Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i prażonymi orzechami. Słodki smak masy złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W kuchennym oknie EwyŁasuchowania ciąg dalszy :) Zaledwie dwa dni temu był Tłusty Czwartek, a tu proszę: wszystkich ogarnęła słodka atmosfera z powodu Walentynek, to i ja postanowiłam przygotować coś na osłodę tego dnia :) Przedstawiam przepis na banalne w przygotowaniu bezowe serduszka. Możecie oczywiście wycisnąć takie kształty, jakie Wam przyjdą do głowy i dodać inny barwnik, niż różowy :) Składniki na 2 blaszki bezowych serduszek
My Culinary Arttwarde, to pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie! Składniki: Biszkopt: - 5 jajek; - 1/2 szklanki miodu; - 1/4 szklanki cukru; - 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1 szklanka wystudzonej herbaty; - 2/3 szklanki oleju; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku
dom-agi.plsmażymy około 5 minut. Nie wolno smażyć zbyt długo ponieważ nasza jajecznica podejdzie wodą ! Gdy już usmażymy zdejmujemy z ognia i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki oraz mieloną słodką papryką. Warto spróbować jest pyszna. SMACZNEGO
Przepisy i porady kulinarnewygląda atrakcyjnie . Ziemniaki nabieramy łyżką i formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę, a z drugiej mięso polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO
Przepisy i porady kulinarnedwie kupki obok siebie i formujemy w kształt listka.( Tak jak na zdjęciu ) Teraz łyżkę zanurzamy w tłuszczu i robimy czubkiem fale na ziemniakach ( nerwy listków ). Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką i pokrojoną natką pietruszki.Następnie po jednej stronie nakładamy przygotowane wcześniej mięso a z drugiej sałatkę. Prawda że wygląda smakowicie
Przepisy i porady kulinarnełyżek cukru. Zalewamy wodą i mocno zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu przez 1 rok. Kompot z moreli jest słodki i aromatyczny ! W zimie wlewamy go do połowy szklanki i rozcieńczamy ciepłą przegotowaną wodą. Jest pyszny
Przepisy i porady kulinarnełyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć
Przepisy i porady kulinarnewigilię, podajemy ją na samym końcu wieczerzy. Możemy dodać trochę więcej lub mniej kaszy w zależności jaką gęstość kaszy chcemy otrzymać, według naszego gustu. Jest to potrawa lekko strawna,słodka i zdrowa,tak więc gorąco ją polecam
Przepisy i porady kulinarnetortowe lub po prostu małe biszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie. Polecam ten wypróbowany przepis. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarneWiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który zwiększa odporność organizmu oraz wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. W ich składzie są też kwasy owocowe wspomagające oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, Działanie to wzmacniają pektyny, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Codzienne
Przepisy i porady kulinarneCzereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce te powinny jadać osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawierają one bowiem dużo jodu, od którego zależy jej prawidłowa praca. Pomagają w usuwaniu z organizmu nadmiaru soli, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz
Przepisy i porady kulinarneAnanas - jest bardzo zdrowy i pomaga w walce z nowotworami. Jest nie tylko słodki i soczysty, ale także bardzo zdrowy i niezastąpiony w wielu dolegliwościach. Ananasy zawierają witaminę A, C i B, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i sód. Jest w nich także mangan - biopierwiastek, który wpływa na przemianę tłuszczów i cholesterolu, reguluje pracę układu nerwowego, zapobiega osteoporozie. Ananasy
Przepisy i porady kulinarnePapryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. Papryka czerwona i żółta posiadają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wszystkie papryki są także doskonałym źródłem beta-karotenu czyli substancji która dba o naszą skórę , zapobiega między innymi zmarszczkom. Zawarte w nich substancje fitoaktywne mają działanie przeciw zapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Dlatego spożywanie papryki jest zalecane w okresie jesienno
Przepisy i porady kulinarnewałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis ! Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarne