Paszteciki z pieczarkami i marchewką 212pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików 15 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Najpierw przygotowujemy farsz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z marchewki 201łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej) Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Marchewka karmelizowana do obiadu - jak zrobić? 268Jamie'ego Olivera. Obejrzałam w TV, zapisałam i ugotowałam :) Bardzo smaczna! Moja modyfikacja: nie miałam gałązek tymianku, więc dodałam tymianek suszony. Poza tym cukier można zastąpić miodem - dzięki takim słodkim dodatkom marchewka się błyszczy. Najlepiej, gdy marchew jest mała, wtedy ładniej wygląda. Ja miałam część młodej, drobniejszej, takiej z ogródka :) a część dużej. Tę dużą pokroiłam w mniejsze kawałki. Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka wieprzowo-wołowa z galaretką - szynkowar 259wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawa cappuccino - domowy sposób na mieszankę 203mój organizm najlepiej toleruje kawę z ekspresu, a nie jakąś rozpuszczalną. Jedyna rozpuszczalna kawa, po której dobrze się czuję to cappuccino, choć to raczej kawa nie jest tylko tłusty, słodki, strasznie kaloryczny napój kawowo-kakaowy ;) Proszek do takiego napoju możemy zrobić sami. Składniki: 150 g mleka w proszku 100 g cukru pudru 25 g kakao
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Czwartki z Yankee Candle CRANBERRY PEAR 229Gruszki uwielbiam, te soczyste szczególnie i też ten wosk spodobał mi się z nazwy. Cranberry Pear czyli żurawina i gruszka. Połączenie zapachowe dość ciekawe. Słodka gruszka z cierpką żurawiną połączyły się w doskonały duet. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie Marty
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 284łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu 3 (4) ząbki czosnku- posiekanego drobno 2,5 (3) płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 3/4 (1) szklanki wody przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi kaczki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam
Stare Gary
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 240ziarenka kolendry/zgniecione 3 ząbki czosnku/zmiażdżone 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki ostrej papryki ok. 1 łyżeczka soli oraz: 300 g świeżych pieczarek 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/ 1 łyżka oliwy z oliwek
Zakamarki mojej kuchni
114. Słodkie walentynki czyli: ciasto czekoladowe na ciasteczkowym spodzie. 250Witajcie kochani! W ten piękny, walentynkowy dzień chciałybyśmy "poczęstować Was" obłędnie czekoladowym ciastem.. ;) Sporządzenie jest bardzo proste i szybkie, nie potrzeba dużej ilości składników
Symfonia Smaków
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 142Największą cynamonową bułeczkę można zjeść w Cafe Husaren w Goteborg. Mówią nawet, że jest ona największa na świecie ;) Uwielbiam kiedy podczas pieczenia unosi się w kuchni słodki cynamonowy zapach. Jedyna wada ... Bułeczki znikają w mgnieniu oka, dlatego od razu zachęcam do przygotowania podwójnej porcji :) Nie ma co, ślimaczki kuszą smakiem i zapachem
noteskulinarnyfiga
Limonkowo- cytrynowy deser lodowy 109dzisiaj na prawdę coś pysznego.Przyznam się szczerze, że nie ma dla mnie lepszego deseru. Idealny na upalne dni, kwaskowaty smak doskonale komponuje się razem ze słodkim mleki em skondensowanym. Jest to popularny deser w Meksyku, nie znajdziemy go w książkach kucharskich więc nie wiadomo kto jest jego autorem, ale meksykanie się nim zajadają .Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Anetki ,która
noteskulinarnyfiga
Leczo wegetariańskie 164pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy
noteskulinarnyfiga
Zapiekane ziemniaki z cukinią 171Zapraszam na zapiekane ziemniaki z cukinią składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cukinie przyprawy: 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól 3 łyżki oleju Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg
noteskulinarnyfiga
Limonkowy sernik na zimno 192mogę się doczekać afrykańskich akcentów w jej kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser 400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać
noteskulinarnyfiga
Trochę miłości na talerzu :) 171Bardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy
noteskulinarnyfiga