liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku ostra papryka do smaku 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu ) 3 łyżki oleju 100 ml słodkiej śmietany 18% Na patelni rozgrzać olej. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić : cebulę w kostkę
Ewa w kuchnikukurydzy 200 g żółtego sera ( u mnie morski i salami ) 1 mała cebula 1 szk rosołu sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżeczka masła Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwiem jak Wy ale my bardzo lubimy naleśniki zarówno na słodko jak i na słono. Dziś z truskawkami i serem, po prostu pycha. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłatwe w przygotowaniu i smaczne. Fajnie by było aby w ich robieniu pomogły nam dzieci. Mój synek już dziś zaniósł do szkoły dynię, którą sam wyciął. Więc może na słodki poczęstunek zrobimy właśnie takie paluchy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś na obiad ruskie pierogi ale zrobiłam też trochę na słodko. Zabarwiłam ja na różowo i zrobiłam z żurawiną i serem. Żurawina jest zdrowa więc warto ją jeść choćby od czasu do czasu. Pierogi przygotowane na konkurs żurawinowy na jednej ze stron. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninajdzie mnie ochota na coś słodkiego to szybko mieszam w miskach składniki i piekę babeczki. I wiecie co ? Takie babeczki bez przemyśleń a zrobione w chwilkę są najsmaczniejsze. Bierzemy co mamy pod ręką i pieczemy. Ja użyłam dżemu z czereśni ale nie kupnego a domowego na który przepis znajdziecie tutaj . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniporcje: 6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 70 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula 150 g sera żółtego 1 łyżka oleju Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Ok 600-700 ml mleka
Fabryka pomysłówwszelkie roladki z kurczaka, dlatego często je przygotowuję. Tym razem postanowiłam przygotować nieco bardziej elegancką wersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi smakami... Składniki: 4 filety z kurczaka, 5 suszonych pomidorów, 7 suszonych grzybów, 6 suszonych śliwek Kresto , 200ml
Z miłości do słodkościkilka nacięć z góry. Górę smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 17min. *jeśli macie normalną kapustę naprawdę zachęcam do użycia 1 lampki białego, słodkiego wina. Pycha! ** w mojej kapuście znalazło się też trochę pokrojonego w kostkę boczku. Spróbujcie! Gotowe! Jedząc to wczoraj naprawdę czułam już magię świąt :) warto czekać cały
Kitchens Alphabetmleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami. *Rada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz. Smacznego! English version
karmelowylanguage:EN-US;} Składniki: 1 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżka soli peklowej ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki kolendry 1 łyżeczka czosnku suszonego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól czosnkowa do posypywania papryka wędzona do posypywania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony. Mięso układamy
kulinarnyswiatdomiszybko. Wykorzystałam cukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :) Składniki: cukinia , 250 g sera bryndza , 1 średnia słodka czerwona papryka , świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały, odrobina oleju . Cukinię umyć i pokroić w długie pasy. Patelnię grillową lekko przesmarować olejem i zgrillować każdy z kawałków cukinii z obu stron
Codzienna kuchnia niecodziennaLubię po obiadku zostać jeszcze w kuchni i przygotować coś słodkiego :-) Tym razem padło na kruche, maślane cynamonowe ciasteczka o lekkim waniliowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu :-) Do kawy czy herbaty są idealne! Inspiracja: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-migdalami/ Składniki: 200 g mąki (1 szklanka ma około 130 - 150 g mąki) 150 g miękkiego masła 7 łyżek cukru
Anielska Kuchnia Anisię w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 125 ml mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady
Świat Ciastacukrem, dokładam resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda nasiennego i pokrojonego w nieduże kawałki zielonego ogórka. Chwilę gotuję mieszając. Usmażonego dorsza układam na słodkiej kaszance otaczając sosem z zielonym ogórkiem. Smacznego
Mechanik w kuchni