uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić
Stare Garymielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny) 4 ząbki czosnku 1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki)) sól pieprz 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej mały pęczek natki pietruszki przygotowanie Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze
Stare Garytrochę z przypadku, gdyż miałam akurat w domu, kiedyś kupioną a rzadko używaną, musztardę miodową. O ile samej musztardy miodowej za bardzo nie lubię, jest dla mnie za słodka , to jako składnik sosu sprawdziła się znakomicie. Bardzo polecam takie połączenie! składniki 2 cykorie białe 1 cebula 1 pomidor 2 ogórki szczypiorek garść kolendry płatki chili do polania
Stare Garyjuż. Tym razem maliny i mango. Okazały się świetnym połączeniem . Mango było dojrzałe , nie musiałam wcale dodawać cukru, jak dla mnie lody sa wystarczająco słodkie. Ale jeżeli lubicie słodkości, po prostu dodajcie cukier. Składniki 200 g malin 1 mango 330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem
Stare Garypierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam! składniki podwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku 3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki 5 - 6 ząbków czosnku - startych sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek zetrzeć
Stare Garypapryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki keczupu parę gałązek tymianku puszka czerwonej fasoli przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem ) Warzywa
Stare Garywięc trzeba ostrożnie. Do tego dobra buła i jest pysznie! składniki 90 g ostrego sera żółtego -np cheddara 150 g serka typu almette ziołowy do otoczenia papryka w płatkach (słodka lub ostra, jak wolimy) szczypiorek drobno posiekany ziarna sezamu przygotowanie Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać widelcem cheddar z serkiem Almette. Z otrzymanej
Stare Garygreckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce. Przygotować krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę
Stare GaryBardzo dobry przepis na zrobienie musu z dyni. Dzięki temu, że dynię gotujemy na parze mus jest bez żadnych dodatkowych dodatków smakowych. Możemy go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Dynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować. składniki 1 dynia Hokkaido przygotowanie Dynię umyć, przeciąć na pół, pestki
Stare Garyinspiracji Grahamka,weka i kajzerka… Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Magnolia – rozmaryn Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowe kubki Stare gary Smakowity chleb W poszukiwaniu slowlife Zapach chleba Zakalce mego życia Zacisze kuchenne
Stare Garykostkę szpinak 250 g 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego 80 g mozzarelli 80 ew cheddara oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Bakłażany umyć pokroić na plastry o gr ok 1 cm. Posmarować oliwą i usmażyć na patelni grillowej. Jeżeli wydają nam się nie dopieczone, przełożyć
Stare Garyzupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver
Stare Garyoleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku 3 -4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ok 1/3 szklanki wody lub bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje było już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami
Stare GaryWszystkie produkty to upominki firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim
Stare Garyzimnej wody , 2 jajka , pół łyżeczki soli , czubata łyżeczka cukru , olej do smażenia. Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście
Codzienna kuchnia niecodzienna