Osobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto
kulinarnyJaczerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz
kulinarnyJaświeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem
kulinarnyJasuszonych pomidorów:1 słoik suszonych pomidorów1 gałązka bazylii1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku1-2 garście orzechów włoskich2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli1 łyżka słodkiej paprykioliwa ze słoika z pomidoramiPesto bazyliowe:3 kępki bazylii1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku1-2 garście orzechów włoskich2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli
W kuchni wieczoremskórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego i kwaśnego sosem ostrygowym, miodem lub octem ryżowym.Perliczkę dokładnie umyć z zewnątrz i w środku, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z przyprawą 5 smaków (lub podaną w składnikach zmieloną
W kuchni wieczoremwody i temperatury odkleja się już na początku gotowania. Wyjmij ją po prostu widelcem i wyrzuć. Po 2 godzinach, zanim otworzysz puszkę, pozwól jej wystygnąć. Kajmaku możesz użyć do słodkich bułek, tart lub mazurków. Smakuje obłędnie, to czysta rozpusta
W kuchni wieczoremtrzech, w których opiszę czego możecie się spodziewać po poszczególnych pozycjach wydawniczych.David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści", zdjęcia: Ed AndersonPo skromnie wydanej książeczce, jaką było "Słodkie życie w Paryżu", ta książka wreszcie prezentuje się na miarę możliwości swojego autora. David Lebovitz zaprasza do swojego stołu i do swojego Paryża, który zdecydowanie różni się od sielskiej i filmowej
W kuchni wieczoremCiasteczka powstały z okazji odwiedzin znajomych, a dokładnie koleżanki mojego syna. Musiało być pysznie, słodko, kolorowo, ciasteczkowo.Zdecydowaliśmy się na duże ciasteczka, iście w stylu amerykańskim.Uwielbiamy takie ciacha. Jednym, jak nie głównym dodatkiem są lubiane przez większość dzieci M&M’sy. Na sam widok buzia się uśmiecha. A po pierwszym kęsie można przepaść…tak też było
Made By Mom And Sonkrólową... W naszym kraju wszyscy się cieszą, bo jest to dzień wolny od pracy. We Francji ludzie nie są zwolnieni ze swoich obowiązków, ale umilają sobie ten czas słodkim przysmakiem. Tradycją jest kupowanie (bądź pieczenie) ciasta Trzech Króli. Można je znaleźć tydzień wcześniej w każdym sklepie, bądź zakupić w prawdziwej piekarni. Wypiek ten wykonuje się zazwyczaj z ciasta francuskiego
Kitchens Alphabetjest makaron "sznurki".Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składniki:-filet z piersi kurczaka-sos Szechuan-czerwona papryka-cebula-por-garść orzeszków ziemnych-przyprawa do mięs-słodka papryka-olej-nudle, czyli makaron "sznurki" Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką.Skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie
Maminek kulinarnyżyczy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze; żeby dni były długie i słoneczne, autobus nigdy się nie spóźniał, książki zawsze były ciekawe, a ciasta słodkie i pyszne. Żeby marzenia się spełniały, a plany ziściły. Żeby nigdy nie zabrakło prądu ani ciepłej wody, a naczynia zawsze zmywał ktoś inny. Żeby ten nowy rok był lepszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkie sery, wtedy mleka można dodać więcej. Ci, którzy wolą sery twarde niech w ogóle z mleka zrezygnują.Jako przyprawy do takich serów można stosować tłuczony (gruby) pieprz, słodką i ostra paprykę, zioła, chrzan czy musztardę. Można też pokusić się o wytopienie drobno pokrojonego boczku i przesmażenie go z serem. Jeśli Wam zasmakuje
Codzienna kuchnia niecodziennaSłodki deser z kaszy jaglanejSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyposiekana1 łodyga selera naciowego, pokrojona w paski3 ząbki czosnku, drobno posiekane1/4 łyżeczki płatków chilli1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu400 g pomidorów w puszce1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego oregano1/4 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka soli1 szklanka małego makaronu, np. muszelki100 g świeżych liści szpinaku1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży*świeżo mielony pieprz do smakuCZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + nocPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Fasolę zalewamy
My Culinary Art