placki - 22990 przepisów (strona:403/1533)

imprezowe roladki z tortilli 1091

akurat miałam tortillę, nie czekałam jakiejś specjalnej okazji.  Dodam tylko, że takie przekąski znikają w oka mgnieniu!  Lekkie, smaczne i na jeden kęs.  Składniki: * 2 placki tortilli * 1 serek jogurtowy typu Almette * 4 plastry szynki - najlepiej dużej * papryka w occie * można dodać szczypiorek, oliwki itp. Na jeden placek tortilli potrzeba 1/2 opakowania serka.  Serek

Pieprzyć z Fantazją
Placuszki szpinakowe z owocami 114

fioletowymi owocami. Poza tym to fajny sposób na przemycenie szpinaku w diecie osób, które za nim nie przepadają. Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze nie mieliście okazji. Te małe, puszyste placki są idealne na niedzielne śniadanie, kiedy rano możemy poświęcić kilka minut więcej na przygotowanie posiłku. Placuszki szpinakowe z owocami 2018-05-22 10:31:50 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis(...)małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu i/lub kawałków. Wskazówki Podana ilość wystarczy na przygotowanie ok. małych 10 placków. Jedna porcja to 5 placków, ale spokojnie można się najeść mniejszą ilością. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Placuszki szpinakowe z owocami pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 270

mące.   Wróćcie do wyrabiania ciasta na niskiej prędkości i po kolejnych 3 minutach wyrabiania ponownie sprawdźcie ciasto – kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego bierzemy w dłoń, rozgniatamy na cienki placek i rozciągamy – dobrze wyrobiony gluten powinien utworzyć cieniutką, półprzeźroczystą i wytrzymałą membranę . Ciasto jeszcze wymaga wyrabiania? Dajcie mu kolejne 2-3 minuty na małej prędkości i ponownie sprawdźcie. Dobrze(...)Kiedy ciasto już porządnie wyrośnie wyjmujemy je z miski, sprawdzamy ile waży i dzielimy na 8-9 równych porcji. Każdą porcję po kolei rozklepujemy w palcach na prostokątny placek (niczego już nie wyrabiajcie, nie gniećcie i nie toczcie w kulki bo zniszczycie siatkę glutenu i buły porosną krzywe!) i wałkujemy na „pi razy drzwi’ prostokąt na około 17/15cm. Ciasno

Karo in the Kitchen
Drożdżowe ze śliwkami 181

znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek(...)uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru

Ciastkozercy
Proste placuszki z truskawkami i owocami leśnymi 140

owocami leśnymi By Piotr 18 maja 2018 Proste placuszki z truskawkami i owocami leśnymi to coś, co przypadnie do gustu absolutnie każdemu, łącznie z dziećmi! Pyszne i puszyste placki podane w towarzystwie świeżych owoców, które dodatkowo możecie ubogacić także np. o łyżkę syropu klonowego, bitej śmietany czy konfitury :) Składniki: mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki jajko - 1 całe żółtko(...)wybranymi dodatkami. Alergeny Alergeny jajka , mąka , mleko Proste placuszki z truskawkami i owocami leśnymi to coś, co przypadnie do gustu absolutnie każdemu, łącznie z dziećmi! Pyszne i puszyste placki podane w towarzystwie świeżych owoców, które dodatkowo możecie ubogacić także np. o łyżkę syropu klonowego, bitej śmietany czy konfitury :) [foodiepress] [hide] [/hide] Artykuł Proste placuszki z truskawkami i owocami leśnymi

Pogotujmy.pl
,PIZZA Z AWOKADO, FIGĄ ORAZ SEREM PLEŚNIOWYM” 116

wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki

Podróż w kulinaria
Pizza gotowa w 10 minut 856

kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Przełóż placek na blaszkę do pieczenia lub foremki na tartę. Posmaruj delikatnie sosem pomidorowym, połóż na wierzchu pozostałe składniki pizzy, posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury

Niedzielny kucharz
Domowa pizza z grilla z warzywami i serem śródziemnomorskim 151

ząbek czosnku starty na tarce lub rozgnieciony w prasce, płatki chilli oraz listki tymianku. Szybko zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel je na 2 części. Rozwałkuj je na 2 płaskie placki. Posmaruj pierwszy placek oliwą przy pomocy pędzelka i ułóż posmarowaną stroną na grillu. Posmaruj górną część ciasta cienką warstwą oliwy. Grilluj przez 2-3 minuty, następnie szczypcami odwróć

Chilli Czosnek i Oliwa
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 178

także z grilla z dodatkiem żurawiny. Odkryłam też świetne miejsce, “Jakubówkę” – niedużą knajpkę, w której serwują pyszne placki ziemniaczane przyrządzane na 15 sposobów. Dawno nie jadłam tak dobrego placka z lekko pikantnym gulaszem. Oprócz smacznego jedzenia, w “Jakubówce” można degustować regionalne piwo “Pienińskie” – tradycyjne jasne, miodowe i gryczane. Jeśli traficie kiedyś do Szczawnicy, koniecznie odwiedźcie to miejsce. Naprawdę

W mojej kuchni
Placki drobiowe z botwinką i dymką 110

zapraszam na drobiowe placki J Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim jest kurczak, z dodatkiem dymki   można usmażyć pyszne drobiowe placki na obiad, najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie! Na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pęczek botwinki 2 cebule

Wanilia i Kardamon
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 156

Ponownie zagniatamy, aż ciasto wchłonie całe masło. Przykrywamy ściereczką na 30 -40 minut lub do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto, urywając z niego po kawałku, wałkujemy na możliwie jak najcieńsze placki. Nie musimy podsypywać mąką. Ciasto nie przyczepia(...)się do deski. Wykrawamy koła szklanką lub innym „przydasiem” o średnicy 6,5 cm , albo dowolnej wielkości. Ta czynność jest identyczna jak przy robieniu tradycyjnych pierogów. Na jeden z placków układamy farsz, przykrywamy drugim plackiem, zlepiamy brzegi delikatnie palcami. Wystające brzegi dociskamy widelcem, tworząc wzorki a przy okazji dokładnie zamykamy dwie połówki ciasta. Pierożki smarujemy jajkiem, posypujemy drobno pokrojonym rozmarynem

Leśny Zakątek
Naleśniki z serkiem wiejskim 140

puszyste. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową  czekoladą lub syropem klonowym. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 4 jajka 400 g serka wiejskiego(...)mąkę i budyń śmietankowy.Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano

O kuchni z uczuciem
Podpłomyki 123

śmietaną, konfiturą a najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w domu, głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się w dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta(...)chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa

Leśny Zakątek
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 142

jeszcze przez chwilę ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Potem przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki(...)farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy na placki sos pomidorowy. (Aby go przyrządzić, najprościej jest zmiksować pomidory z puszki, z dodatkiem przypraw, tj. oregano, bazylia, czosnek, sól i pieprz i poddusić je na małym ogniu, do odparowania wody

Pyszny Duet
Pyszne bagietki z gotowaną dynią 135

swoje ograniczenia. Oskarżałam za to dynię, że do piekarnika zmieściły mi się 3, a czwarta czekała w kolejce ponad 20 minut:) Pomyślałam trudno pewnie mi przerośnie i będzie placek. A tu niespodzianka, bagietka czekała, nie opadła i sama w piekarniku, podczas pieczenia, czuła się jak królowa:) Zaczyn drożdżowy, wieczór: • 130g mąki pszennej, typ 550, • 70g wody, • 1,5g świeżych(...)pokrojonej w kostkę, waga po obraniu, • 170g wody. Gotujemy 5 minut, bez przykrycia, miksujemy z wodą i powinno nam powstać 250g dyni. Po 15 godzinach z kuli zrobił się placek. Ciasto zdecydowanie się rozluźniło. Zmiksowałam ciasto z dynią, dodałam zaczyn z 15g drożdży i stopniowo resztę składników. Ciasto wyrabiałam ręką dość długo, około 8-10 minut, aż zaczęło odchodzić

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania