słodkie - 12682 przepisów (strona:361/846)

Zupa z pieczonej papryki 186

papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących go. Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka nelsońska 302

pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 263

ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość. Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku. Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu. Śledzie: Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć  papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 108

rozgrzewająco. Składniki na 1 osobę: puszka ciecierzycy , 2 duże ząbki czosnku , 100-150 ml gęstego soku pomidorowego , 1/2 łyżeczki tymianku , 1 łyżeczka  ziół prowansalskich , pieprz , sól , 1/2 łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki , 1 łyżka oliwy . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć ją przez 2-3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 185

stoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej, ale swoje. Nie wyobrażam sobie świąt beż wielkiej, błyszczącej choinki... Pamiętam, że w moim rodzinnym domy jednym ze zwyczajów były tzw. słodkie talerze. Mama zdobywała w jakiś magiczny sposób (bo to były lata kryzysu) wymyślne słodycze i układała je na paterach razem z cytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Daylicooking - własna domena i dlaczego nie polecam domena.pl 143

ciekawą i budzącą zaufanie ofertę, że warto własnie do nich się udać. Byłam w pełni świadoma, że ich oferta finalnie jest droższa, ale przecież liczy się jakość, prawda? O słodka naiwności! Dlaczego nie skontaktowałam się od razu z  Karoliną , która jest dla mnie (i nie tylko) ekspertem?? Jakie zaćmienie umysłowe mnie dopadło?? Nie wiem do dziś. Po zakupieniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 187

dość długo. W końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam ;) Przejrzałam znajome i nieznajome blogi w poszukiwaniu inspiracji i dwa z nich zaciekawiły mnie szczególnie. Pierwszy to blog  słodko-słonej , a drugi to blog jednego z moich ulubionych miłośników kuchni, czyli  edicook . Popatrzyłam, pomyślałam i ruszyłam do kuchni. Tak właśnie powstało moje pierwsze fondue :) do doskonałości zapewne daleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 172

smaku, sól , biały   pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z szynką 315

więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawa z cynamonem...i nie tylko 186

kawy z dodatkiem cynamonu. Kawa po wiedeńsku (4 porcje): 4 laski cynamonu , 8 goździków , 8 ziaren ziela angielskiego , 5 szklanek zimnej wody , 8 łyżek mielonej kawy , 1/2 szklanki słodkiej ubitej śmietanki , cynamon . Laski cynamonu, goździki i ziele angielskie wsypać do rondelka. Zalać zimną wodą, zagotować i zaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić na około 15 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe z kaszą 235

polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach. No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :) Składniki: ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu, sól , pieprz , słodka papryka , majeranek , odrobina smalcu do obsmażenia, mąka do obtoczenia mięsa, średnia cebula . Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki orzechowe 200

temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery). Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :) Smacznego! Wpis został opublikowany również

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 175

łyżki zimnej wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe , 1 średnia marchewka , 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki , mąka pszenna do obtoczenia pulpetów. Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Omlet ze szparagami, szynką i serem. Weekendowe śniadanie - Czerwcowe Wyzwanie Blogerek 162

tematem comiesięcznego Wyzwania Blogerek jest weekendowe śniadanie. Nieprzekombinowane, proste i codzienne. Wymyśliłam więc omlet, który dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy ;) Składniki na 1 omlet: 1 jajko ,  4 łyżki mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczny orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą 267

niż standardowo. Dlaczego? dlatego, że nasze ciało wydala wodę w formie potu, który chłodzi nas. Gdybyśmy nie pocili się, wtedy zaburzylibyśmy własnie ten ważny podczas upałów mechanizm "samochłodzenia". Picie słodkich, gazowanych napojów, nie jest dobrym pomysłem. Najlepiej nawodnimy się pijąc czystą wodę, wspomaganą na przykład dodatkami owoców czy niektórych ziół. Istotny jest też sposób picia, gdyż wypijanie od razu większej

Codzienna kuchnia niecodzienna