Zupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowicza składniki 800 g wołowiny bez kości 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże żółte lub zielone papryki 1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów) 1–2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 600 g ziemniaków 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
Stare Garywyszedł znakomity!! Soczysty , różowy w środku, no, pyszny! składniki ładny kawałek rostbefu ok 1 kg - mój był z kością i ważył ok 1,5 kg sól , pieprz, słodka papryka gałązka rozmarynu oliwa lub olej do obsmażenia mięsa sos: kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery 1/2 szklanki bulionu łyżka masła łyżeczka mąki przygotowanie rostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić
Stare Garyobejrzenie dwóch filmów na YouTube ,dobrze pokazane jak trybować ptaka : film 1 i film 2 Rolada wyszła bardzo dobra, chociaż, jeżeli ktoś jest dużym przeciwnikiem łączenia słodkiego z mięsem, trzeba uważać - figi dają lekko słodkawy posmak. Mięso było bardzo dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki
Stare GaryKiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie składniki (2 porcje) ok 110 g mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać
Stare Garyzalać pomarańczowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 15 minut. Smacznego! Uwagi Nie użyłam rodzynek, mój sos nie był zapewne tak gęsty i słodki jak w oryginalnym przepisie. Ale był bardzo smaczny. Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche
Stare Garyłyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby) przygotowanie W misce wymieszać przyprawy, dodać
Stare Garytrochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso
Stare Garygwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżki octu ryżowego 4 łyżki wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem) przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte
Stare Garypestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 gałązki rozmarynu - igiełki
Stare Garydrobno posiekane 1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana 1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny
Stare Garykiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%) oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać
Stare Garyszklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego! Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Garypierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki
Stare Garykajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne
Stare Garyposolić i posypać oregano. Smacznego! Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula turecka. Tamta nie jest też taka ostra jak nasza - ta którą jedliśmy była wręcz słodka. Wyciśnięcie soku podaną metodą nie jest więc wcale takie proste. Warto wziąć 2-3 cebule, i po wyciśnięciu soku, obłożyć nimi mięso
Stare Gary