słodkie - 12682 przepisów (strona:329/846)

Deser z kokosowo-migdałową nutą 122

jaglanych i ryżowych ( u mnie 100 g jaglanych i 60 g ryżowych ) - opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego- ponad litr mleka 2 %- cukier (ja dałam 2 łyżki i wyszedł umiarkowanie słodki)- 2 łyżki wiórek kokosowych - 3 łyżeczki żelatynyMleko zagotować zostawiając 1/2 szklanki i rozprowadzając w niej proszek budyniowy. Gdy płyn się zagotuje wsypać płatki, budyń, cukier, wiórki i żelatynę. Gotować

Kuchnia Ellie
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 194

Korzystając wczoraj z wolnego popołudnia, postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni. W związku z nadchodzącymi świętami wzięło mnie na słodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu, ale tym razem nie chciałam korzystać z gotowego przepisu, więc zdałam się na totalną improwizację.Efekt... ? Zdecydowanie do powtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze

Kuchnia Ellie
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 129

mielony pieprzSzczypiorek do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie dusimy dynię ok. 10 min. pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min.Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach

kulinarnyJa
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 173

mnie chęć do życia. Chęć do eksperymentowania i tworzenia nowych kompozycji smakowych. Takich właśnie jak ta dzisiejsza- sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 230

Osobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się  :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 194

czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz

kulinarnyJa
Figi z mozzarellą i pomidorami w balsamicznym sosie 154

świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania

kulinarnyJa
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 200

Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem

kulinarnyJa
Pesto 170

suszonych pomidorów:1 słoik suszonych pomidorów1 gałązka bazylii1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku1-2 garście orzechów włoskich2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli1 łyżka słodkiej paprykioliwa ze słoika z pomidoramiPesto bazyliowe:3 kępki bazylii1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku1-2 garście orzechów włoskich2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 202

skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego i kwaśnego sosem ostrygowym, miodem lub octem ryżowym.Perliczkę dokładnie umyć z zewnątrz i w środku, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z przyprawą 5 smaków (lub podaną w składnikach zmieloną

W kuchni wieczorem
Kuchenne ABC - kajmak ze słodzonego mleka skondensowanego 134

wody i temperatury odkleja się już na początku gotowania. Wyjmij ją po prostu widelcem i wyrzuć. Po 2 godzinach, zanim otworzysz puszkę, pozwól jej wystygnąć. Kajmaku możesz użyć do słodkich bułek, tart lub mazurków. Smakuje obłędnie, to czysta rozpusta

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 148

trzech, w których opiszę czego możecie się spodziewać po poszczególnych pozycjach wydawniczych.David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści", zdjęcia: Ed AndersonPo skromnie wydanej książeczce, jaką było "Słodkie życie w Paryżu", ta książka wreszcie prezentuje się na miarę możliwości swojego autora. David Lebovitz zaprasza do swojego stołu i do swojego Paryża, który zdecydowanie różni się od sielskiej i filmowej

W kuchni wieczorem
Pyszne Ciasteczka M&M’s 117

Ciasteczka powstały z okazji odwiedzin znajomych, a dokładnie koleżanki mojego syna. Musiało być pysznie, słodko, kolorowo, ciasteczkowo.Zdecydowaliśmy się na duże ciasteczka, iście w stylu amerykańskim.Uwielbiamy takie ciacha. Jednym, jak nie głównym dodatkiem są lubiane przez większość dzieci M&M’sy. Na sam widok buzia się uśmiecha. A po pierwszym kęsie można przepaść…tak też było

Made By Mom And Son
Galette des Rois.. czyli Ciasto Trzech Króli. 206

królową... W naszym kraju wszyscy się cieszą, bo jest to dzień wolny od pracy. We Francji ludzie nie są zwolnieni ze swoich obowiązków, ale umilają sobie ten czas słodkim przysmakiem. Tradycją jest kupowanie (bądź pieczenie) ciasta Trzech Króli. Można je znaleźć tydzień wcześniej w każdym sklepie, bądź zakupić w prawdziwej piekarni. Wypiek ten wykonuje się zazwyczaj z ciasta francuskiego

Kitchens Alphabet
Kurczak w sosie Szechuan 528

jest makaron "sznurki".Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.   Składniki:-filet z piersi kurczaka-sos Szechuan-czerwona papryka-cebula-por-garść orzeszków ziemnych-przyprawa do mięs-słodka papryka-olej-nudle, czyli makaron "sznurki"   Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką.Skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 20 minut.   W tym czasie

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania