Największą cynamonową bułeczkę można zjeść w Cafe Husaren w Goteborg. Mówią nawet, że jest ona największa na świecie ;) Uwielbiam kiedy podczas pieczenia unosi się w kuchni słodki cynamonowy zapach. Jedyna wada ... Bułeczki znikają w mgnieniu oka, dlatego od razu zachęcam do przygotowania podwójnej porcji :) Nie ma co, ślimaczki kuszą smakiem i zapachem
noteskulinarnyfigadzisiaj na prawdę coś pysznego.Przyznam się szczerze, że nie ma dla mnie lepszego deseru. Idealny na upalne dni, kwaskowaty smak doskonale komponuje się razem ze słodkim mleki em skondensowanym. Jest to popularny deser w Meksyku, nie znajdziemy go w książkach kucharskich więc nie wiadomo kto jest jego autorem, ale meksykanie się nim zajadają .Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Anetki ,która
noteskulinarnyfigapół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy
noteskulinarnyfigaZapraszam na zapiekane ziemniaki z cukinią składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cukinie przyprawy: 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól 3 łyżki oleju Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg
noteskulinarnyfigamogę się doczekać afrykańskich akcentów w jej kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser 400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać
noteskulinarnyfigaBardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy
noteskulinarnyfigamałym ogniu, wlewamy mleko i cały czas mieszamy, dodajemy czekoladę w proszku, chili, ekstrakt z wanilii. Chwilę gotujemy.Przelewamy czekoladę do kubeczków i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Jeśli czekolada będzie za słodka, można dodać trochę więcej mleka
noteskulinarnyfigaMoja propozycja na słodką niespodziankę dla ukochanej osoby. Specjalnie dla Was Mini Pavlova ( inspiracja: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę soli, tak żeby się połaczyły
noteskulinarnyfigaDzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki
noteskulinarnyfigadobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu. składniki na borówkowe nadzienie: 1 l borówek w syropie ( jeśli nie były
noteskulinarnyfigatemperatura wpływa negatywnie na jego smak i dobroczynne działanie. Można go przygotowywać na wiele sposób.Oto moja propozycja: wino czerwone (półsłodkie) 500ml (jeśli dla kogoś jest za mało słodkie można dosłodzić miodem) 1 duża pomarańcza 3 laski cynamonu garść rodzynek garść migdałów kawałeczek imbiru 5-6 goździków Wino wlewamy do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy połowę pomarańczy pokrojonej
noteskulinarnyfigabulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30% Marchewki i pietruszki kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie
noteskulinarnyfigaKruche ciasteczka z gorzką czekoladą. Fajny pomysł na słodki prezent mikołajkowy dla bliskiej osoby. składniki: 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji 60 g masła, 2 jajka, 160 g cukru trzcinowego, 110 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. 220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem
noteskulinarnyfigaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jeśli tak jak ja uwielbiacie połączenia słonych paluszków ze słodką czekoladą to koniecznie przygotujcie taka przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
noteskulinarnyfigaSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false
noteskulinarnyfiga