagotować i zaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić na około 15 minut
Codzienna kuchnia niecodziennapolecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach. No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :) Składniki: ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu, sól , pieprz , słodka papryka , majeranek , odrobina smalcu do obsmażenia, mąka do obtoczenia mięsa, średnia cebula . Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry
Codzienna kuchnia niecodziennatemperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery). Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :) Smacznego! Wpis został opublikowany również
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki zimnej wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe , 1 średnia marchewka , 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki , mąka pszenna do obtoczenia pulpetów. Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby
Codzienna kuchnia niecodziennatematem comiesięcznego Wyzwania Blogerek jest weekendowe śniadanie. Nieprzekombinowane, proste i codzienne. Wymyśliłam więc omlet, który dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy ;) Składniki na 1 omlet: 1 jajko , 4 łyżki mleka
Codzienna kuchnia niecodziennaniż standardowo. Dlaczego? dlatego, że nasze ciało wydala wodę w formie potu, który chłodzi nas. Gdybyśmy nie pocili się, wtedy zaburzylibyśmy własnie ten ważny podczas upałów mechanizm "samochłodzenia". Picie słodkich, gazowanych napojów, nie jest dobrym pomysłem. Najlepiej nawodnimy się pijąc czystą wodę, wspomaganą na przykład dodatkami owoców czy niektórych ziół. Istotny jest też sposób picia, gdyż wypijanie od razu większej
Codzienna kuchnia niecodzienna