kuchni.Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy
BaRepasOstatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony
BaRepasszklanka mleka1/2 szklanki oleju2 szkl mąki pszennej1/2 szkl płatków owsianych1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 szkl cukru (można więcej, ja dodaję tylko pół bo nie lubię bardzo słodkich babeczek a te dodatkowo będą słodsze dzięki wiśniom)dowolne dodatki (owoce, bakalie etc) - u mnie dziś wisnie bez pestek ze słodzonego kompotuMokre skladniki (jajo, mleko i olej) wymieszać ze sobą
happycreatiff.blogspot.comsera fetasól, pieprz sos1 puszka pomidorów100 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki bulionu3 łyżeczki suszonej bazylii2 łyżeczki oregano1 łyżeczka tymianku, oregano0,5 łyżeczki płaskiej chili1 łyżeczka słodkiej paprykisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta
Niezły Młynekpoście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Składniki:1200 g schabu w kawałku1 łyżeczka soli peklowej1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki chili3 ząbki czosnku3 łyżeczki majerankuSOS:Chrzan z Imbirem ETERNOpowstały podczas pieczenia sosWykonanie:Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą
Blondynka GotujeLubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać
Z miłości do słodkościpiec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki, czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendraSposób przygotowania:1. Ciasto:Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 2. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez
Gotuj Z MuzykąSiedziałam w domciu i naszło nas na ciasteczka, więc zajrzałam to tu, ta tam i skomponowałam te oto ciasteczka. Wyszły pysznie. Mięciutkie, nie za słodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D.Składniki:3 szklanki tortowej150 g masła 9 łyżek kremówki (36%)4 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygarść
Moje pyszne gotowanieTrening dopiero w południe? Żaden problem, na przedtreningowe śniadanie idealny! Lub.. potreningową przekąskę. Syci na bardzo długo, zawiera sporą ilość białka.Jest słodki i smakuje znakomicie z różnorodnymi dodatkami.Składniki:3 białka5g odżywki białkowej waniliowejKilka kropel aromatu waniliowego1 łyżka mąki owsianej2 łyżeczki otrąb owsianych1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżeczka stewiiDodatki:U mnie - masło migdałowe, cukier puder trzcinowyPrzygotowanie:Białka porządnie ubić
CzarnawisienkaKeks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok.Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cmPrzepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.plOd siebie
Moja smaczna kuchniaDanie proste i pyszne. Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki koktajloweulubiony ser pleśniowyświeżo zmielony pieprzszczypiorekoliwa z oliwekew. szalotkaWykonanie:Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, ser rozdrabniamy, szczypior kroimy. Pieprzymy (ja nie używam już soli, bo ser jest dla mnie wystarczająco słony), skrapiamy oliwą, odstawiamy
Walijskie Pichceniepszennej1 szklanka mąki krupczatki250g margaryny3 żółtka1 łyżeczka soliFarsz:2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy200g żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszki2-3 łyżki majonezusól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut. 2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką
Szefowa kuchniziemniaki nabiorą jeszcze smaku udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:)ciasto:300 g mąki tortowej240 g cukru pudru10 łyżek oleju10 łyżek zimnej wody5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody3 łyżki kakaodo nasączenia:100 ml mocnej kawymasa:500 ml schłodzonej śmietanki
Mienta blog