placki - 22990 przepisów (strona:376/1533)

Bułeczki maślane na mleku z proszku 113

Pozostawić do wyrośnięcia. Odgazować. Uformować wałek. Podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować, na taki podłużny placek, można odrobinę polać stolnicę olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. grzałka góra-dół

moj przepis na
Światowy Dzień Muffinka - Sprawdzone przepisy na muffinki 100

ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie placki kroiło się na pół i przypiekało na ogniu, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Muffinki bardzo szybko trafiły w gusta kulinarne bogatych Anglików i na stałe zagościły na ich stołach

My Chcemy Jeść
Placki z cukini z sosem pomidorowym 121

Zamiast ziemniaków starta na grubo cukinia, reszta składników klasycznie.… Czytaj dalej Placki z cukini z sosem pomidorowym

Pij soki wyciskane
ZAWIJASKI CZOSNKOWE 129

posiekaną bazylię,posolić i wymieszać. Odstawić by masło lekko stężało. Wyrośnięte ciasto podzielić n 2-3 części. Rozwałkować na niezbyt cienkie prostokątne placki. Posmarować masłem czosnkowym.    Placki złożyć na pół,następnie pokroić w 2-3 cm szerokości paski dowolnej długości. Paski zwinąć po 2 razy z obu stron do środka( nie muszą być idealnie zwinięte). Przełożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Placek cebulowy 86

Lubię cebulę w każdej postaci, a dodaną do placka jako farsz mogę polecić z czystym sumieniem. Placek jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Przepis na blachę 20 x 30 Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 g miękkiego masła, 1 jajko, Szczypta soli, Co potrzeba na farsz: 600 g cebuli

Bułka z Chlebem
Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) 68

środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać oliwę, dodać sól, rozmaryn i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść miękkie ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Z zagniecionego ciasta uformować okrągły placek. Na środek placka wyłożyć pokrojone oliwki, podnieść brzegi zawinąć je do środka. Wyrabiać przez następnie kilka minut, aby równomiernie wmieszać oliwki w ciasto. Uformować okrągły bochen, odcisnąć dowolny

Smaki Armine
Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie 119

wszystkie składniki. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Placki ziemniaczane ze szpinakiem Złociste placki z pieczarkami Paprykowe krążki nadziewane mięsem Kotlety rybne siekane Łatwe kotlety jajeczne

Kulinarne S.O.S.
Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie 119

wszystkie składniki. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Placki ziemniaczane ze szpinakiem Złociste placki z pieczarkami Paprykowe krążki nadziewane mięsem Kotlety rybne siekane Łatwe kotlety jajeczne

Kulinarny S.O.S.
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 103

pieprzem (solidnie) i solą. Mieszamy składniki. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy je jeszcze z 1-2 razy. Wyciągamy na podsypany mąką blat lub matę i ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 7 mm. Następnie np. za pomocą(...)szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się ciasto (na około 11 bułeczek). Można również odrywać kawałki ciasta i w dłoniach formować placki (tak robiłam dziś, dlatego bułeczki wyszły różnej wielkości). Kółeczka lekko rozciągamy w dłoniach, na środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy kółeczka (ściągamy brzegi do siebie, zlepiamy, tworząc w ten sposób

Słodkie okruszki
Puszysta drożdżówka z powidłami i maślaną kruszonką 146

ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć na stolnicę i rozwałkować   na dwa niezbyt cienkie placki o długości blaszki do pieczenia. Posmarować każdy placek powidłami i zawinąć jak roladę. Przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia, zachowując odstęp, na środku każdej rolady zrobić nacięcie, prawie

Wanilia i Kardamon
Proziaki 92

składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam(...)niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką. Jak wspomniałam na początku, takie bułeczki są pyszne jeszcze na ciepło. Mają wtedy chrupiącą skórkę z wierzchu, a środek jest puszysty i mięciutki. (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Tort kwiatek w doniczce 140

obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu przekroić biszkopt na 4 części. Ułożyć placki jeden na drugim i ściąć boki tak , aby miały razem kształt donicy na kwiaty. Ściętych resztek nie wyrzucamy. Kruszymy je do miseczki w dwóch łyżkach cappuccino rozpuszczamy szczyptę czarnego(...)uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodajemy suche cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.  Masę dzielimy na 5 części. Układamy placki od najmniejszego, nasączamy i każdy smarujemy jedną częścią masy.Smarujemy boki ciasta, a do masy która została na sama górę dodajemy szczyptę czarnego barwnika i dopiero smarujemy górę tortu

Krylowa Kuchnia
Domowe chlebki pita 97

Placki pita to okrągłe chlebki popularne w krajach Bliskiego Wschodu jadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych(...)minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut. Można też w piekarniku rozgrzać wcześniej blachę, wtedy pity będą się piekły ciut dłużej. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kruche czekoladowe rogaliki 73

lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki. Ułożyć

Krylowa Kuchnia
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 126

buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta w sam raz. Kapusty kiszonej nie gotuję(...)resztą składników. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Już po tym czasie możemy wałkować ciasto na cienkie placki. Wielkość dowolna. Ja robiłam nieco większe od tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania