słodkie - 12682 przepisów (strona:339/846)

Koktajl z pomarańczą… i nie tylko 115

Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem…      Składniki:     - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach,       można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości pomarańczy. Miksujemy, dodajemy syrop klonowy oraz mleko kokosowe

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 165

Wielbiciele ryżu mają zapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem.    Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu

mojewypiekiinietylko
Sernik z marakują 150

purpurowa. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika.    Składniki na spód: - 130g herbatników- 70g masła        Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową)- 400g jogurtu greckiego

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaczki 179

jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka.   Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode- olej arachidowy- sól wędzona- pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawalekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz)- słodka papryka w proszku- otarty tymianekDodatkowo:- jajka- sałata- maślanka- koperek, szczypiorek W zasadzie opisu wymagają tylko ziemniaki. Umyte, nieobrane, podgotowujemy w posolonej wodzie (ok. 6-8 min. od zawrzenia wody

mojewypiekiinietylko
Yorkshire pudding 185

tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w  Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same w sobie - są przepyszne. A, o tym z czym je podałam, w kolejnym wpisie. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Yorkshire pudding appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
No i… Klops 157

boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron  Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 123

Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru

mojewypiekiinietylko
Wegetariański kapuśniak 148

wegetarian… i nie tylko.     Składniki:  - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode)- por- 1 pomidor- słodka papryka w proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron- 2 łyżki mąki pszennej  Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy

mojewypiekiinietylko
Eton mess bananowy 146

trzymać proporcji. Tu nie obowiązują żadne reguły. Mają być trzy składniki bezy, śmietana i owoce, a reszta zależy od inwencji twórczej. To chyba nie problem, w kilka minut, stworzyć słodki bałagan i to w dodatku bardzo smaczny. Taki deser zrobią nawet dzieci. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Eton mess bananowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 123

jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc o próbowaniu. Należą do nich sycylijskie cannoli z ricottą. Jako ciekawostkę warto dodać, że w lutym 2014r. ten słodki symbol odbył niezwykłą podróż do stratosfery. Rurka przyczepiona do sondy z balonem i kamerą była 30 tysięcy metrów nad Ziemią. Podróż odbyła się  w pełnym majestacie prawa, a zgodę na eksperyment

mojewypiekiinietylko
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 188

Naleśniki, to jedno z moich ulubionych dań, i nie tylko moich. Na śniadanie, obiad, czy kolację, zawsze smakują wyśmienicie. Z różnymi dodatkami, na słono, na słodko – za każdym razem zaskakują nowym smakiem. Czasem, gdy mi brakuje pomysłów sięgam po moją bardzo wysłużoną już książeczkę „100 pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie  Domowa Cukiernia Ewy.  U mnie

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 199

skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono, słodko, kwaśne fantastycznie komponuje się w całość. Powstała na wierzchu kuleczek mięsnych skorupka wspaniale wyostrzyła ich smak. Do kuchni japońskiej zapewne jeszcze powrócę. A tymczasem życzę smacznego.  I na powyższym

mojewypiekiinietylko
Tort malinowy 376

szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu i malinami.Tort malinowy nie należy do gatunku „ciężkich”. Delikatny krem w połączeniu z malinami  nie jest za słodki, a wilgotny biszkopt  jest jego doskonałym uzupełnieniem. Z pewnością zaspokoi głód łakoci niejednego łasucha… i nie tylko. W zasadzie, cóż można jeszcze dodać oprócz tego, że po prostu… trzeba

mojewypiekiinietylko
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2613

słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem

Food Square
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 164

zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać po ok 2 godzinach, najsmaczniejsze na drugi dzień

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania