słodkie - 12682 przepisów (strona:350/846)

Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 450

soczyste  i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka po bretońsku-pycha 1026

Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 153

mozolnym wycinaniem ciasteczek w skladzie ktorych znajduje sie wiele masla, maki i duzo,duzo cukru.Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spedzonych w kuchni i puste kalorie.Makaroniki to co innego.Te slodkie ciasteczka przyrzadzone z bialek jaj,cukru pudru i mielonych migdalow,czasem z dodatkiem innych bakalii zawojowaly mnie calkowicie.Makaroniki wywodzace sie z Wloch i Francji z czasem zawladnely niemal cala Europa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 173

mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego  lub z wiórkow kokosowych.Namawiam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 185

garnuszku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 145

naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci.Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej1/2 szklanki maki gryczanej3/4 szklanki mleka3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej2 jajka1/3 lyzeczki soli1 lyzka oleju1 lyzka masla ghee do smazenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 174

piec 1 godzinew miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki w puszce po mleku kokosowym wymieszac,odmierzyc 200 ml ,przelac do rondelka i podgrzac.Wiorki kokosowe wymieszac z cukrem.Jesli lubisz bardzo slodkie wypieki dodaj 3/4 szklanki cukru,wtedy sernik bardziej upodobni sie smakiem do raffaello,gdyz w orginale jest ono bardzo slodkie.Wiorki zalac goracym mlekiem kokosowym i odstawic 30-45 minut.Ubic piane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 198

golonka 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por kilka gałązek lubczyku-opcjonalnie 3 liście laurowe 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 6-8 ziarenek ziela angielskiego 2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszku suszony majeranek sól WYKONANIE:  golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minut przygotowac do gotowania duzy garnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 174

Chrupiacy sernik ze slonecznikiem i czeresniami idealny na lato.Czeresnie nie naleza do moich ulubionych owocow,jednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna owsianka z figami i jeżynami 120

mleka- i prawie zawsze z okropnym kożuchem,brrr..Powoli kończy sie wybór swieżych owoców,ktore tak znakomicie podnosza smakowitość owsianki.Dzisiejsza z figami i jeżynami jest pyszna,połączenie smakowe idealne - slodkie figi i kwasne jeżyny.Warto wiedzieć,że jeżyny to jedne z najzdrowszych owocow jagodowych.Jeżyna ze względu na duża zawartość antyoksydantow zostala umieszczona na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 185

doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste i bardzo aromatyczne.Pysznie,zdrowo,kolorowo - bardzo polecam Składniki: podgotowane wcześniej ziemniaki (okolo 10 minut) 2 papryki 2 pomidory 1 cukinia 1 główka czosnku sól,pieprz oliwa rozmaryn,tymianek Wykonanie: ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 212

było nabyć bez trudu,potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 211

lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich. Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 102

Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść. Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 159

Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania