podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim
W Mojej Kuchni LubięBezglutenowa tortilla firmy Schar wpadła mi w sklepie w ręce ;) dosłownie! Spadła w półki wprost do mojego koszyka - kupiłam. Zrobiłam chyba jedno z najprostszych dań. Na placek nakładamy ser z dodatkami i zapiekamy - do momentu aż ser się roztopi. Farsz : mięso mielone cebulka czosnek papryka żółta, czerwona papryka ostra sól pieprz na połówce placka
BezglutenowaIzabelazapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko ich używam. Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym(...)robię, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki
Lamarida.plzapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko ich używam. Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym(...)robię, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki
Lamarida.plciasto ładnie podrośnie dzielimy je na równe części robimy kulki,przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu bierzemy taką kulkę i wałkujemy ją na placek o grubości ok.0,5cm.placki nie duże. Placki wykładamy na blachę na papier do pieczenia,chlebki jeszcze urosną,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy ok.10
Mała w garnku mieszaPlacki z cukinii lubimy(...)bardzo. Nie mam swojego jednego ulubionego przepisu, często przygotowuję je ciut inaczej, dlatego też na blogu w przyszłości być może pojawi się kilka wersji cukiniowych placuszków. Dziś pierwsza odsłona placków, z dodatkiem startego żółtego sera, „zagęszczonych” kaszą manną oraz bułką tartą. 3 większe cukinie 3 jajka kilka garści startego żółtego sera ok. 1 szkl. kaszy manny
Smaki Na Talerzuchyba dzisiejsza cukinia jest tą ostatnią ku rozpaczy mojej nastoletniej córki, która wręcz kocha placki z cukinii. Te dzisiejsze inne niż zwykle, ale za to jakie dobre. Normalnie placki znikają w oka mgnieniu, dziś nie było inaczej. Lekko chrupiące dzięki kaszy jaglanej i dobrze doprawione za sprawa pozostałych składników, Któż by się im oparł? Placuszki cukiniowo-jaglane składniki
Przysmaki Karolkimasy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno przez 7 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu wyjmujemy z formy do przestudzenia.Powinno wyjść 6 spodów miodowych :).Starajmy się zbierać
Mała w garnku mieszauformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h ciasto podzielić na 5 równych części z każdej rozwałkować placki na ok 15 cm 4 placki posmarować masłem i układać jeden na drugim - góry nie smarujemy całość rozwałkować na duże koło - ok 30 cm podzielić na rogaliki (trójkąty) na koniec trójkąta układać po łyżeczce kremu
Gotowanie z pasjąplacek wielkości formy (20 x 30 cm). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec 180 stopniach przez 15 – 20 minut). Odstawić placek do wystygnięcia. Do wystudzonej galaretki wsypać maliny, całość wymieszać i odstawić do czasu, aż galaretka lekko stężeje (można wstawić ją do lodówki i od czasu
KuchniaWeDwoje.plplackach i naleśnikach mogłabym się rozpisywać w nieskończoność! Mają same zalety: można je jeść na słodko i na słono, na ciepło i na zimno, zrolować, złożyć, podsmażyć. To jeden z pewników na naszym stole, dzieci zawsze zjadają je ze smakiem. Tym razem klasyczne naleśniki pszenne przygotowałam z dodatkiem młodego szpinaku. Mają absurdalny wręcz, wściekle zielony kolor, ale nie smakują(...)wysmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki pół minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Można podać je z żółtym serem i szynką - na jeszcze ciepłym placku (może być jeszcze na patelni ułożyć cienkie plastry sera i szynki, zwinąć w rulon. Pokroić na niewielkie ślimaczki i ułożyć na talerzu lub w pojemniku na wynos
Kulinarne Inspiracjegustu :). Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół(...)kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut . Pozostawić krem do ostygnięcia. Utrzeć masło z miękkim cukrem . Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła. Placki ciasta przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy
Różne smaki w kuchnipapierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Oba placki nasączyć kawą. 2 połówki brzoskwiń i 6-8 małych truskawek zostawić do dekoracji. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła
Czerwień i błękitz kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika (co oczywiście polecam wykorzystać). Możecie spokojnie robić je w obu formach na tej samej ilości składników👍 Nie wystraszcie się
Zdrowie i pysznie na talerzugłównym do wyrośnięcia. Gotowego ciasta nie wałkujemy , ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką. Gotowy placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata