słodkie - 12682 przepisów (strona:345/846)

Kutia 153

kutii -25 dkg maku -3 czubate łyżki miodu -cukier do smaku -po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów  i wiórków kokosowych -500 ml słodkiej śmietany 30 - 36% -aromat migdałowy -szczypta soli    Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą na ok. 2-3 cm ponad poziom pszenicy, dodajemy

Maminek kulinarny
Roladka makowa z bananem 177

Kolejna pyszna roladka, coś słodkiego na szybko do herbaty. Tym razem z dodatkiem maku i bananami. składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mielonego maku BackMit 2 banany 3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka  cukru waniliowego śmietan fix Żółtka oddzielić od białek

Monia miesza i gotuje
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 249

Przepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+. Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w  Aguas Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu

SzczyptaSmaQ
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 211

gwiazdki anyżowe szczypta soli Dodatkowo: 100 g opłukanych suszonych śliwek 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki pszennej szczypta soli Do podania: ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta CZAS

My Culinary Art
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 148

Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja  z bakaliami i musem malinowym. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle

W kuchennym oknie Ewy
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 158

bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest 3 razy bardziej odżywcze niz marchew.Odznacza się silnym,przyjemnym aromatem i korzenno-słodkim smakiem.Pasternak jest wyraźnie zasadotwórczy (+7).Oprócz sporych ilości potasu posiada tez fosfor,żelazo ,witaminy:B1,B2,B6,PP i prowitaminę A.Posiada także właściwości lecznicze.Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie truskawkowo-gruszkowe 148

podniebienia Europejczykow.Wiadomo,chcemy byc zdrowsi,mlodsi i szczuplejsi.Owocowy koktajl idealnie wpisuje sie w tzw."zdrowe odzywianie".Swieze owoce sa bogate w skladniki odzywcze,mineralne i witaminy i co wazne slodkie same w sobie.Jesli uzyjesz dojrzalych owocow bedzie naprawde slodki i nie wymaga dosladzania..Gdy juz musicie doslodzic, proponuje uzyc np. miodu.Gruszki lezaly sobie i dojrzewaly,az trzeby bylo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie arbuzowo-melonowo-truskawkowe 146

wiele ! Gdy spozyjemy je w tej postaci ,obdarza nas  ogromem swych dobroczynnych wlasciwosci.Nie polecam dodatku cukru do tego  rodzaju koktajli.Jesli sa dla nas naprawde malo slodkie,uzyjmy raczej miodu.Wody tez nie dolewalam,bo juz arbuz to prawie sama woda.Do sporzadzenia tego koktajlu uzylam resztek melonowo-arbuzowych ,pozostalych po zrobieniu deseru z ich udzialem.Na przepis zapraszam tutaj:klik Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 165

kapuscie itd,itd.....Teraz,pelnia lata najlatwiej odzywiac sie zdrowo,bo wlasnie dojrzewa najwiecej owocow i warzyw.W tym roku,przy tak duzej dawce slonca jaka dostaly sa wyjatkowo slodkie i smaczne.Niestety te tak cenne dla naszego zdrowia substancje nie sa gromadzone w organizmie czlowieka,dlatego nalezy regularnie spozywac pokarmy  bogate w te zwiazki.Dziennie w naszym pozywieniu powinno znalezc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 535

roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne,  slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek pieknych,soczystych,pachnacych sliwek.Pierwsza czesc przeznaczylam na dlugo juz oczekiwany placek ze sliwkami.Druga czesc zostanie spozytkowana jutro na knedle.To ciasto nie moze nie smakowac,jest tak bardzo owocowe i pyszne.Sliwki w tym ciescie w towarzystwie gruszek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe-najlepsze 111

scianek garnka sa gotowe.Po 3 dniach powolnego smazenia (kilkakrotnie w ciagu dnia po okolo 1 godzinie) otrzymamy jednorodna,gesta,pachnaca mase ,bez sladu skorek.Gdy nasze sliwki nie byly za slodkie mozemy ,ale dopiero na sam koniec dodac nieco cukru (wtedy nie beda sie przypalac).Ja dodalam 1 lyzke ciemnego octu balsamicznego-zeby powidla nie stracily koloru.Moje skladniki na 2 sloiczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano 139

Cudownie slodkie, suszone pomidory w oleju,ktorych smak dodatkowo intensyfikuja dodane ziola to naprawde wspaniala przekaska,ktora rozpieszcza nasze podniebienia.Ten srodziemnomorski przysmak na dobre sie u nas rozgoscil.Coraz wiecej z nas przygotowuje je jednak samodzielnie.I to nie tylko z powodu wysokiej ceny.Te domowe sa nieporownywalnie smaczniejsze.Teraz ,kiedy pomidory sa najslodsze,bo dojrzewaly w sloncu,a nie w szklarni to najlepszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 462

soczyste  i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka po bretońsku-pycha 1036

Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 166

mozolnym wycinaniem ciasteczek w skladzie ktorych znajduje sie wiele masla, maki i duzo,duzo cukru.Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spedzonych w kuchni i puste kalorie.Makaroniki to co innego.Te slodkie ciasteczka przyrzadzone z bialek jaj,cukru pudru i mielonych migdalow,czasem z dodatkiem innych bakalii zawojowaly mnie calkowicie.Makaroniki wywodzace sie z Wloch i Francji z czasem zawladnely niemal cala Europa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania