słodkie - 12682 przepisów (strona:356/846)

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 331

mleka (dałam 82g) - 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania pierniczków - dowolne ozdoby i lukier : kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody. Wykonanie: W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić. Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy

Smaczne Zdrowe
Śledź w oleju tradycyjny 238

tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym.    Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek  i ogórek konserwowy    Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki. Białą cebulę

Maminek kulinarny
Placki bananowe 249

odpocząć, ale od dziś postanowiłam się spiąć w sobie i przetrwać ten trudny okres. Poczułam, że mogę więcej:D  Mam tylko nadzieję, że wytrwam. Puszyste, delikatne, naturalnie słodkie i tylko z dwóch składników! Możemy zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię.    ~  Placki bananowe z serkiem twarogowym i cynamonem ~ Składniki: banan 2 jajka cynamon + 150g

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto RAZ DWA TRZY na kefirze z malinami i borówkami 287

opakowanie u mnie dziś maślanka truskawkowa 1 opakowanie  oleju (po tejże np. maślance czy kefirze - wszystko odmierzamy tym samym pudełeczkiem) 2 opakowania cukru (ponieważ dodałam smakowej a więc słodkiej maślanki zmniejszyłam ilość do 1 opakowania) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam więcej bo nawaliłam na wierz ciasta dużo rzeczy i nie chciałam aby opadło) 3  jaja 3 opakowania

Z butelką mleczka w tle
Prosty chleb na zakwasie 240

razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast

Z butelką mleczka w tle
Mango lassi bez mango za to z malinami i borówkami :) 155

jogurtu naturalnego, borówek amerykańskich, malin i super dojrzałej brzoskwini. Wszystkiego po 1 szklance, prosto z lodówki, żeby miło chłodziło w jeden z ostatnich upalnych dni lata. Owoce były tak słodkie, że wystarczyła łyżeczka cukru waniliowego dla aromatu. Wszystko zmiksowałam i podałam szybko na stół by nie nabierało temperatury. Genialne w smaku i w swojej prostocie

Z butelką mleczka w tle
Indyjski obiad na żółto 262

pisane z dużej litery :) Wielkie, dojrzałe mango zbenderowałam, dodałam trochę startego w moździerzu kardamonu i wymieszałam z 0,5 l jogurtu naturalnego. Wszystko oczywiście z lodówki. Mango było tak słodkie, że nie trzeba było dodawać cukru. Przeepyszne

Z butelką mleczka w tle
Mango lassi 205

lodówki 0,5 l jogurtu naturalnego z lodówki kardamon Wielkie, dojrzałe mango zbenderowałam, dodałam trochę startego w moździerzu kardamonu i wymieszałam  z jogurtem naturalnym. Mango było tak słodkie, że nie trzeba było dodawać cukru. Przeepyszne

Z butelką mleczka w tle
Urodzinowy tort Bruna 224

warstwy - dobry przepis to jednak podstawa :) Krem jak do wu-zetki: 4 serki homogenizowane waniliowe, 1 masło roślinne, cukier puder (według uznania i smaku, bo serki są słodkie same w sobie). Wszystko po prostu miksujemy (serek i masło muszą mieć podobną temperaturę). Biszkopt przekroiłam na 3 części, każdą przełożyłam kremem. Na krem wysypałam borówki amerykańskie i jeżyny. Pokroiłam w kosteczkę

Z butelką mleczka w tle
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 403

nosie mojego bloga i nie chce żebym znikała w kuchni na zbyt długo. Dlatego czasem wesprę się jakimś gotowcem, ale dla chcących mój przepis na idealne kruche ciasto do słodkich wypieków: 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto

Z butelką mleczka w tle
Briami - czyli cukinia i ziemniaki z pieca 207

wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja. Po godzinie na wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut. Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu

Z butelką mleczka w tle
Zupa krem z pieczonej dyni. 201

smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :) Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :) 1/2 średniej wielkości dyni kroimy, obieramy i czyścimy, wstawiamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny. Dynię w międzyczasie przekładamy

Z butelką mleczka w tle
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 213

Warzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały olej doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano. Warzywa wrzuciłam do wielkiej miski, zalałam olejem i dokładnie wymieszałam, tak aby olej i przyprawy dokładnie wszystko pokryły. Przełożyłam mieszankę do brytfanki (nawet jak wyjdzie nam porcją

Z butelką mleczka w tle
Indyjski chlebek Naan 369

przypomnienia: Marynata: 0.5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczaka Składniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do naczynia

Z butelką mleczka w tle
Pleśniak - skubaniec 1592

również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję na jednym kawałku. Przepis na dużą blachę: 1 masło 250 g 3 szklanki mąki 1 szklanka

Z butelką mleczka w tle