Tortellini 210Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu. Niewiele nam potrzeba, bo tylko: -2 opakowania tortellini -1 groszek konserwowy -1 śmietana słodka 500 ml -20 dkg chudej wędliny -1 opakowanie tartego twardego sera żółtego -warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Zlewamy
Maminek kulinarny
Barbecue 225Nasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny mielony -imbir mielony -kminek mielony -kolendra -ziele angielskie -pieprz cytrynowy -sól morska (2 łyżki) -cukier (łyżka) -przyprawa warzywko (2 duże łyżki) Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy
Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 189napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane
Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 203Korzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy
Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 217różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy
Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 307smaku. Mieszamy dokładnie składniki. U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej. Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką. Tym samym posypujemy po wierzchu. Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron. Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków
Maminek kulinarny
Kopytka 237kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy. Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5. Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Zagniatamy i uzyskujemy piękny, pomarańczowy kolor. Uwaga: Stolnicę posypujemy mąką ziemniaczaną, co bardzo ułatwia formowanie. Na białe ciasto nakładamy wałeczek ciasta marchewkowego, zwijamy w rulon i kroimy
Maminek kulinarny
Schab w śmietanie 213Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią. Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku. Na tak przygotowany półmisek
Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 316godzin. W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki. Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką. Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut. Przykrywamy żeberka
Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 274warzywko lub sól do smaku. Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki. Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupa pachnie w całym domu. Smacznego
Maminek kulinarny
Babka ziemniaczana 235godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt: Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki. Można też dodać słodką śmietankę. Smacznego
Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 245ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe kuleczki. Do gotującego
Maminek kulinarny
Jajka w sosie musztardowym 204minut. Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy. Mieszamy i podgrzewamy. Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu musztardowego. Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę. Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy
Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 192Poprawimy sobie nastrój. Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki. Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki. Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany, szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody. Masa twarogowa do wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki
Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 202Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka
Maminek kulinarny