słodkie - 12682 przepisów (strona:313/846)

Bakłażany nadziewane makaronem. 117

upieczeniu podajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny to proszę bardzo, inwencja należy do Was. Ważne jest aby smakowało najlepiej :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Cukinia z kaszą Bulgur :) 110

miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się uzupełniały. Podaliśmy również sos tajski słodko-kwaśny do polania kubeczków z cukinii. Danie wyszło wyśmienite. Spróbujcie zrobić to u siebie. Polecamy gorąco.  Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 135

wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki na sos : 1 małe opakowanie suszonych grzybów 1 śmietanka słodka 12% ok. 150 ml. 1 duża cebula pieprz, sos sojowy, ostra papryka Grzyby płuczemy dobrze ok. 3 razy i namaczamy w niewielkiej ilości wody i zostawiamy na ok. 1 godzinę

vegetanie
Super przekąska z wafli zbożowo-ryżowych. :) Polecamy ! 137

nałożyć go do wafli zbożowo-ryżowych i zapiec z żółtym serem. Trwało to 10 min i wyszło wspaniale. Polecamy zrobić taką przekąskę. Farsz może być dowolny, bo nawet na słodko smakują super :) Jednak jeśli chcecie spróbować naszego pomysłu to przepis na farsz znajdziecie tutaj : PRZEPIS Zobaczcie ja fajnie wyszły. Zapiekaliśmy je 10 min w opiekaczu. W piekarniku możecie podobnie, czyli

vegetanie
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 169

wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie

vegetanie
Pasta z jajek a'la guacamole 153

Coś szybkiego na śniadanie bez zbędnych opowiadań. Prosty przepis : 3 ugotowane jajka 1/2 avocado 1/2 serka ricotta 1/2 serka bałkańskiego 1/2 średniego pomidora 1 słodka mini papryczka 4-5 krążków papryczki jalapeno 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz, pieprz cayenne, odrobina soli Resztę chyba już wiecie jak zrobić pastę :) Miłego dnia

vegetanie
Ziemniaki z marchewką i groszkiem w sosie imbirowym. 144

piątkowe szybkie danie. Wspaniałe ziemniaki z dodatkami w sosie imbirowym. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1/2 młodej średniej cukinii 1/2 opakowania mrożonego groszu z marchewką 1 łodyga selera naciowego 1 słodka śmietanka 12 % ok. 200 ml. szczypior tymianek, imbir, pieprz, ostra papryka Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują  przyrządzamy resztę składników

vegetanie
Quesadillas z warzywami, czyli fastfood Meksyku :) 163

patelni, aby się przypiekł z obu stron. Powtarzamy czynność ze wszystkimi plackami i podajemy z sosem salsa. Nasza wersja salsy : 1 passata, 1/2 dużego pomidora, 3 łyżki kukurydzy, 1/4 słodkiej papryki, kilka krążków papryki jalapeno, jeśli nie macie to możecie zastąpić 1/2 papryczki chili. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do passaty, dodajemy kukurydzę, sporo pieprzu

vegetanie
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 173

wyszło :)   Gulasz fasolowy z boczniakami. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli w pomidorach) 1 czerwona słodka papryka 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki

vegetanie
Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami 211

posypujemy wierzch czarnuszką i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 min. W czasie kiedy zapiekamy ziemniaki przygotujemy sos do nich. Składniki sosu: 1 słodka śmietanka 12-18 % (250 ml) 2 mini papryczki 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz, lubczyk Papryczki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy

vegetanie
Zielone pierogi z żółtym sosem. 130

oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz standardowo nakładamy do pierożków i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. W naszym przypadku żółtym :) Składniki sos : 1 słodka śmietanka 12% ok. 300 ml 1/2 średniej wielkości selera, bulwy oliwa z oliwek mielony imbir, pieprz, sos sojowy, kurkuma Seler kroimy w cieniutkie zapałki i wrzucamy do rondla z rozgrzaną

vegetanie
Penne Italia tri colore. 148

sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :)     Penne trzy kolory Włoch (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 2 czerwone papryki 1 duża cebula 6 brykietów szpinaku 1 słodka śmietanka 12%, 200 ml 1 serek topiony 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą

vegetanie
Tydzień w moim telefonie XXXXXXXV 103

głowie mam znowu inne rzeczy. Blog jest też częścią mnie - dlatego Was nie zostawiam. Zapraszam na zdjęcia z zeszłego tygodnia : * lunch box do pracy obowiązkowo  * ale i bułeczka słodka w przerwie do kawy to dobra rzecz  * miły piątkowy wieczór w dobrym towarzystwie Desperados-a   * kawa z przyszły mężem * najlepsze śniadania to te w wolne od pracy

Magiczne Życie Marty
Zupa z białych warzyw z kalarepą i gruszką 197

czosnku 1 pietruszka 1 mała cebula  1/2 selera 3 łyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki kminku i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne

Czerwień i błękit
zupa warzywna 234

trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy   kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0

na gazie

Proponowane wyszukiwania