najpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam!1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa 5 miejscu nowość
karmelowynakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka w stylu chińskimTe żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałkido marynaty: ½ szklanki sosu sojowego1/3 szklanki octu balsamicznego¼ szklanki sosu hoisin2 łyżki brązowego
naRuszciepoprawić i się nie martwić, w końcu zastygną i będą się dobrze trzymały.Pomysł na babeczki podpatrzony na blogu Uczta ŁASUCHA. Przepis natomiast pochodzi z bloga Coś słodkiego, poproszę
Czerwona PorzeczkaCiasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać, a blaty przejść wilgocią kremu. Najlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym
Kulinarne przygody GatityJakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie
My Culinary Artsoli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej kolendry- czosnek (lubię, więc dałam sporo)- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej. Mieszamy, dodajemy sól peklową i pozostałe przyprawy. Dokładanie
mojewypiekiinietylkoprzygotować na 1000 sposobów i zawsze są świetne. Składniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka
Niezły Młynekherbata może być tak pyszna! Po zalaniu torebki wodą, owocowy zapach rozszedł się po całym mieszkaniu. Z każdym łykiem odkrywałam w niej coś nowego - smak gruszki, maliny, jabłka. Jest słodka, wyczuwalny jest również kwaskowy smak, który dopełniał całości. To owocowa mieszanka, która totalnie zawrócił mi w głowie i do której na pewno chciałabym wrócić w przyszłości. 2. Herbata Black Chili
Szefowa kuchniSłowa dotrzymujemy i koniec z drinkami. Dziś czas na coś słodkiego. Ten przepis nie pochodzi z zeszytu z przepisami Babci czy Mamy Brasileira. Przyznajemy się, że znaleźliśmy go przypadkiem na jednej z ulubionych stron Brasileira. Tak jak my mamy Gazeta.pl tak Brazylijczycy ich Globo czy Bocaonews. Piękna fotografia wydrążonych połówek pomarańczy z czekoladą w środku pośród wiadomości o kolejnej strzelaninie
Smaki BrazyliiProsta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule
mojewypiekiinietylkołatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam czekoladą, rozpuszczoną ze śmietaną. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Nie jest za słodkie, a jego wygląd – niech mówi za siebie. Smacznego :)Wydrukuj przepisThe post Kremówka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkozastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków? A może tak … kanapeczkę? A może zmiksowany, kremowy… niczym puch…Domowy twaróg jest wart zachodu, to prawdziwe „niebo
mojewypiekiinietylkosłodko, ale zdrowo – ciasteczka owsiano bananowe. Kolejna porcja łakoci, które dostarczą nam nie tylko kalorii, ale cennych składników i witamin. Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych- 1,5 szklanki mąki tortowej- 0,5 szklanki cukru białego (lub brązowego)- 0,5 szklanki cukru pudru- 2 banany- 1 jajko- 175g masła- 150g orzechów laskowych- 0,5 łyżeczki soli- płaska łyżeczka proszku
mojewypiekiinietylkoKuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki
mojewypiekiinietylko