placki - 22990 przepisów (strona:382/1533)

Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 197

regionalna – cebularze lubelskie Wiele regionów Polski może poszczycić się pysznymi i prostymi przepisami. Tak, jak na Podlasiu flagową potrawą jest babka ziemniaczana, tak na Lubelszczyźnie cebularze lubelskie. To drożdżowe placki, które są niejako wizytówką tegoż regionu. W 2007 roku zostały wpisane(...)specjalną listę produktów tradycyjnych, a 7 lat później receptury zaczęła chronić Unia Europejska. Przepis pochodzi z przedwojennej kuchni żydowskiej i jest niezwykle prosty. Cebularze przepis – wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane Foku-ski 102

Placki ziemniaczane  Foku-ski Trochę inne placki ziemniaczane, ale również pyszne. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Sól ·        Przyprawa Kebab Gyros ·        Olej do smażenia ·        Papryka czerwona

Kulinarna Chwila
Placuszki dyniowe 110

Przepis na placuszki z dyni i twarogu podawałam już na blogu, o tutaj . Dziś podaję przepis na bardzo podobne placki, ale z ricottą i pieczoną dynią. 4 porcje: 400 g dyni dowolnego gatunku 2 jajka 100 g serka ricotta 2 łyżki ksylitolu 100 g mąki, dowolnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny lub 2 z pomarańczy

Kucharzyca
Babka ziemniaczana z boczkiem 98

trybie góra-dół. [caption id="attachment_8582" align="aligncenter" width="1024"] Babka ziemniaczana z boczkiem[/caption] Zobacz inne przepisy na dania z ziemniaków: Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Placek Ziemniaczany Z Piekarnika Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Pierogi Ziemniaczane Z Farszem Mięsnym Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem Artykuł Babka ziemniaczana z boczkiem pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczny makowiec luksusowy 149

godziny do wyrośnięcia *** *** Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość *** *** Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części *** *** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek *** *** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr

Blog z Apetytem
Wytrawna krucha tarta ze szpinakiem i pomidorkami 116

Następnie dodajemy serek wiejski z całą śmietanką, sól i pieprz do smaku i już delikatnie mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek(...)polecam rozwałkować go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, robi się to łatwiej, ciasto się nie przykleja a też łatwo je potem przenieść na blachę. Wałkujemy cienko, na placek wielkości blachy. Przekładamy ciasto, brzegi tarty obcinamy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.   Na dno ciasta wykładamy równomiernie szpinak. Na niego wylewamy masę serowo-jajeczną. Na sam wierzch układamy przecięte

Smaczna Strona
Stollen. Strucla z bakaliami 104

umieszczamy w ciepłym miejscu, aż wyraźnie podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą z nich formujemy w podłużny placek, smarujemy masłem, składamy wzdłuż w mniej więcej 1/3 szerokości (brzegi złożonego ciasta powinny na siebie zachodzić). Wierzch złożonej części również smarujemy masłem. Przykrywamy blachę do pieczenia potrójnie ułożonym papierem(...)pieczenia, dzięki temu stollen nie przypali się od spodu. Rozgrzewamy piekarnik góra / dół do około 220 ° C. Placki przekładamy na blachę do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Do pieczenia obniżamy temperaturę piekarnika do 180 ° C. Pieczemy stollen góra / dół w 180 ° C około 40-45 minut. Wyjmujemy ciasto na kratkę. Jeszcze ciepłe smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy grubo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 101

bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią.  5. Bubble Waffle Jeżeli jesteście fanami słodkiego nie możecie przegapić "bombelkowych" gofrów(...)Mickiewicza 38, 38-512 Sanok) Dobre jedzenie, spore porcje (naprawdę, kilka dań mnie mocno zaskoczyło) i fajny klimat chociaż disco-polo mogli by wyłączyć :D Sałatka w tortilli, placki ziemniaczane, quesadilla i kilka innych dań na naprawdę dobrym poziomie. Miejsce też jest ciekawie położone i urządzone - naprawdę miło się tam spędza czas. 7. Proziakownia ( Rynek 22, 38-500 Sanok

Czarnawisienka
KRUCHE ROGALIKI 131

ciasta na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek, o grubości 2 mm. i średnicy około 30 cm . Kroimy na 8 trójkątów.  Można rozwałkować nieco większy placek, przyłożyć talerzyk o średnicy 30 cm i nożem obrysować  kształt. Pozostałe skrawki zlepić w kulę i wycinać kolejną partię trójkątów. U podstawy trójkąta (w jego szerszej części) kładziemy

cool and minty
Cebularz 126

polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza. Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Tradycyjny cebularz składa się z pszennego placka, pokrytego na górze pokrojoną w kostkę cebulą z dodatkiem maku. Cebularz jest idealny na śniadanie jak również jako przystawka. Ich wyśmienity smak zadowoli każdego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy(...)zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Ciasto wyrabiamy ręką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy i dzielimy na 12 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce. Następnie na środek kładziemy cebulę z makiem, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularz pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Artykuł Cebularz pochodzi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza z patelni 113

pieprz ser żółty - 200 g keczup do polania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto ze 3 minuty, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na placki.  Dostosowując wielkość i kształt do patelni. Kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni. Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Usmażyć cebulę na tłuszczu, dodać(...)pieczarki, podsmażyć razem z solą i pieprzem, przez kilka minut. Patenię rozgrzać, wysmarować tłuszczem,  położyć placek, smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia spodu, przewrócić ciasto na drugą stronę, posmarować koncentratem, posypać oregano. Rozłożyć na koncentracie talarki kiełbasy, pieczarki z cebulę i starty żółty ser ( u mnie jest ser w pastrach bo nie miałam innego ) Przykryć patelnię pokrywką

Kuchnia Danusi
Placuszki dyniowe 126

oleju i rozgrzewamy. Następnie smażymy nieduże placuszki (jedna kopiasta łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. Porada: gdyby okazało się, że podczas przewracania placki przywierają lub rozpadają się (z uwagi na to, że ciasto jest mocno wilgotne, może to mieć miejsce), to polecam smażyć placuszki pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i za jego

Analiza Smaku
Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 146

jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki(...)tyle cukru, że naprawdę nie trzeba ciasta słodzić. Piekłam ciasto w 200 stopniach do 2 godzin w formie 24x35 cm. Skórka ma być brązowa i wyjdzie chrupka, jeśli posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem z mlekiem  przed pieczeniem. Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość

Pieprzyć z Fantazją
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 102

klasyczna pizza się znudziła… Niee, dobra, prawdziwa, włoska pizza nigdy się nie znudzi. Jednak czasami, w poszukiwaniu nowych inspiracji, smaków i aromatów warto zamienić włoską pizzę na „placek“ z innych zakątków świata, np. Na alzacki flammkuchen, w polsce znany jako podpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania(...)rozmarynu i skubiemy listki. Mieszamy twaróg i crème fraîche na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na cienki placek (2-5 mm). Rozwałkowane ciasto kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na cieście rozsmarowujemy twaróg i crème fraîche, układamy krążki cebuli, gruszki, ser kozi. Całość posypujemy listkami

helloforest.pl
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 135

bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią.  5. Bubble Waffle Jeżeli jesteście fanami słodkiego nie możecie przegapić "bombelkowych" gofrów(...)Mickiewicza 38, 38-512 Sanok) Dobre jedzenie, spore porcje (naprawdę, kilka dań mnie mocno zaskoczyło) i fajny klimat chociaż disco-polo mogli by wyłączyć :D Sałatka w tortilli, placki ziemniaczane, quesadilla i kilka innych dań na naprawdę dobrym poziomie. Miejsce też jest ciekawie położone i urządzone - naprawdę miło się tam spędza czas. 7. Proziakownia ( Rynek 22, 38-500 Sanok

Czarnawisienka