cukru 1 cukier waniliowy WYKONANIE: 1. Do miski wsypać mąkę, sól, śmietanę, masło, dokładnie wyrobić. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki w temp(...)około 25-30 min. 2. W jednej szklance mleka roztrzepać jajka i mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Składniki połączyć i ugotować budyń. Ciepłym przełożyć placki, odstawić do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotujeciasto dzielimy nożem na 5-6 części. Z każdej części formujemy okrągłe placuszki (najlepiej ręcznie formować placki, naciągając ciasto, aż uzyskamy szerokość mniej więcej 10 cm, w środku placka powinno być wgłębienie, a boki ciasta powinny być nieco wyższe). Zagłębienia wypełniamy farszem, boki ciasta smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem lub roztrzepanym białkiem. Piec cebularze ok. 20 minut
KulinarneImpresje.plspożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyjest to, że koncepcja tego co znajdzie się w środku zależy tylko i wyłącznie od nas samych :) Polecam z SOSEM CZOSNKOWYM :) Lubicie qusedillę? :) Składniki (na 2 quesedille): 4 okrągłe placki tortilli 3 łyżki masła 500g piersi z kurczaka duża cebula duża czerwona papryka 8 suszonych pomidorów łyżka sosu barbecue lub koncentratu pomidorowego pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej duży(...)sera i 1/2 kurczaka. Całość posypujemy 1/4 sera i przykrywamy drugą tortillą. Za pomocą talerza obracamy quesedillę na drugą stronę i podgrzewamy do zarumienienia i roztopienia sera. Przygotowany placek wykładamy na talerz i kroimy jak pizzę. Całość zabiegu powtarzamy przy drugiej quesadilli. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
ChilliJemyodciskamy sok z cukinii), Cebulę drobno siekamy. Mieszamy warzywa, dodajemy jajko, oliwę ,płatki, otręby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na pół godziny. Formujemy placki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy z dipem - jogurt mieszamy z posiekanym szczypiorkiem
Moje Kuchenne Rewelacjeuformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem, żeby pod wpływem wilgoci chlebki
Niedzielny kucharzKochani jako jedno z nielicznych mieliśmy możliwość spróbować nowości, która niebawem pojawi się w sprzedaży – Majonez Kielecki Lekki . W swoim składzie ma zredukowaną o 30
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dlaczego tulipan - ponieważ jeden placek(...)łączy w sobie wiele kolorów i różnych składników. Nie podaję aktualnego zdjęcia, wrzucę je za kilka dni, ponieważ teraz będę właśnie go robić. Zobaczcie jak zrobić smaczny i kolorowy placek. Składniki: 9 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z wyżej wymienionych składników
Jak u mamyszklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach układamy porcje nadzienia(...)jeśli nadzienie jest gęste (np. na pierogi ruskie) można nakładać go więcej. Jeśli jest rzadkie nie należy przesadzać z ilością. Następnie zawijamy ciasto po dłuższym boku, przykrywając rozłożone nadzienie. Placek należy nałożyć tak aby nadzienie znalazło się tuż przy miejscu zagięcia ciasta. Dociskamy lekko przestrzenie pomiędzy poszczególnymi porcjami nadzienia i szklanką wycinamy półokręgi. Wystarczy szklanka normalnych rozmiarów
Ze smakiem bez glutenugotowej masy wlej posoloną wodę, mocno dociskając łopatką, a potem palcami. Dodaj więcej wody po kropelce, aż uzyskasz spójne, jędrne ciasto.. Ugniataj je jak najkrócej, żeby uformować placek średnicy 15 cm. Gotowe ciasto owiń papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do lodówki. ŁĄCZENIE CIASTA Z MASŁEM – kostka schłodzonego masła, 220 gramów Tuż przed przystąpieniem do następnego etapu(...)żeby je wygładzić i zlikwidować grudki. Masło ma być zimne, ale powinno nadawać się do formowania. Ukształtuj z niego kwadrat o boku ok. 13 cm. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy 25 cm, po środku umieść masło, a następnie załóż na nie brzegi ciasta; masło musi być zakryte. Nie rozciągaj go na krawędziach masła. Starannie dociśnij na wierzchu
Kate's Kitchenprzepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – 3 pomidory – 3 jajka – 1 ząbek czosnku
nietylkopasta.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki podstawowe: 2 placki tortilli wieloziarnistej, 2 garście rukoli, 2 pałki lub udka z kurczaka (wcześniej ugotowane), kawałek czerwonej papryki, po 1/2 pepperoni czerwonej i zielonej (opcjonalnie). Składniki pasty: 150 g ciecierzycy z puszki, 2 pomidory suszone + łyżka oleju z pomidorów, łyżka(...)Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki, łączę z olejem, doprawiam do smaku. Ciecierzycę miksuję na gładką pastę z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozsmarowuję pastę, układam rukolę i kurczaka oraz posiekane papryki. Tortillę zwijam ściśle w rulon, kroję w mniejsze kawałki
JejKuchniałyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi
Dziś Ja gotujeZmodyfikowana wersja tradycyjnych placków z jabłkami (które często przygotowuję dla moich dzieci). Placki bez zbóż, cukru za to z dużą ilością białka. Białkowe racuchy z jabłkami Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 3 jajka 30 gram odżywki białkowej (smak dowolny, wg gustu :-) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki łupin babki jajowatej 2 starte jabłka (na tarce o dużych oczkach) Wykonanie(...)kilkunastu minutach. Ważne : Placuszki smażymy na małym ogniu, nie spieszymy się. Przewracamy delikatnie, najlepiej drewnianą łopatką gdy góra będzie prawie sucha. Istotne jest również żeby nie robić za dużych placków. Najlepiej nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką stołową. Smacznego
Marta próbujeroladkach z tortilli. Wspaniała przekąska na zimno, u nas także śniadanie czy kolacja. Roladki z tortilli z łososiem z kremowym serkiem, świeżym siekanym koperkiem i cytryną! Zapraszam Składniki: 2 placki tortilli opakowanie 100 g łososia wędzonego w plastrach kilka łyżek serka śmietankowego, nadaje się Piątnica lub serek puszysty Almette garść posiekanego koperku kilka kropel soku z cytryny opcja: szczypta(...)świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Rozkładam tortille, smaruję serkiem, układam porwane delikatnie kawałki łososia, tak by równomiernie przykrył każdy placek. Posypuję pieprzem i koperkiem, doprawiam sokiem z cytryny. Przekąska gotowa
Zasmakuj Kuchni