ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść około 20-24 szt. Prostokąty układamy jeden obok drugiego
Kuchnia MagdaLenynajmniej na 3-4 godziny by smaki przegryzły się. Drobno poszatkowaną kapustę oprószamy solą. Ogórki kroimy w plasterki. Teraz czas na przygotowanie wrapów. Placki tortilli lub naleśniki podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali by stały się elastyczne. Na każdy placek nakładamy na jeden z brzegów trochę kapusty, plasterki ogórka i trochę śledzi w sosie, zwijamy wrap. Artykuł
Dorota Smakujecukier i cynamon. TARTALETKI Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 3 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka rozkładamy na plackach, brzegi ciasta zawijamy do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców. Blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik na 200°C. Tartaletki pieczemy około 40 minut
Tajemnice Smakurodziny 😄 Tacos - przepis na 12 sztuk Do przygotowania tacos będziesz potrzebować: limonkę, 2 ząbki czosnku, papryczkę chili, awokado, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczkę słodkiej papryki, pierś z kurczaka, 3 placki tortilli, czerwoną cebulę, 150g pomidorków koktajlowych, kilka gałązek kolendry, sól i pieprz do smaku. 1. Limonkę umyj, sparz i zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok. 2. Czosnek i papryczkę chili(...)skórkę z limonki. W ten sposób przygotujesz marynatę do mięsa. 5. Mięso pokrój w paseczki, włóż do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. 6. Z każdego placka tortilli wytnij po 4 krążki i zawiń je w folię aluminiową, aby nie wyschły. 7. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidorki w kostkę. 8. Na patelni rozgrzej
Z notatnika dietetykazagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować każdą część na na placek o wymiarach blachy. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wysmarować masłem. Jeden placek położyć na spód blachy, posypać kaszą manną. Na kaszę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. Następnie wylać jeszcze gorący budyń waniliowy - wyrównać wierzch i przykryć druga częścią ciasta. Wierzch ciasta
Ciastka - domowe słodkościpatelnię do kurczaka, wrzucamy jarmuż i pomidory, podsmażamy wszystko kilka chwil aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Finalnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Czas na składanie wrapów. Placki tortilli lub naleśniki podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali by stały się elastyczne. Na każdy placek nakładamy na jeden z brzegów część farszu, zwijamy wrap. Artykuł Wrapy
Dorota SmakujeZaczyn odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto
Waniliowe ImprowizacjeSzybka i smaczna przekąska na imprezę. SKŁADNIKI 2 placki tortilli, serek ziołowy do smarowania, 6 plastrów szynki, garść szpinaku, papryka czerwona, majonez WYKONANIE Placki tortilli smarujemy serkiem, układamy plastry szynki, smarujemy majonezem, układamy paprykę pokrojoną w paski, posypujemy szpinakiem. Zwijamy ciasno jak naleśnik, tniemy po skosie w 2 cm paski
słodki bratekfaworki polskie. Te znane nam faworki są kruche, puste w środku. Te rosyjskie z kefirem w składzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające. Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta. Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto, a samo ciasto(...)zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie) Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich faworki. Faworki smażymy na tłuszczu (niegłębokim) na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniczkach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Pyszne rosyjskie
Mieszam w Garnkumąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty. Rada: Tu pomagała mi córeczka, ciasto rozwałkowała dość grubo i zrobiłyśmy kilka dużych rogalików. Możecie rozwałkować ciasto na cieńszy i większy placek, a nawet zrobić dwa mniejsze placki. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ulubiony dżem lub marmoladę i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach
Słodkie okruszki