placki - 22990 przepisów (strona:370/1533)

Placki ziemniaczane 82

Placki ziemniaczane to prosta potrawa przygotowana z tartych ziemniaków. Pyszne, chrupiące przez wszystkich znane i lubiane. Można podawać ze śmietaną, sosem, gulaszem albo zajadać w wersji solo. Dla mnie takie bez dodatków są najlepsze!  Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku olej/smalec sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich

magiczna kuchnia Kasi
Za'atar Man'ouche i święta góra Ślężan 110

wodę. Ugniatamy ciasto. Formujemy małe placki Przyprawy mieszamy w stosunku 1:1, tylko soli dajemy dwa razy mniej i wszystko mielimy. Mieszamy z olejem i kładziemy na placki, które wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15 min. Miejsca na zdjęcia też są :) Można uzupełnić manierkę.   A nawet zdobyć pożywienie.   Oto przedstawiciel

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierogi drożdżowe 81

Następnie dodać kapustę, pieczarki i paprykę , dusić około 2 minut. Na koniec wsypać kukurydzę doprawić solą i pieprzem według uznania i wymieszać. Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe placki( większą szklanką, małym talerzykiem) nakładać farsz, zlepiać brzegi i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym

gotuj ze mną
Pełnoziarniste placki jogurtowe z jagodami 157

placki smakują mi najbardziej z jagodami. Możesz całkowicie pominąć dodatek owoców i podać je z tym z czym lubisz najbardziej. Są leciutkie i pulchne, a przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę. Nie trzeba do niego użyć miksera. Smakują też dobrze na zimno.   Składniki na około 20 sztuk: 250g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka erytrytolu(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Patelnie posmarować olejem za pomocą pędzla. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na złoty kolor.   Placki sporo rosną, więc zrób między nimi odstępy na patelni. Smacznego

Fabryka pomysłów
Limonkowe placuszki twarogowe 159

już niedługo o wiele więcej. Dziś podkreślę tylko, że jest: bez oleju palmowego, bez dodatku soli, bez konserwantów i barwników, zamiast cukru dodano maltitol. Taki krem idealnie smakuje z plackami, naleśnikami, babeczkami, jako dodatek do deserów lub smarowidło Polecam. A wracając do twarogowych placuszków z dodatkiem soku z limonek… Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Koniecznie spróbujcie

Słodkie okruszki
Tortilla z jajkiem sadzonym 109

Tortilla z jajkiem sadzonym – dobry i szybki pomysł na śniadanie. Tym bardziej, jeśli zostają Wam pojedyncze placki po burrito to podrzucę Wam prosty przepis na wykorzystanie ich.   Tortilla z jajkiem sadzonym Składniki 2 jajka 1 placek tortilli szczypiorek masło do smażenia pasta pomidorowa (można zrobić samemu z tego przepisu lub kupić) sól, pieprz ... Czytaj dalej Tortilla

Pink Envelope
RACUCHY / PLACKI JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI 110

POKROIĆ W PLASTERKI. TAK PRZYGOTOWANE DODAĆ DO CIASTA. NA GORĄCEJ PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ. NA GORĄCY OLEJ WYKŁADAĆ PORCJE CIASTA. PLACUSZKI PIEC 3 – 4 MINUTY PO OBU STRONACH. PLACKI PODAWAĆ MOŻNA Z DŻEMEM LUB CUKREM PUDREM. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Tortilla domowa 78

minut pod przykryciem, żeby "odpoczęło" Ciasto podzielić na około 70 g kuleczki, każdą kuleczkę obsypać mąką i uformować z niej okrągły placuszek, na dobrze podsypanym blacie rozwałkować okrągłe cieniutkie placki na grubość między 1, a 2 milimetry Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam takiej do naleśników) i pieczemy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony, placuszki puchną i tworzą(...)pokrywką. Podaję wagę porcji na tortillę około 70 g, ale u Was może to być mniej lub więcej, zależy jak dużą macie patelnię. Proponuję raczej trzymać się grubości placka ( 1- 2 milimetry) niż wagi Smacznego!   Artykuł Tortilla domowa pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Sajgonki 76

smaku. Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć placek na nadzienie i dość ciasno zawinąć do połowy, następnie zawinąć brzegi do środka, zwinąć do końca. Sajgonki zwijamy tak jak naleśniki na krokiety. Gotowe sajgonki układać na wysmarowanej olejem

SprawdzonaKuchnia.pl
Oponki serowe 73

łyżeczka octu 125 ml śmietany 18% Dodatkowo olej do smażenia cukier puder do oprószenia 🔪 Instrukcje Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kiedy olej(...)sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 125 ml śmietany 18% Dodatkowo olej do smażenia cukier puder do oprószenia Instructions Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kiedy olej

SprawdzonaKuchnia.pl
Faworki 97

uzyskania kremowej gęstej masy jajecznej. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć na kilkanaście minut, zawinięte w folię. Następnie ciasto "zbić" wałkiem (przez około 10 minut) placek ciasta uderzamy wałkiem z każdej stromy(...)następnie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat, złożyć na pół tak, aby "zabrać" do wnętrza jak najwięcej powietrza, czynność powtórzyć. Odciąć kawałek ciasta i na posypanym blacie mąką rozwałkować bardzo cienki placek! Następnie posługując się radełkiem lub nożem odcinać paski o szerokości około 2 cm, jeśli chodzi o długość to 10 - 12 cm będzie ok, ale wymiary pozostawiam indywidualnym potrzebom

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 82

formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem. Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić(...)całej powierzchni mazurka. Wierzch mazurka można "podrapać" widelcem, aby nadać mu fakturę, można również udekorować bakalii, czekoladą. Smacznego! Notes Spód ciast można przygotować kilka dni przed podaniem, upieczony placek zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym i suchym miejscy:) Z cista które zostanie po odkrojeniu z boków, można jeszcze raz rozwałkować na cienki placuszek i nożem lub foremkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z cukinią i szparagami 60

cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na cienkie placki o średnicy około 32 cm, placki przełożyć na blaszkę podsypaną mąką. Doprawiony sos pomidorowy rozsmarować na spodzie, posypać żółtym serem i kawałkami mozzarelli, następnie rozłożyć szparagi i plasterki cukinii oraz cebulę. Po wierzchu posypać solą

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania