placki - 22990 przepisów (strona:394/1533)

Tort makowy z brzoskwiniami 149

dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki. Warstwa brzoskwiniowa : Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w  kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać(...)przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego. Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu. Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy  piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem

Słodki Zakątek
Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi 145

Quesadilla jest to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Są to placki tortilli w dowolnym nadzieniem i roztopionym serem(...)mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzy mrożonych. Uwielbiam to danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę.   Składniki: 2 placki tortilla Połowa opakowania warzyw mrożonych ok  300 gram 1 łyżka przecieru pomidorowego 8 plastrów sera żółtego Mała cebula Ząbek czosnku 4 suszone pomidory z oleju Oliwa z oliwek Sól

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto szpinakowe 129

dalej ubijać. Na koniec dodać szpinak, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec prze około 45 minut. Po upieczeniu, placek ostudzić, ściąć górę , pokruszyć na talerzyk i odstawić(...)Galaretkę zalać ¾ szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić. W między czasie ubić śnieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wlać do ubitej śnieżki, razem ubić, przelać na placek i posypać zieloną kruszonką i wstawić do lodówki do schłodzenia

Tradycyjna Kuchnia
Miodownik 149

części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki z tortilli z łososiem i sałatami 534

super alternatywa dla zwykłych kanapek. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 7-8 roladek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z tortilli z łososiem i sałatami – Składniki: 1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm 60g łososia wędzonego 1 duża garść mixu sałat (u mnie z roszponką) – ok. 40g 3 czubate łyżeczki (ok. 40g) serka chrzanowego NaTurek, Almette(...)cebulowy, czy ze szczypiorkiem). Równomiernie rozsypać mix sałat (u mnie z roszponką, ale można też użyć innego według uznania), a na wierzch rozłożyć plastry wędzonego łososia. Zwinąć placek tortill w dość ścisły rulon, a następnie należy szczelnie owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i przełożyć do lodówki na około 30 minut (można na dłużej, jeśli spodziewamy się gości później

Kulinarne Przeboje
Roladki z tortilli z kurczakiem i warzywami 1332

gyrosa. Odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć w całości na niewielkiej ilości oleju. Po lekkim przestudzeniu pokroić w paseczki. Ogórka i paprykę również pokroić w paski. Na każdy placek tortilli po całości rozsmarować serek. Na 3/4 powierzchni placka rozłożyć sałatę, ogórka, paprykę kurczaka oraz kukurydzę. Zwinąć ciasno w rulon zaczynając od części z warzywami i kurczakiem. Zawinąć

Kulinarne przygody
Ciasto ,,orzeszek''. 139

puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. 6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami. 7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania

Izabelawkuchni
Placki z selera 108

Jeśli tak jak ja szukacie pomysłów na lżejsze dania to serdecznie polecam szybkie placuszki z selera Są naprawdę mega smaczne i mega zdrowe W sam raz na poświąteczny obiad Placki z selera przepis na jedną porcję korzeń selera 4 łyżki otrębów owsianych 120 ml wody jajko sól, pieprz natka pietruszki oliwa do smażenia Seler obierz i zetrzyj na tarce(...)patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj np. z sosem czosnkowym. Smacznego     Artykuł Placki z selera pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Kurczakowe fajitas 82

dzisiaj mam dla was szybkie danie obiadowe. Tak zwane kurczakowe fajitas. Można je podać z ryżem, lub po prostu zawinąć w placek tortilla z sałatą i na przykład sosem czosnkowym. Jest to bardzo szybkie i łatwe danie jednogarnkowe.  Kurczakowe fajitas składniki: 2 piersi z kurczaka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 - 3 czerwone cebule(...)oliwek i całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut lub do momentu upieczenia kurczaka, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem lub zawinięte w placek tortilli.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Piernikowy torcik świąteczny 142

lodówki (można nawet na całą noc) lub na około 20 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 22 – 24 cm (w razie potrzeby ciasto delikatnie podsypujemy mąką) *** *** Blaty możemy piec pojedynczo, albo po dwa, albo nawet cztery naraz jeżeli zmieszczą(...)się wszystkie do piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 160’C z termoobiegiem (lub w 180’C bez termoobiegu). Jeżeli pieczemy więcej niż jeden placek na raz należy piec z termoobiegiem *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia

Blog z Apetytem
Placki z topinamburem i marchewką 139

Zapraszam na smakowite placki. Placuszki z topinamburem w smaku przypominającym ziemniaki wyszły chrupiące i delikatne. Polecam Składniki: 240 g topinamburu 120 g marchewek jajko 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Topinambur oraz marchewkę cienko obieramy oraz(...)myjemy. Topinambur ścieramy na drobnych oczkach tarki a marchewkę na oczkach jarzynowych, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym smażymy placki z obu stron na złoty kolor.   Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ciasto drożdżowe a`la chałka z kajmakiem,śliwkami... 115

podzielić na dwie części, na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla makowo-orzechowa. 176

łyżeczka cukru      Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy je na prostokąt o grubości około 2-3 mm. Smarujemy dżemem morelowym, posypujemy orzechami i cukrem. Tak przygotowany placek składamy na pół. Na wierzchu złożonego placka wykładamy masę makową. Zwijamy tak, aby łączenie było na spodzie. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na godzinę

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasteczka z nadzieniem 121

upływie godziny wyciągamy ciasto – proponuje pracować najpierw na jednym kawałku, a drugi niech się jeszcze chodzi, wkładamy go między dwa duże arkusze papieru i rozwałkowujemy na duży, cienki placek grubości około 2mm. Z placka wycinamy wybrany przez nas kształt – najlepiej wybrać kształt, w którym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego

Smaczna Strona
Piernik kanadyjski 221

Delikatnie mieszamy i dzielimy ciasto na 3 części. Przekładamy do blach o wymiarach 25 cm x 35 cm i  pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy placki się studzą  możemy przystąpić do przygotowania kremu. Mleko przelewamy do garnuszka i wraz z cukrami doprowadzamy do zagotowania. Wcześniej odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim obie(...)mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy, porcjami dodając wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Gdy wszystko mamy gotowe możemy zabrać się za składanie ciasta. Układamy pierwszy placek, smarujemy go połową powideł śliwkowych a na nie połowa masy. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie blaty. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania