słodkie - 12682 przepisów (strona:319/846)

Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 226

farsz: 1 pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kopytka 173

lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe ,  polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet roślinny 174

czerwonej 2 cebule 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki (ja nie miałam) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzy ziołowego 1 listek laurowy 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ziarenka sezamu do posypania pasztetu z wierzchu (ja nie miałam, więc

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z pieczarkami i marchewką 182

pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików 15 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Najpierw przygotowujemy farsz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z marchewki 173

łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej) Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Marchewka karmelizowana do obiadu - jak zrobić? 229

Jamie'ego Olivera. Obejrzałam w TV, zapisałam i ugotowałam :) Bardzo smaczna! Moja modyfikacja: nie miałam gałązek tymianku, więc dodałam tymianek suszony. Poza tym cukier można zastąpić miodem - dzięki takim słodkim dodatkom marchewka się błyszczy. Najlepiej, gdy marchew jest mała, wtedy ładniej wygląda. Ja miałam część młodej, drobniejszej, takiej z ogródka :) a część dużej. Tę dużą pokroiłam w mniejsze kawałki. Składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka wieprzowo-wołowa z galaretką - szynkowar 216

wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawa cappuccino - domowy sposób na mieszankę 173

mój organizm najlepiej toleruje kawę z ekspresu, a nie jakąś rozpuszczalną. Jedyna rozpuszczalna kawa, po której dobrze się czuję to cappuccino, choć to raczej kawa nie jest tylko tłusty, słodki, strasznie kaloryczny napój kawowo-kakaowy ;) Proszek do takiego napoju możemy zrobić sami.  Składniki:  150 g mleka w proszku  100 g cukru pudru 25 g kakao

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Czwartki z Yankee Candle CRANBERRY PEAR 192

Gruszki uwielbiam, te soczyste szczególnie i też ten wosk spodobał mi się z nazwy. Cranberry Pear czyli żurawina i gruszka.  Połączenie zapachowe dość ciekawe. Słodka gruszka z cierpką żurawiną połączyły się w doskonały duet. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle

Magiczne Życie Marty
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 252

łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu 3 (4) ząbki czosnku- posiekanego drobno 2,5 (3) płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego  3/4 (1) szklanki wody przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi kaczki i zmielić w maszynce o dużych oczkach  - użyłam

Stare Gary
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 211

ziarenka kolendry/zgniecione                   3 ząbki czosnku/zmiażdżone 2 gałązki rozmarynu 1  łyżeczka papryki słodkiej   1/3 łyżeczki ostrej papryki                 ok. 1  łyżeczka soli oraz: 300 g  świeżych pieczarek 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/ 1 łyżka oliwy z oliwek

Zakamarki mojej kuchni
114. Słodkie walentynki czyli: ciasto czekoladowe na ciasteczkowym spodzie. 220

Witajcie kochani! W ten piękny, walentynkowy dzień chciałybyśmy "poczęstować Was" obłędnie czekoladowym ciastem.. ;)  Sporządzenie jest bardzo proste i szybkie, nie potrzeba dużej ilości składników

Symfonia Smaków
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 115

Największą  cynamonową bułeczkę można zjeść w Cafe Husaren w  Goteborg. Mówią nawet, że jest ona największa na  świecie ;) Uwielbiam kiedy podczas pieczenia unosi się w kuchni słodki cynamonowy zapach. Jedyna wada ... Bułeczki znikają w mgnieniu oka, dlatego od razu zachęcam do przygotowania podwójnej porcji :) Nie ma co, ślimaczki kuszą smakiem i zapachem

noteskulinarnyfiga
Limonkowo- cytrynowy deser lodowy 88

dzisiaj na prawdę coś pysznego.Przyznam się szczerze, że nie ma dla mnie lepszego deseru. Idealny na upalne dni, kwaskowaty smak doskonale komponuje się razem ze słodkim mleki em skondensowanym. Jest to popularny deser w Meksyku, nie znajdziemy go w książkach kucharskich więc nie wiadomo kto jest jego autorem, ale meksykanie się nim zajadają .Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Anetki ,która

noteskulinarnyfiga
Leczo wegetariańskie 134

pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy

noteskulinarnyfiga