pomarańczy dodatkowo wykroić wszystkie białe błonki. Tak przygotowane owoce zblendować, na gładką masę. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać blenderem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubicie bardziej słodkie koktajle, można dodać łyżkę miodu, ale ja zdecydowanie polecam samą słodycz zawartą w owocach
Kuchnia w opałachDzisiaj Walentynki, ale na blogu nie pojawi się słodki, różowy wypiek, ale danie indyjskie, moja wariacja na temat pasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu
Kraina Miodem Płynącawiele bardziej cieszy nawet mało zgrabny prezent zrobiony z sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent :) Oto moja propozycja na mały prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Kuchenny Skrawek NiebaSałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam
Smaczna Pyzakostki sera feta 100ml mleka 3,2% 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą
Szefowa kuchniokazji walentynek i konkursu organizowanego na blogu Foodmania przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka
Zdrowie na języku :PTopinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :) Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artminut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnajlepiej średnio wysmażone. Udziec jagnięcy z granatem Sok z granatów, czerwone wino, czosnek, cebula, cytryna i zioła tworzą wyjątkową marynatę do jagnięciny. Składniki: 1 szklanka soku z granatów ½ szklanki słodkiego czerwonego wina 1 duża cebula, pocięta na duże kawałki sok i starta skórka z ½ cytryny 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka posiekanych liści świeżej mięty ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
naRuszciePrzepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente
Pasja SmakuDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki
Oryginalny smaksobie dobrym jedzeniem. Menu gotowe od tygodni, ale może przemycę Wam pomysł na coś wyjątkowo dobrego. I prostego. Truskawki w gorzkiej czekoladzie. Same truskawki są naturalnym afrodyzjakiem. Soczyste, o słodko-kwaskowym smaku
Gotuj z Blue RavenWyglądem bardziej przypomina nam sałatę, jednak należy do rodziny kapustowatych.W Polsce coraz częściej używana w kuchni, jednak większym powodzeniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną
CoolinarniePL