tobą nie współpracuje. I nie ważne, ze błagalnym wzrokiem patrzysz na piekarnik. Nie wzrusza go, ze chodzisz na paluszkach, żeby nie przeszkadzać mu w wyrastaniu. Klapa, klops, cienki placek. Za każdym razem, kiedy z drżącym sercem otwierasz drzwiczki piekarnika czujesz jak zalewa cię fala rozczarowania. Skąd to wiem? Bo mi tez zdarzało się siedzieć na podłodze kuchni(...)biszkopt. I co teraz? Moje gratulacje! Właśnie udało Ci się przełamać klątwę biszkoptu. Od teraz każde podejście do tego ciasta będzie Twoim cukierniczym triumfem. Koniec ze zjadaniem cienkiego placka na podłodze w kuchni! Skoro biszkopt nie stanowi już dla ciebie problemu, zapraszam cię do obejrzenia moich propozycji na urodzinowe torty . Pokaże Ci jak krok po kroku wyczarować ciasto, które
CiastkozercyWielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Piadina - podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia - Romania w północnych Włoszech. Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomidorowy, ser, mięso lub wędlina, grzyby, rukola, szpinak, ale także czekolada bądź konfitura. Podawałam na blogu przepisy na nadzienie do piadiny już kilka razy(...)pytacie mnie o przepis na samą piadinę i oto on. Łatwa w wykonaniu, szybko się robi a smakuje wybornie. Do jej produkcji najlepiej użyć smalcu bo to on nadaje plackowi takiej listkowości, olej ani masło tego nie uczynią. Jeśli jednak z jakiś powodów nie jecie smalcu, użyjcie oleju. Piadina - włoski podpłomyk. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA Z FASOLĄ PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – 3 średnie
nietylkopasta.plmamy pyszny obiad albo treściwe śniadanie, co kto lubi, co kto woli. Zachęcam jednak do spróbowania placków z sosem paprykowym, są super. Placki z sosem z papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – tosty francuskie – szakszuka (shakshuka) – szakszuka z kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 6-8 kromek chleba tosowego pszennego
nietylkopasta.plmiski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki truskawek. Następnie tniemy na około 12 pasków. Każdy z nich zwijamy
Kuchnia MagdaLenyprzez około 10 min (do czasu aż po przecięciu ciasta na pół będą widoczne bańki z powietrzem) 2 Kroimy ciasto na plastry i wałkujemy każdy z nich na cienkie placki. 3 Rozwałkowany placek posypujemy mąką zwijamy i kroimy w wąski paski. 4 W dużym garnku gotujemy około 4 litry wody z dwoma łyżkami soli, wrzucamy połowę makaronu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDobre placki nie są złe 🥔 🥔 🥔 A te są wyjątkowo pyszne - Placki ziemniaczane dla tych, którzy nie wszystko tolerują 🙃 Nietolerancja pokarmowa to nie nieszczęście, a dodatkowo, jeżeli unikanie niektórych produktów może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie, warto pokombinować! W moim przypadku bardzo często potrawy-zamienniki wychodzą o wiele lepsze niż pierwowzory. Oto przykład. Składniki
Cytryna&Co.podróbka, bo bardzo podobne jadłam w restauracji. Postanowiłam odtworzyć je w domu i mimo, że trochę się różni, szczególnie wyglądem 😂, w smaku jest pyszne. Do rzeczy zatem. Składniki na placki: około pół kg ziemniaków sól pieprz(...)oliwa z oliwek łycha mąki ziemniaczanej Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki, jeśli mają za dużo wody, odsączamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i chlust oliwy. Mieszamy. Formujemy cienkie placki na papierze skropionym oliwą. Pieczemy około 15 minut. Piekłam na funkcji grill (uwaga, żeby się nie spaliły). Pierś z kurczaka, szpinak i sałatka są w filmiku. Robiłam
Cytryna&Co.się tylko z dwóch składników. Są super pomysłem na śniadanie, czy podwieczorek – nie tylko dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit placuszki bananowe – Składniki: Składniki na ciasto na placki bananowe: 1 dojrzały banan – waga ze skórką ok. 210 g 2 jajka klasy M Dodatkowo potrzebne będą: odrobina oleju rzepakowego do smażenia (maksymalnie 1 łyżka) do podania(...)będą nieapetyczne. Gdy placuszek zarumieni się już z jednej strony, to za pomocą szerokiej łopatki należy go delikatnie przerzucić na drugą stronę i smażyć również do zarumienienia. Usmażone placki bananowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zacząć smażyć kolejną porcję. Z podanych składników wyszło mi 8 średnich placuszków bananowych. Placuszki przełożyć na talerz, a następnie polać jogurtem naturalnym
Kulinarne Przebojeprzekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę. Ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na równe kawałki. Kawałki formujemy w kulki. Kulki lekko rozpłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. W trakcie pracy pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką. Rozgrzewamy patelnię na maksimum. Na suchą patelnię układamy jeden placek i liczymy do 20, to ważne
ladykitchenprzepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM I SEREM KORYCIŃSKIM PRZYGOTOWANIE: 15 minut
nietylkopasta.plkroimy drobno i podsmażamy na maśle. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wykrawamy placki. Każdy placek napełniamy dużą porcja farszu i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do gotującej się lekko posolonej wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 5 minut. Pierogi z ziemniakami
Trzeci talerzmasę. Podziel ciasto na trzy części, jedną część włóż do zamrażarki, a pozostałe dwie części zlep razem i rozwałkuj na placek wielkości blaszki w której będzie się piekł placek. Ja piekłem na blaszce o wymiarach 40 x 24 cm. Blaszkę oczywiście wyściel papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę i w razie potrzeby wyrównaj np. palcami. Na ciasto
Przepisy i porady kulinarne