oliwa 150 g pieczarek 2 puszki pomidorów krojonych 2 puszki fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżka papryka słodka 1 łyżka jarzynka przyprawa 1 łyżeczka magii sól pieprz liść laurowy 2 szt ziele angielskie 5 ziarenek PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy wszystkie składniki - cebulę, pieczarki obieramy, papryki oczyszczamy. Cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprosto z patelni są najbardziej dietetycznymi serniczkami jakie kiedykolwiek robiłam. Poza tym, jako że słodycze uwielbiam, to moja radość jest ogromna, że udało mi się przemycić na bloga coś słodkiego poza środą. Placuszki te robi się bardzo szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuzyskać rozgrzewającego grzańca z nutą mandarynek. Smaki świetnie komponują się z obecną porą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka przyprawy do grzańca malinowego 8-10 goździków PRZYGOTOWANIE: Mandarynkę obieramy i dzielimy na księżyce. Do rondelka wlewamy 200 ml wina, dodajemy goździki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiObiadek bazuje na kaszy kuskus, którą to uwielbiam i to nie tylko za jej smak, ale za łatwość i szybkość przygotowania, oraz za to, że sprawdza się w daniach słodkich, słonych, zarówno obiadowych jak i deserowych. Jej uniwersalność bardzo mi odpowiada dlatego zawsze mam w domowych zapasach przynajmniej jedno opakowanie tej kaszy. Potrawka z kurczakiem i kuskusem SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidługo bo znika z niego jako pierwsza. Dodatki oczywiście wybieramy dowolne. Serek naturalny jest tak uniwersalny, że pasują do niego zarówno warzywa, jak i wędliny, a także dodatki słodkie jak np owoce czy dżemy. Wszystko zależy już tylko od naszej fantazji. Mini przekąski na krakersach SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakersów (u mnie takie mniejsze - rewersy) 1 serek naturalny kanapkowy kilka oliwek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichwilowo na nie ochota. Właśnie w takim momencie wpadłam na pomysł podania zwykłego jabłka w nieco inny sposób, jako formę przekąski lub zdrowego deseru. Staram się wybierać jabłka dość słodkie, wówczas dodatek cukru jest zbyteczny, jeśli jednak natrafimy na kwaśne sztuki, możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego do smaku. Jabłka w wiórkach kokosowych są bardzo smaczne a i forma ich podania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej do smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie goście i nie będę miała co podać na stół. Do ciasta francuskiego zawsze znajdziemy coś co pasuje, gdyż mogą to być dodatki, mięsne, warzywne jak i słodkie. Takie przekąski dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy Składniki: 1/3 op ciasta francuskiego 1 kiełbasa wiejska musztarda francuska jajko Pasek ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna. Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru SKŁADNIKI: 130 g piersi z kurczaka 0,5 czerwonej cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej sól ziołowa do smaku kilka różyczek brokuła 50 g ryżu 20 g kiełek brokuła sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Pierś z kurczaka kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do miseczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszpinakiem, boczkiem i camembertem SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku ser camembert 1 łyżka masła czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, wkładamy gniazdka makaronowe i gotujemy 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, przy pomocy łyżki cedzakowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia. Na każdego ziemniaka nałożyć pół łyżeczki masła. Piec ok godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu doprawić solą. Ziemniaki z papryką Składniki: kilka ziemniaków oliwa z oliwek słodka papryka chili sól przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Nacinamy je dość głęboko, ale tak żeby plastry się trzymały. Ziemniaki smarujemy z wierzchu i miedzy plastrami lekko oliwą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki