Dzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu
PastelFoodsposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże
Smakołyki Berenikikrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g
mojewypiekiinietylkoczerwony winogron posiada przede wszystkim właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe czy przeciwmiażdżycowe. Ten sok smakuje znakomicie. Jest idealny do zimowej herbaty. Jednak jak dla mnie najlepszy bez rozcieńczania, intensywny i słodki!Czytaj więcej
bistro mamaNajpierw misie zobaczyłam na Kukbukowym fan page'u. Były maleńkie, słodkie i takie do schrupania na raz. Trzymały w łapkach migdały i orzechy nerkowca. Był wrzesień i skojarzyły mi się tylko z jednym. Z zagubioną sześciolatką w pierwszej klasie, której takie misie na pewno umiliłyby trochę dzień. Czytaj więcej
bistro mamamieszka w Poznaniu. Byłam totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej
bistro mamaprostu uwielbiam ... Składniki:1 główka sałaty lodowej1/4 bagietki0,5 kg piersi kurczakasól,pieprzsłodka papryka2 ząbki czosnkujogurt grecki lub majonezWykonanie:Piersi kurczaka kroimy w nieduże paseczki. Oprószamy solą,pieprzem,słodka papryką,obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odcedzamy, studzimy.Bagietkę kroimy w niewielka kostkę, oprószamy papryką, obsmażamy na suchej patelni aby powstały maleńkie grzanki.Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki
Z Majeczką w kuchniobiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty, lub na imprezę/przyjęcie do lampki wina. A wygląda tak:Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji. Kto kiedyś robił francuską zupę cebulową, ten wie, o co chodzi. To nie jest zadanie dla niecierpliwców (mi duszenie zajęło 40 minut), ogień
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.plOstatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem i owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis Post Ciastka francuskie
Marta GotujeDziś dla ochłody na ostatnie ciepłe dni lata - domowe lody jogurtowe mango. Są słodkie, pyszne i łatwe do zrobienia.Czytaj więcej
Ana Mari's worldmamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie całoroczny). Dodając do niego bakalie i przyprawy korzenne, może stać się naszym świątecznym "piernikiem" :-)Czytaj więcej
Ana Mari's worldjaglanych i ryżowych ( u mnie 100 g jaglanych i 60 g ryżowych ) - opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego- ponad litr mleka 2 %- cukier (ja dałam 2 łyżki i wyszedł umiarkowanie słodki)- 2 łyżki wiórek kokosowych - 3 łyżeczki żelatynyMleko zagotować zostawiając 1/2 szklanki i rozprowadzając w niej proszek budyniowy. Gdy płyn się zagotuje wsypać płatki, budyń, cukier, wiórki i żelatynę. Gotować
Kuchnia EllieKorzystając wczoraj z wolnego popołudnia, postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni. W związku z nadchodzącymi świętami wzięło mnie na słodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu, ale tym razem nie chciałam korzystać z gotowego przepisu, więc zdałam się na totalną improwizację.Efekt... ? Zdecydowanie do powtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze
Kuchnia Elliemielony pieprzSzczypiorek do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie dusimy dynię ok. 10 min. pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min.Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach
kulinarnyJamnie chęć do życia. Chęć do eksperymentowania i tworzenia nowych kompozycji smakowych. Takich właśnie jak ta dzisiejsza- sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo
kulinarnyJa