Miałam dużo wiśni, więc przerabiałam na różne sposoby. Ostatnio robiłam wiśnie w karmelu i odłożyłam trochę, żeby zjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie(...)rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm dałam łyżeczkę oleju i po chwili wylałam dużą porcję ciasta (2 duże łyżki) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę. W związku z tym, że ciasto jest drożdżowe, cały czas rosło i pracowało i trochę go przybywało. Dzięki temu racuszki są puszyste
Kuchnia u Krysiwymieszać koncentrat pomidorowy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej z nich uformować placek wielkości pizzerinki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka rozsmarować sos. Na nim poukładać salami, plasterki pieczarek, paseczki czerwonej papryki, piórka cebuli, posypać
Simply Foodprzestygnięcia. wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich wałkujemy na cienki krągły placek. Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudobrze się połączyły. Wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty, po czym przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować je na cienki placek, o średnicy ok 35 cm. Placek posmarować większością ricotty. Posypać drobno posiekanym czosnkiem, suszonymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć świeże liście bazylii i plastry pomidorów. Udekorować resztą ricotty i pistacjami. Brzegi ciasta zagiąć
olalacookingpowinno podwoić swoją objętość. Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj płaskie placki. Przygotowanie pizzy: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Umieść placki na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i posmaruj każdy oliwą z oliwek. Teraz posmaruj wierzch sosem, wyłóż kurczaka i posyp połową sera. Następnie wyłóż cebulę, posyp zieleniną i resztą
karmelowyteż zauważyliście zapewne bo znacznie mniejszej mojej aktywności tutaj i w mediach społecznościowych. No cóż, doba nie jest z gumy. W końcu jednak przyszedł czas na chwilę wytchnienia. Ten placek w zasadzie powstaje "przy okazji". Robiąc obiad zagniotłam ciasto i włożyłam do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Reszta poszła już szybko i sprawnie. Składniki: ciasto: 200 g zimnego masła(...)ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami
Codzienna kuchnia niecodziennaLangosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera(...)olej, musi mieć około 4 cm wysokości i temperaturę około 180 stopni C. Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich lekko oprószamy mąką i rozciągamy na dość cienki placek z nieco grubszymi bokami. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wioleta Gargula
MamaOskarkaPlacki z meksykańskim farszem to pomysł na sycący obiad, całkiem szybki w przygotowaniu. Nie żałujmy farszu wykładając go na tortillę. 6 placków tortilla 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego sera natka pietruszki(...)wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Na tortillę wykładamy farsz, przykładamy drugim plackiem. Każdy z nich smarujemy passatą, posypujemy mozzarellą. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Kroimy na trójkąty, posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchnitortillą. Idealne na śniadanie, przystawkę lub do pudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce(...)średnich oczkach. Białą cebulę oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy do środka w ciasny rulon. Tortille kroimy na mniejsze kawałki, mocujemy wykałaczkę
VioletoweKucharzenieobjętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła
Czerwień i błękitwszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić(...)pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek, cukier i chili. Gotować przez około 5 minut, następnie doprawić solą. Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozłożyć startą mozzarellę. Łyżeczką gdzieniegdzie nałożyć porcje serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakmrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto. 4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Moje placki były przygotowane z sosem czosnkowym ( przepis we wcześniejszym wpisie http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-czosnkowy/) Świetnie smakują również z sosem kurkowym(...)mięsnym. Ziemniaki starte na tarce jarzynowej co powoduje ,że są chrupiące, bardziej niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodaje również mąka krupczatka i 2 … Czytaj dalej Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
gotuj ze mnągotowe! To najprostsze ciasto jakie istnieje! Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 6 Na pewno znacie owoce pieczone pod kruszonką . Dziś chcieliśmy Wam przedstawić placek cobbler , trochę podobny z wyglądu, jednak wykonany inną techniką(...)kruszonce ciasto ląduje na owocach. Tu jest na odwrót: ciasto idzie spodem a owoce są na wierzchu. Efekt jest podobny, bo ostatecznie owoce zapiekane są wewnątrz ciasta – placek cobbler rośnie podczas pieczenia otaczając owoce delikatną powłoczką. Ciasto, które może obejść się bez cukru Zapiekać w ten sposób możemy właściwie dowolne owoce, ale brzoskwinie smakują najlepiej. Co ważne, cobbler
Niedzielny kucharzNastawiamy piekarnik na 180*. Wyciągamy ciasto z lodówki. Wkładamy je między 2 arkusze papieru i rozwałkowujemy na płaski placek – dobrze jest przykładać blachę i sprawdzać czy placek jest już na tyle duży by wykleił całą blachę. Ściągamy wierzchnią warstwę papieru, odwracamy ciasto i wkładamy je do formy. Dociskamy i ściągamy papier. Widelcem nakłuwamy ciasto wielokrotnie. Na powrót
Smaczna Strona