słodkie - 12682 przepisów (strona:372/846)

Drożdżówki z owocami i kruszonką 165

Pora na drożdżówki z owocami. Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki. Składniki: -20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich -15 dkg jagód -3 dojrzałe nektarynki -ok. 200 ml dżemu truskawkowego -3 łyżki cukru -10 dkg drożdży -1/2 l ciepłego mleka -6 jajek -1 kg mąki pszennej -15 dkg margaryny lub masła -szczypta soli -aromat śmietankowy    Nektarynki

Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 137

późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami. Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ. Składniki na ciasto -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -3 łyżki cukru -ok. 5 szklanek mąki 450 -4 jajka oraz jedno do smarowania -1/2 kostki margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy lub waniliowy Na kruszonkę: -20 dkg mąki

Maminek kulinarny
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków 175

Najlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków. Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę, będziemy mieć smaczną sałatkę. Składniki: -3 kg buraczków -1 kg papryki -1 kg cebuli -3/4 szklanki octu -1 szklanka wody -1/2 szklanki cukru -3 płaskie łyżeczki soli -1 płaska łyżka warzywka -pieprz do smaku

Maminek kulinarny
Podgrzybki w śmietanie 131

mniam. Każde wspomnienie o grzybach to oczywiście podgrzybki w śmietanie. Do ryżu, makaronu, ziemniaków i grzanek pasuje idealnie. Składniki -ok. 30 dkg podgrzybków -2 cebule -szczypiorek -1/2 l słodkiej śmietany 12% lub 18% -5 dkg masła -warzywko i pieprz    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podgrzybki w kawałki.    Cebulę posypujemy delikatnie warzywkiem i szklimy na patelni

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa 146

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów. Składniki: -30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki ) -4-5 ziemniaków -marchewka -cebula -natka pietruszki -250 ml słodkiej śmietany -warzywko -pieprz -2 l wody    Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.    Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.    Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywko

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 155

podsmażony  na niewielkiej ilości  masła.    Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła -pieprz -odrobina żółtego sera -słodka śmietana do dekoracji    Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.    W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli, ok. 30 minut

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 124

Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń. Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym  dodatkiem do mięs.    Składniki: -dojrzała dynia - ok. 2 kg -700 ml wody -250 ml octu -2 szklanki cukru -2 łyżki soli -czosnek -pieprz ziarnisty -ziele angielskie -gorczyca -listek laurowy        Dynię dzielimy na części. Usuwamy

Maminek kulinarny
Gyros domowy z kurczaka 195

Pomysł na szybki, smaczny obiad.     Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -sól -przyprawa barbecue -słodka papryka -sumak przyprawowy -olej    Fileta kroimy w paski.    Przyprawiamy solą, papryką, sumakiem, barbecue, układamy w naczyniu, skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę.    Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kilka razy obracając.    Wystarczy dodać frytki, warzywa

Maminek kulinarny
Panna cotta z sosem truskawkowym 89

Składniki na 4-6 porcji: 500 ml słodkiej śmietany 36 proc. 100g cukru 25g żelatyny Laska wanilii Sposób przyrządzania: W połowie śmietany rozpuścić cukier i ziarenka wanilii. Powoli dodac żelatyne rozpuszczona w szklance wody. Resztę śmietany ubić na sztywno, wszystko wymieszać, przelać do naczyń i ostudzić w lodówce. Podawać z sosem owocowym

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi 158

sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie. Moje ulubione to białe szparagi. Są pyszne i delikatne, wymagają więcej uwagi niż zielone. Warto jednak poświęcić im czas. Szparagi muszą być świeże

Smakowity Blog Kulinarny
Kolorowa zapiekanka z serem feta 135

Nigella Gryzie , zmodyfikowałam ją nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu.     Składniki 2-3 porcje: 4 ziemiaki 1 cebula 1 żółta papryka

Smakowity Blog Kulinarny
Szybkie ciasto z truskawkami 246

Kupiłam truskawki na straganie, niestety okazało się, że nie smakują tak jakbym tego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące. Postanowiłam je nieco osłodzić... Użyłam ich do przygotowania bardzo prostego ciasta. Upiekłam biszkopt, przygotowałam budyń i galaretkę do tego truskawki i gotowe! Składniki na biszkopt: 4 jajka 120g cukru 60g mielonych migdałów

Smakowity Blog Kulinarny
Jegomość Kurczak! 242

Potrzebujemy: 1 kurczak 1 butelka jasnego piwa 50g masła sól pieprz cayenne słodka papryka w proszku gałązki świeżych ziół (tymianek, estragon, oregano, lubczyk) Umytego i wysuszonego kurczaka nacieramy solą, obsypujemy pieprzem i papryką. Pod skórę wkładamy małe kawałki masła. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę

Smakowity Blog Kulinarny
Kawa mrożona 122

kostki lodu opcjonalnie gałka lodów waniliowych   Przygotowanie: Zaparzamy kawę w małym dzbanku (możemy użyć kawy rozpuszczalnej lub espresso z ekspresu) i odstawiamy żeby trochę przestygła. Jeśli lubicie słodką kawę dodajcie do espresso cukier. Zimne mleko spieniamy w zaparzaczu do kawy. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i ewentualnie gałkę lodów waniliowych (wtedy kawa będzie mogła być

Smakowity Blog Kulinarny
Wrap o lekko orientalnym smaku 136

Składniki: tortilla pszenna pierś z kurczaka papryka czerwona ogórek sałata słodko-pikantny sos chilli sól, pieprz oliwa   Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund. Na środku tortilli

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania